Μια εκπληκτική διοργάνωση, σε θέαμα, γκολ και προσέλευση κόσμου, τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο. Αγγλία-Γερμανία στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ θα αποτελέσουν μια ζωντανή διαφήμιση για το γυνακείο ποδόσφαιρο, με τις "Λέαινες" να κυνηγούν τον πρώτο τους τίτλο και τις Γερμανίδες τον 9ο!

EURO Γυναικών: Ώρα τελικού. Και τι τελικού! Η πρωτοφανής ανταπόκριση των φιλάθλων στη διοργάνωση που, για 2η φορά μετά το 2005, φιλοξενεί η Αγγλία, έχει ήδη κάνει την ΟΥΕΦΑ να μετανιώνει για την επιλογή μερικών από τα στάδια όπου είδε την διοργάνωση να εξελίσσεται. Η ποιότητα του ποδοσφαίρου που όλοι έχουν απολαύσει, ωστόσο, έχει  κάνει να ξεχαστούν τα όποια παράπονα. Τα 92 γκολ σε 30 ματς, αλλά και η συνολικότερη παρουσία των 16 ομάδων δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο Γυναικών έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου. Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, μίλησε για “φανταστικό τουρνουά”. Που, φυσικά, θέλει, όπως είπε, να κατακτήσει η Γερμανία…

Γερμανία: υπερδύναμη και πολυνίκης του θεσμού…

Κάτι τέτοιο δε θα αποτελέσει έκπληξη. Η Γερμανία είναι η πολυνίκης του θεσμού, με 8 παρουσίες σε τελικούς και ισάριθμα τρόπαια, ως τώρα. Φτάνει σ’ αυτόν τον 9ο, του  Γουέμπλεϊ, μόνο με νίκες και χάρη σ’ ένα σύνολο με ποιότητα, δύναμη και, πάνω απ’ όλα, ομαδικό πνεύμα. Στον ημιτελικό με τη Γαλλία είχε μεγάλη πρωταγωνίστρια την Αλεξάντρα Ποπ. Η 31χρονη Ποπ ήταν η σκόρερ και των δύο γκολ στο 2-1 που σφράγισε την πρόκριση των Γερμανίδων και, βέβαια, παραμένει η μεγάλη τους δύναμη μπροστά.

Αγγλία: το “μαγικό χέρι” της Σαρίνα Βίγκμαν…

Οι Αγγλίδες, απ’ την άλλη, θέλουν να φέρουν το τρόπαιο “σπίτι του” για πρώτη φορά, μετά από μια εκπληκτική, συνολικά, εμφάνιση στο τουρνουά. Η “μαγική” καθοδήγηση της ομάδας από τη Σαρίνα Βίγκμαν έχει κάνει τη διαφορά. Οι “Λέαινες” σκοράρουν… ασύστολα, αλλά είναι συγχρόνως και πολύ σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα όταν αμύνονται. Στον ημιτελικό, έκαναν ένα θεωρητικά αμφίρροπο ματς, “περίπατο” και νίκησαν με εμφατικό τρόπο τη Σουηδία με 4-0.

Ο πρώτος τελικός EURO Γυναικών στο ιστορικό Γουέμπλεϊ

Το ιστορικό Γουέμπλεϊ των 87.000 θέσεων φιλοξενεί τον 3ο τελικό EURO στην ιστορία του και δεύτερο μετά την τελευταία ανακαίνισή του, το 2007. Πέρυσι έγινε εκεί ο -δραματικός για τους Άγγλους- τελικός του EURO των Ανδρών, με την Ιταλία να κατακτά το τρόπαιο στα πέναλτι. Και ο προηγούμενος, πάντοτε Ανδρών, το 1996. Το “it’s coming home” είναι το σύνθημα που θα ακουστεί με πάθος από τις κερκίδες. Το Γουέμπλεϊ είναι το 3ο αγγλικό γήπεδο που φιλοξενεί τελικό γυναικείου EURO.

Το 1984, χρονιά που ξεκίνησε ο θεσμός -με ημίχρονα των 35 λεπτών, τότε…- τα ματς έγιναν σε διάφορες χώρες, με τον τίτλο να είναι υπόθεση διπλού τελικού. Η Σουηδία είχε νικήσει 1-0 στον πρώτο, στο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ, η Αγγλία με το ίδιο σκορ στο “Κέλινγουορθ Ρόουντ” της Λούτον. Αλλά τελικά, οι “Λέαινες” έχασαν τον τίτλο στα πέναλτι. Είναι και ο μοναδικός ως τώρα που ανέδειξε νικήτρια μ’ αυτή τη διαδικασία. Ο τελικός του 2005, πάλι, είχε γίνει στο Ίγουντ Παρκ της Μπλάκμπερν (Γερμανία – Νορβηγία 3-1).

Πάμε για ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα Γυναικών

Να πούμε εδώ ότι τον τελικό του 1984 είδαν μόλις 2.500 θεατές. Κι εκείνον του 2005, 21.000. Αλλά στο Γουέμπλεϊ μάλλον θα σπάσει και το ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όταν 80.203 θεατές είδαν τις ΗΠΑ να κατακτούν το χρυσό μετάλιο στο Ποδόσφαιρο Γυναικών, με το 2-1 κατά της Ιαπωνίας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά (λόγω, φυσικά και των περσινών γεγονότων στον τελικό των ανδρών). Και το ενδιαφέρον για το παιχνίδι τόσο μεγάλο, ώστε τα εισιτήρια (που έχουν ονομαστικό κόστος από 18 ως 240 ευρώ), έχουν φτάσει έως και τα 1.800 σε σχετικά σάιτ μεταπώλησης!


Όλα είναι έτοιμα και το βράδι της 31ης Ιουλίου θα ξέρουμε τη μεγάλη νικήτρια που θα σηκώσει το Κύπελλο. Το έχει σχεδιάσει ο διάσημος ιταλικός οίκος Μπερτόνι Μιλάνο. Ο ίδιος που, το 1971 σχεδίασε και το εμβληματικό τρόπαιο των Μουντιάλ. Εφέτος, για πρώτη φορά θα γίνει και Φιναλίσιμα Γυναικών, που θα φιλοξενήσει η ήπειρός μας. Σ’ αυτόν, Αγγλίδες ή Γερμανίδες, θα παίξουν με τις πρωταθλήτριες Λατινικής Αμερικής, δηλαδή τη Βραζιλία ή την Κολομβία. (Ο τελικός της CONMEBOL Femenina γίνεται τα ξημερώματα στο Εστάντιο Αλφόνσο Λόπεζ της Κολομβίας).

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ