Κόκορας κρασάτος – Μιλάμε για ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο πιάτο, που θέλει όμως τον μάστορα του. Ποιος καλύτερος από τον αγαπημένο μας Σεφ Άκη Πετρετζίκη. Παντρεύτηκε χθες, αλλά και βάφτισε τον μικρό του Αχιλλέα. Coq au vin ή κόκορας κρασάτος 3 κ.σ. ελαιόλαδο. 40 γρ. βούτυρο. 2 κρεμμύδια. 2 καρότα. 2 σκ. σκόρδο. 2 κ.σ. θυμάρι. […]

Κόκορας κρασάτος – Μιλάμε για ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο πιάτο, που θέλει όμως τον μάστορα του. Ποιος καλύτερος από τον αγαπημένο μας Σεφ Άκη Πετρετζίκη. Παντρεύτηκε χθες, αλλά και βάφτισε τον μικρό του Αχιλλέα.

Coq au vin ή κόκορας κρασάτος

3 κ.σ. ελαιόλαδο.

40 γρ. βούτυρο.

2 κρεμμύδια.

2 καρότα.

2 σκ. σκόρδο.

2 κ.σ. θυμάρι.

2 φύλλα δάφνης.

30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κονιάκ.

750 ml κρασί κόκκινο.

250 γρ. ζωμό, κότας.

400 γρ. ντομάτα κονκασέ.

αλάτι.

πιπέρι.

180 γρ. μπέικον, σε κομμάτια.

150 γρ. μανιτάρια champignon.

500 γρ. πένες.

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Μία συνταγή… όνειρο από τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη!

Μέθοδος Εκτέλεσης.

Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή επέλεξα να χρησιμοποιήσω κοτόπουλο αντί για κόκορα.

Βάζουμε το κομμένο κοτόπουλο σε ξύλο κοπής και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι. 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε να μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα κάτω και σοτάρουμε 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Κόβουμε τα καρότα στη μέση και στη συνέχεια σε μικρά μισοφέγγαρα 1εκ. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. (Το θυμάρι αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και δίνει γεύση)

Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ζωμό, την τομάτα, το κοτόπουλο, τα ανακατεύουμε και χωρίς να κλείσουμε το καπάκι της κατσαρόλας, σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια του 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση αν είναι μικρά ή στα 4 αν είναι μεγάλα. Μόλις πάρει χρώμα το μπέικον τα βάζουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Επειδή το μπέικον έχει αλάτι προσθέτουμε μόνο πιπέρι.

Στη συνέχεια βάζουμε το μπέικον με τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.

Όταν είναι έτοιμο, κλείνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέτουμε αλάτι, τις πένες και βράζουμε για 12 λεπτά.

Σουρώνουμε χωρίς να ξεπλύνουμε με κρύο νερό, βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Συνταγές

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ