H Premier θέλει τη… Μπλάκμπερν της! Εκείνη, μπορεί; Δέκα χρόνια μακριά από τη μεγάλη κατηγορία και ένα απ’ αυτά στην τρίτη, είναι πολλά για την ιστορική ομάδα. Στο σχεδόν ενάμιση αιώνα (!) ζωής της -ιδρύθηκε το 1875, μόλις 24 χρόνια μετά την ίδρυση της πόλης- η Μπλάκμπερν έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα. Στις αρχές της 10ετίας […]

H Premier θέλει τη… Μπλάκμπερν της! Εκείνη, μπορεί; Δέκα χρόνια μακριά από τη μεγάλη κατηγορία και ένα απ’ αυτά στην τρίτη, είναι πολλά για την ιστορική ομάδα. Στο σχεδόν ενάμιση αιώνα (!) ζωής της -ιδρύθηκε το 1875, μόλις 24 χρόνια μετά την ίδρυση της πόλης- η Μπλάκμπερν έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα. Στις αρχές της 10ετίας του 1990, υπό την καθοδήγηση του Κένι Νταλγκλίς έφτασε να κατακτήσει την Πρέμιερ! Η σεζόν 1994-95 ήταν μαγική. Και ο τίτλος, ο τρίτος της, μετά τα μακρινά πρωταθλήματα του 1911-12 και του 1913-14.

Στα χέρια του μεγιστάνα του ατσαλιού Τζακ Γουόκερ,  όλα έμοιαζαν καλά για τους Ριβερσάιντερς. Αλλά μια σειρά αλλαγών προπονητών και κακών επιλογών έφεραν την ομάδα στην Τσάμπιονσιπ, στα τέλη της δεκαετίας. Στις αρχές της σεζόν 2000-2001 ο Γουόκερ έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει την ομάδα να ανεβαίνει ξανά στην Πρέμιερ. Την επόμενη σεζόν, με τον σπουδαίο Andy Cole στο ρόστερ της κέρδισε και το μοναδικό Κύπελλο στην ιστορία της. Ο τελικός ήταν με την Τότεναμ και το σκορ 2-1.

Η “μαύρη δεκαετία” του 2010…

Η δεκαετία έκλεισε καλά για τη Μπλάκμπερν, που είχε καλές θέσεις στο πρωτάθλημα, προχωρούσε στο Κύπελλο και έβγαινε και Ευρώπη. Αυτή όμως ήταν και η τελευταία καλή περίοδος για την ομάδα. Το 2010 πέρασε στην κατοχή της Ινδικής εταιρείας VH Group. Η απόλυση του Σαμ Αλαρντάις ήταν η πρώτη της κίνηση. Αποδείχθηκε μοιραία. Μετά από 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Πρέμιερ, η Μπλάκμπερν έπεσε την ίδια σεζόν στη δεύτερη κατηγορία.

Και το 2016-17 γνώρισε και την ταπείνωση του υποβιβασμού και απ’ αυτήν! Οι Ινδοί έκαναν την πρώτη τους σωστή πράξη, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Κράτησαν στον πάγκο της ομάδας τον Τόνι Μόμπρεϊ. Ο Άγγλος τεχνικός προβίβασε την ομάδα την επόμενη χρονιά. Την κράτησε στο μέσο του πίνακα τα προηγούμενα χρόνια. Συγχρόνως όμως, άρχισε και μια επιχείρηση στελέχωσης της ομάδας με ταλαντούχους νεαρούς. Δύο απ’ αυτούς πρωταγωνιστούν στη φετινή σεζόν που έχει γεννήσει προσδοκίες επανόδου στην Πρέμιερ.

Ο Χιλιανος Μπεν Μπρερετόν, στα 22 του έχει πετύχει ως τώρα 18 γκολ στην Τσάμπιονσιπ. Και, στα 26 του, ο Τζο Ρόθγουελ, που κάποτε θεωρήθηκε “παιδί-θαύμα” της Γιουνάϊτεντ αλλά δε στέριωσε ποτέ εκεί, μοιάζει να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ομάδας. Μετά από ένα ντροπιαστικό 0-7 από τη Φούλαμ, η Μπλάκμπερν μετρά 5 νίκες και μια ισοπαλία και έπιασε την 4η θέση, που οδηγεί στα πλάι οφ της ανόδου.

Αν όχι η 2η θέση, τα πλέι οφ μοιάζουν απολύτως εφικτά…

Η σεζόν έχει πολύ δρόμο ακόμη και προς το παρόν, η Φούλαμ μοιάζει να έχει “καπαρώσει” την πρώτη θέση και την αυτόματη άνοδο στην Πρέμιερ. Όμως η δεύτερη θέση δε μοιάζει άπιαστο όνειρο πλέον για τη Μπλάκμπερν. Εκεί βρίσκεται τώρα η Μπόρνμουθ, που οι Ρόβερς νίκησαν εκτός έδρας την τελευταία αγωνιστική, με γκολ του Μπρερετόν και του Ολλανδού φαν Χεκ.

Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να πάρει τη δεύτερη θέση, όμως, η παραμονή στην εξάδα και τα πλέι οφ δείχνει να είναι απολύτως εφικτή για την ομάδα του Μόμπρεϊ, που μάλιστα συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για προπονητής του μήνα το Νοέμβριο. Αν τα καταφέρει, μια πολύ άσχημη δεκαετία θα έχει τελειώσει για τη Μπάκμπερν. Και η Πρέμιερ θα την υποδεχθεί ξανά με σεβασμό στην ιστορία της…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ