Νοέμβρης του αίματος στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ήταν ο Νοέμβρης του 2007. Στις 11 εκείνου του μήνα, κατά τις εννιάμιση το πρωί, ο 26χρονος dj και οπαδός της Λάτσιο Γκαμπριέλε Σάντρι σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού ενώ κοιμόταν αμέριμνος στο πίσω κάθισμα ενός Ρενό Κλιό. Η μοίρα του έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι και η δολοφονία του […]

Νοέμβρης του αίματος στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ήταν ο Νοέμβρης του 2007. Στις 11 εκείνου του μήνα, κατά τις εννιάμιση το πρωί, ο 26χρονος dj και οπαδός της Λάτσιο Γκαμπριέλε Σάντρι σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού ενώ κοιμόταν αμέριμνος στο πίσω κάθισμα ενός Ρενό Κλιό. Η μοίρα του έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι και η δολοφονία του προκάλεσε σάλο, αλλά και μια πρωτοφανή σύμπνοια μεταξύ όλων των Ιταλών “τιφόζι”, όπως και οργανωμένων οπαδών απ’ όλο τον κόσμο!

Τι συνέβη εκείνη την ημέρα; Πέντε οπαδοί της Λάτσιο, μεταξύ τους και ο Σάντρι, κάνουν μια στάση στο Αρέτσο, καθ’ οδόν προς το Μιλάνο, για ένα ματς με την Ίντερ. Οι τέσσερις βγαίνουν από το αυτοκίνητο, ο Γκαμπριέλε μένει μέσα και κοιμάται αμέριμνος. Οι οπαδοί της Λάτσιο συναπαντώνται μ’ ένα μεγάλο αριθμό οπαδών της Γιούβε, που έχουν επίσης σταματήσει στο Αρέτσο, ταξιδεύοντας για να παρακολουθήσουν άλλο παιχνίδι.

Η συμπλοκή δεν αργεί, είναι όμως άνιση. Οι οπαδοί της Λάτσιο τρέπονται σε φυγή. Καθώς μπαίνουν στο αυτοκίνητο για να ξεφύγουν, ο αστυνομικός Λουίτζι Σπακαροτέλα, βέβαιος -καθώς ισχυρίστηκε- ότι έχει να κάνει με κλέφτες, ανοίγει πυρ. Μια σφαίρα βρίσκει τον άτυχο Γκαμπριέλε, που πεθαίνει σχεδόν ακαριαία.

Μια σφαίρα που ξεκίνησε έναν “πόλεμο”!

Μόλις η είδηση γίνεται γνωστή, το παιχνίδι Ίντερ-Λάτσιο αναβάλλεται. Και όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν με 10λεπτη καθυστέρη, στη μνήμη του νεκρού. Αλλά οι οπαδοί όλων των ομάδων, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καλή άποψη για την αστυνομία θεωρούν ότι αυτή η τυπική αντίδραση δεν είναι επαρκής. Ίσως και να είναι, μάλιστα και υποκριτική.

Από την επόμενη αγωνιστική και για πολλές εβδομάδες, οι αστυνομικοί στα γήπεδα γίνονται “κόκκινο πανί” για τους οργανωμένους οπαδούς όλων των ιταλικών ομάδων. Και όλων των -πολυάριθμων- αδελφοποιημένων με ιταλικές ομάδες οπαδών στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη ώστε η ομοσπονδία σκέφτεται να απαγορεύσει τις μετακινήσεις, αλλά κάνει πίσω φοβούμενη ότι αυτό θα ξεσηκώσει κι άλλες διαμαρτυρίες. Τα επεισόδια είναι παρόντα παντού, αλλά, συγχρόνως, το αίμα του Γκαμπριέλε μοιάζει να ξεκινά και κάτι άλλο, πρωτόγνωρο ως τότε. Ένα κύμα αγανάκτησης κατά της αστυνομίας που ενώνει ακόμη και “εξ αίματος” εχθρούς.

Ενωμένοι όλοι απέναντι στην αστυνομία…

Οι σύνδεσμοι οπαδών όλων των ιταλικών ομάδων ομονοούν στο όνομα του Γκαμπριέλε. Και στην κηδεία του, στις 24 Νοεμβρίου παρευρίσκονται όχι μόνον οπαδοί της “αιώνιας” αντιπάλου, Ρόμα, αλλά ακόμη και ο παίκτης-σύμβολό της, ο Φραντσέσκο Τότι. Έκτοτε, παρά τη μεγάλη αντιπαλότητα των δύο ομάδων, ο Τότι ουδέποτε αποδοκιμάστηκε από οπαδούς της Λάτσιο. Παρών και ο τότε προπονητής της Ρόμα, Λουτσιάνο Σπαλέτι, αλλά και αντιπροσωπείες οργανωμένων οπαδών απ’ όλη τη χώρα.

Φυσικά, το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις. Κι αυτό επειδή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η εφημερίδα La Repubblica: “Ο Σάντρι δε συμμετείχε σε κανένα επεισόδιο. Δε βγήκε καν από το αυτοκίνητο. Δε σκοτώθηκε ως οργανωμένος οπαδός της Λάτσιο. Σκοτώθηκε ως Ιταλός πολίτης. Κι αυτό είναι πολύ χειρότερο”.

Η συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τη χρήση του όπλου τους ανοίγει ξανά στην Ιταλία. Οι μνήμες από την εποχή των “Ερυθρών Ταξιαρχιών”, τη δεκαετία του 1980, όταν οι καραμπινιέροι πυροβολούσαν για ψύλλου πήδημα, ξυπνούν ξανά.

Ένας κολασμένος Νοέμβριος και η τύχη του αστυνομικού…

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και ο Νοέμβριος εκείνος πραγματικά κολασμένος. Όμως η συζήτηση για τις αντιδράσεις της αστυνομίας κλείνει μάλλον γρήγορα -σε αντίθεση με την ατέρμονη διαμάχη για τα επεισόδια μεταξύ των οργανωμένων οπαδών.

Ο Σπακαροτέλα καταδικάζεται to 2009 για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε 6 χρόνια φυλάκισης, αλλά το 2010 η ποινή του επαυξάνεται κατά 9 χρόνια και 5 μήνες, με το δικαστήριο να αποφασίζει για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Το Εφετείο επικύρωσε τη νέα ποινή το 2012. Τελικά, από το 2017, δέκα χρόνια μετά το φόνο, ο Σπακαροτέλα αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους και υποχρέωση εθελοντικής κοινωνικής εργασίας…

Ο Σάντρι παραμένει ζωντανός στη μνήμη των οπαδών της Λάτσιο και ο θάνατός του εξακολουθεί και ενώνει, έστω για μια ημέρα το χρόνο τους “τιφόζι” των περισσότερων ιταλικών ομάδων…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ