Η κατάλληλη διανοητική κατάσταση όταν "η μπάλα ζυγίζει εκατό κιλά", όπως λέμε, είναι, αυτονόητα, πολύ σημαντική. Η Λίβερπουλ, με τα περισσότερα από 40 (!) άτομα υποστηρικτικό προσωπικό έχει πάει και σ' αυτόν τον τομέα το πράγμα σε άλλο επίπεδο...

Reds: Το ποδόσφαιρο είναι… (νευρο)εγκεφαλικό παιχνίδι! Σε κάθε άθλημα, όπως και σε κάθε παιχνίδι, το σώμα είναι ένα εκτελεστικό όργανο του εγκεφάλου. Η απόφαση σουτ ή ντρίπλα, πάσα ή μπάλα στον κενό χώρο, εκτέλεση πέναλτι προς τα αριστερά ή τα δεξιά του γκολκίπερ κ.ο.κ. είναι μια νοητική διαδικασία. Όσο κι αν, με τις προπονήσεις και τα ματς -και ανάλογα με το ταλέντο του καθενός, φυσικά- ακόμη και οι ίδιοι οι παίκτες πιστεύουν ότι κάποια πράγματα τα κάνουν “αυτόματα” μέσα στο γήπεδο, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Έστω και ασυναίσθητα ή σε κλάσμα δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος έρχεται, ωστόσο, πάντοτε πρώτος. Πάντοτε εκείνος δίνει την εντολή. Και το πόδι ή το κεφάλι κάνει τη δουλειά. Η διανοητική κατάσταση κάθε ποδοσφαιριστή (αθλητή, γενικότερα) είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντική. Αυτό είναι γνωστό από τα… ηρωικά χρόνια του ποδοσφαίρου. Όταν οι ομάδες είχαν, πρακτικά, μόνο προπονητή. Που ήταν και γυμναστής και “ψυχολόγος” και “πατέρας” και εμψυχωτής και όλα. Τότε, άλλωστε, δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα και η γνώση για κάτι παραπάνω.

Η νευρο-επιστήμη στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου…

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σήμερα, λόγου χάριν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με λίγα χρήματα, μπορεί κάποιος πλέον να έχει στο χέρι του μια συσκευή που αναλύει ένα σωρό δεδομένα γύρω από την προπόνησή του. Καρδιακό ρυθμό, επίπεδα στρες, οξυγόνο αίματος, απόσταση και ταχύτητα διασκελισμού, ένα σωρό. Εάν, λοιπόν, μπορεί να έχει τέτοια βοήθεια ένας ερασιτέχνης δρομέας, π.χ., είναι λογικό ότι η Λίβερπουλ, που κοστίζει 900.000.000 ευρώ, θα το πάει σε άλλο επίπεδο.

Για την ακρίβεια, το έχει ήδη πάει. Η εικόνα του Τσιμίκα να εκτελεί κόρνερ με αισθητήρες στο κεφάλι του, έκανε εντύπωση σε όλο τον κόσμο. Δε θα έπρεπε, όμως. Η Neuro11, μια γερμανική εταιρεία-“παιδί” του Πανεπιστημίου της Βόννης, έχει εδώ και καιρό πατεντάρει την “Νευρο11 Εγκεφαλική Προπόνηση”. Η προσέγγισή της στα σπορ είναι πρωτοποριακή. Η πιο σημαντική ομάδα με την οποία συνεργάζεται η εταιρεία είναι η Λίβερπουλ. Αλλά η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε ομάδες-παίκτες μπάσκετ, σε γκόλφερς, σε αθλητές στίβου κ.λπ.

Το πιο τέλειο… “smartwatch” του κόσμου…

Το σύστημά της, για να το πούμε απλά, είναι κάτι σαν το “απόλυτο” smart-training watch. Αισθητήρες στο κεφάλι των ποδοσφαιριστών στέλνουν σήματα σε μια φορητή συσκευή που φορούν στη μέση τους όταν προπονούνται. Και κυρίως όταν εκτελούν στημένες μπάλες. Ο αλγόριθμος της εταιρείας αναλύει αυτά -και πολλά άλλα- δεδομένα (καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση κ.λπ). Και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο προπονητής -αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες- έχουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος (άρα και το σώμα τους) υπό συνθήκες πίεσης.

Οι Reds του Γιούργκεν Κλοπ έχουν συνεργασία με την εταιρεία από το περασμένο καλοκαίρι. Και ο Γερμανός δηλώνει πολύ ευχαριστημένος απ’ αυτήν. Θεωρεί ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν τις καλύτερες επιλογές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Να παραμένουν στο κατάλληλο διανοητικό επίπεδο ακόμη και στις πιο κρίσιμες φάσεις. Όταν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, “η μπάλα ζυγίζει εκατό κιλά”.


Ο τομέας της “εγκεφαλικής προπόνησης” είναι το επόμενο big thing στα σπορ και οι Reds πρωτοπορούν σ’ αυτό. Φυσικά, η Neuro11 Brain Training δε… διαβάζει τις σκέψεις των παικτών. Ούτε υποκαθιστά την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που μπορεί να κάνει έναν ποδοσφαιριστή “καλλιτέχνη” στο χορτάρι. Αλλά κάθε βοήθεια που μπορεί να έχει σε τόσο υψηλό επίπεδο ένας εκτελεστής πέναλτι ή ενός κρίσιμου φάουλ ή κόρνερ στο 90’+, είναι, ασφαλώς, εξαιρετικά χρήσιμη.

Η Λίβερπουλ έχει πάνω από… 40 άτομα “backroom staff”!

Η παροιμιώδης ψυχραιμία των εκτελεστών πέναλτι της Λίβερπουλ στον τελικό του Λιγκ Καπ, είναι πολύ πιθανόν ότι είχε να κάνει και με αυτού του είδους την “εγκεφαλική” εκγύμναση. Εκγύμναση που, ενόψει τελικού Τσάμπιονς Λιγκ έκαναν τις προάλλες εντατικά και ο Άντριου Ρόμπερτσον και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Είπαμε. Από την εποχή που ο προπονητής ήταν τα πάντα σε μια ομάδα έχουν αλλάξει πολλά. Και το μυστικό της επιτυχίας του Κλοπ ίσως είναι αυτό ακριβώς. Δεν είναι καθόλου συγκεντρωτικός, αλλά πρόθυμος να ενστερνιστεί νέες ιδέες και να λάβει υπόψη του τις συμβουλές κάθε είδους ειδικών. Οι Reds έχουν -κρατηθείτε!- πάνω από 40 άτομα που δουλεύουν πίσω από τον Κλοπ και για εκείνον! Το “backroom staff”, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις ομάδες, ειδικά αυτού του επιπέδου. Και περιλαμβάνει, πλέον και νευρο-επιστήμονες. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε στο μέλλον;

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ