Σαν σήμερα, πριν από 130 χρόνια, η Λίβερπουλ ήλθε στη ζωή παίρνοντας το επίσημο ΟΚ της Αγγλικής Ομοσπονδίας για να συμμετάσχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Μετά από πολλά "πέτρινα χρόνια" είναι πάλι σήμερα μια από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου...

Λίβερπουλ: Ένα… “Καρκινάκι” ετών 130! Μπορεί κάποιος να πάρει τις… χιουμοριστικές βερσιόν του “τι εστί Καρκινάκι” -στο ζώδιο. Μπορεί να πάρει και τις “σοβαρές” -yeah right, η φάση σε σχέση με τη Σελήνη π.χ του Δία, ενός αέριου πλανήτη 785.000.000 χιλιόμετρα μακριά, παίζει ρόλο στο αν σήμερα θα γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου ή θα κάνεις one-night-stand. Σε κάθε περίπτωση απ’ τις δύο, η λέξη “ευαισθησία” θα κυριαρχεί.

Αρχές του 1892, στο Μέρσεϊσάιντ, ο Τζον Χούλντινγκ, Λόρδος-Δήμαρχος του Λίβερπουλ και συνιδιοκτήτης της έκτασης όπου είναι το ‘Ανφιλντ δεν έδειξε, πάντως, καμία… ευαισθησία. Ίσως επειδή ήταν, βλέπετε, Λέων (γεν. Αύγουστο του 1833). Το “όχι” της Έβερτον για αγορά της γης και του γηπέδου, που ήταν -με ενοίκιο- έδρα της επί 8 χρόνια δεν άρεσε καθόλου στον Χούλντινγκ.

Κι έτσι, η Έβερτον πάει καλιά της προς την περιοχή του Γκούντισον Παρκ και ο Χούλντινγκ, από τσαντίλα και για να μη μείνει μ’ ένα άχρηστο γήπεδο αμανάτι, ιδρύει την Everton FC and Athletic Grounds Ltd. Εν συντομία Everton Athletic. Μάρτιο του 1892, η ομάδα παίρνει το όνομα Λίβερπουλ Football Club. Και στις 3 Ιουνίου, στο ζώδιο του Καρκίνου πλέον, παίρνει και “πράσινο φως” από την αγγλική ομοσπονδία για να συμμετέχει στα πρωταθλήματα.

Μια πολύ μεγάλη και ένδοξη ιστορία…

Έτσι γράφει η ιστορία. Και, από τότε είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία! Ετών 130 πια, η Λίβερπουλ, που στην πρώτη της σεζόν πήρε και τον πρώτο της τίτλο, τη Λάνκασαϊρ Λιγκ, είναι μια από τις πιο σπουδαίες ομάδες στην ιστορία του παιχνιδιού. Έχει έξι Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, 19 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και πολλούς ακόμη μικρούς και μεγάλους τίτλους.

Έχει χαρίσει στο ποδόσφαιρο κορυφαίους προπονητές, όπως επίσης και απίστευτους παίκτες. Μπομπ Πέισλι, Μπιλ Σάνκλι, Τζο Φάγκαν, Κένι Νταλγκλίς… Τι να θυμηθεί κανείς πρώτα; Κάποιους θα αδικήσει. Έχει, ακόμη, μια από τις πιο “καυτές” έδρες στην Αγγλία κι ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό της τάξης των πολλών εκατομμυρίων. Οι τραγωδίες του Χέιζελ, αλλά και του Χίλσμπορο έχουν σημαδέψει την ιστορία της, όπως και τα πολλά “πέτρινα χρόνια” της.

Ζει μια δεύτερη εφηβεία με τον Κλοπ στο τιμόνι…

Έμεινε 30 μακριά από τον τίτλο του πρωταθλήματος και 14 μακριά από ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά ο… Γιούργκεν Κλοπ τα έχει αλλάξει όλα. Επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης το 2019 και, παραλίγο και εφέτος ξανά, για τρίτη φορά επί των ημερών του στον τελικό. Και επιστροφή στον τίτλο της Πρέμιερ το 2019-20. Είναι πλέον ξανά μια από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το υπεραιωνόβιο… “καρκινάκι” περνά μια δεύτερη εφηβεία υπό τις οδηγίες του Γερμανού, που ήδη σπάει ρεκόρ μαζί της. Να της ευχηθούμε χρόνια πολλά και, βέβαια, πολλούς ακόμη τίτλους. Το ποδόσφαιρο ήταν πιο φτωχό όσο η Λίβερπουλ δεν ήταν στο επίπεδο που της άξιζε και κέρδισε με το σπαθί της, κυρίως τις δεκαετίες του 1970 και του 1980… (Δείτε το καταπληκτικό animation, που σε μόλις 1 λεπτό, χωράει 30 χρόνια! Δε θα χάσετε!)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ