Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για πολλά πράγματα. Εκ των υστέρων, τα περισσότερα δε γίνεται να χαρακτηριστούν σωστά. Αλλά τα όσα έκανε στη διάρκεια της πενταετίας 1985-90 (για τη Λίβερπουλ, 1991) του αποκλεισμού των αγγλικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ, ήταν ολόσωστα.

Η Πρέμιερ δεν είναι πρωτάθλημα. Είναι… βαριά βιομηχανία! Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για πολλά πράγματα. Εκ των υστέρων, τα περισσότερα δε γίνεται να χαρακτηριστούν σωστά. Αλλά τα όσα έκανε στη διάρκεια της πενταετίας 1985-90 (για τη Λίβερπουλ, 1991) του αποκλεισμού των αγγλικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ, ήταν ολόσωστα.

Η “Σιδηρά Κυρία” της αγγλικής πολιτικής, βλέπετε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έβλεπε τα πάντα -και- από την οικονομική τους διάσταση. Για τη Θάτσερ ο χουλιγκανισμός, πέρα και πάνω απ’ όλα, είχε άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Και, φυσικά, αυτό ήταν απαράδεκτο. Δε θα κουράσουμε με λεπτομέρειες. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

“Νομισματοκοπεία” για το αγγλικό κράτος τα γήπεδα!

Κι αυτό, 32 χρόνια μετά, είναι, απλώς, εντυπωσιακό. Ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει -και- στην Αγγλία. Αλλά μακριά απ’ τα γήπεδα. Τα γήπεδα είναι εδώ και χρόνια όχι απλώς “ναοί” του ποδοσφαίρου. Αλλά, επίσης και κανονικά… νομισματοκοπεία για το αγγλικό κράτος -και τις ομάδες φυσικά.

Πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young υπολογίζει ότι η Πρέμιερ και μόνο συνεισφέρει στην Αγγλία περίπου 9 δισ. ευρώ σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη αξία. Σε επίπεδο φόρων αυτή η συνεισφορά αγγίζει τα 4,3 δισ., απ’ τα οποία σχεδόν 1,7 δισ. αφορούν τη φορολόγηση των παικτών της κατηγορίας! Ως δραστηριότητα, η Πρέμιερ δίνει θέσεις εργασίας σε 94.000 ανθρώπους και από το 1998/99 η ανάπτυξη σε οικονομικά μεγέθη φτάνει το 840%!

“Αποκεντρωμένη” ανάπτυξη και διαφήμιση για τη χώρα…

Ξεχωριστό στοιχείο της έρευνας αποτελεί και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες μη βιομηχανικές-παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, η Πρέμιερ συνεισφέρει στην οικονομία σε ποσοστό 72% εκτός Λονδίνου. Στην εποχή μας, η έρευνα ασχολήθηκε, ασφαλώς και με την “social media” διάσταση της υπόθεσης.

Σχετικά, η έρευνα δείχνει ότι η Πρέμιερ προκάλεσε τη σεζόν 2019-20 σχεδόν 2,1 δισ. αλληλεπιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα,, με το επίσημο κανάλι της στο You Tube να έχει 2.170.000 συνδρομητές. Η Πρέμιερ παρέμεινε, επίσης το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο, με το 69% των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη να την αποτιμά θετικά! Κάτι τέτοιο, φυσικά, έχει έμμεση συνεισφορά στην οικονομία, αφού κάνει τη χώρα πιο συμπαθή και ελκυστική. Είναι, όπως το αποκαλούν οι αναλυτές ένα “soft power asset” για την Αγγλία.

Προσεκτικός σχεδιασμός για το μέλλον

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ένα τόσο πολύτιμο προϊόν δε μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί όπως και κάθε άλλο τέτοιο, με το βάρος να πέφτει σε δύο τομείς. Την ανάπτυξή του και τη διεύρυνση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής σ’ αυτό -σε ενεργό επίπεδο και σε επίπεδο διείσδυσης στο κοινό. Για τον πρώτο τομέα το φιλόδοξο σχέδιο της εύρεσης και ανάπτυξης ταλέντων που έβαλε σε εφαρμογή η Αγγλική Ομοσπονδία τη σεζόν 2012-13 έχει αποδώσει εκπληκτικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Η συνολική επένδυση, από τότε, έχει φτάσει σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ. Αλλά απ’ αυτήν έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι Ακαδημίες πάνω από 90 συλλόγων. Και την “κουτσουρεμένη” λόγω πανδημίας υπό εξέταση σεζόν, 2019-20, οι γηγενείς παίκτες κάτω των 23 ετών (δηλαδή όσοι είναι προϊόντα της περιόδου που ισχύει το  Elite Player Performance Plan), πήραν 50% αύξηση σε λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες!

Το “στοίχημα” της διεύρυνσης…

Ο δεύτερος τομέας, δηλαδή η προσπάθεια για διεύρυνση της άμεσης και έμμεσης εμπλοκής με το ποδόσφαιρο έχει το δικό της πλάνο. Το Professional Player to Coach Scheme (Σχέδιο για τη -μετάβαση- από Επαγγελματίας Παίκτης σε Προπονητή). Ο στόχος του είναι να διευκολύνει μαύρους και ασιάτες παίκτες να γίνουν τεχνικοί. Είναι ένα μήνυμα και κατά του ρατσισμού.


Παράλληλα, πληθαίνουν σταθερά και οι πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ένταξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο παιχνίδι. Σχετικά, η Πρέμιερ συνεργάζεται από το 2017 με την οργάνωση Stonewall που προωθεί την ευρύτερη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ παικτών-παικτριών, αλλά και φιλάθλων στο παιχνίδι.

Πάνω από 50 ομάδες παίρνουν μέρος και στην πρωτοβουλία Rainbow Blades, που έχει τον ίδιο σκοπό. Πρωτοπόρος στο ζήτημα είναι η Σέφιλντ, που έχει αγκαλιάσει στην πράξη το “μότο” της Rainbow Blades “ποδόσφαιρο για όλους”.

Και λίγα λόγια για την “2η” κατηγορία -που θα ήταν 1η σε πολλές χώρες…

Στην έρευνα της Ernst & Young στο μικροσκόπιο μπήκε, ασφαλώς και η Τσάμπιονσιπ. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σοβαρή και προσεκτική δουλειά στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει βάθος και δεν αφορά μόνο τη “βιτρίνα” της Πρέμιερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η 2η Κατηγορία της χώρας στέκεται άνετα ως… 1η σε πολλές χώρες -και δε λέμε για την Ελλαδίτσα, π.χ., τώρα.

Οι θετατές των αγώνων της Τσάμπιονσιπ είναι περισσότεροι από κάθε άλλη 2η κατηγορία στην Ευρώπη. Τα έσοδα των ομάδων της Τσάμπιονσιπ είναι διπλάσια από της ισπανικής Segunda και… τρεις φορές όσα της Ligue 2. Και συνολικά 32 ποδοσφαιριστές της κατηγορίας εκπροσώπησαν Εθνικές ομάδες του EURO 21 -περισσότεροι απ’ όσους πρόσφερε η Ligue 1 και λιγότεροι μόνο από τις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες των Big5 και τη ρωσική ομοσπονδία.

“Δραστική αλλαγή αν θέλουμε να επιβιώσει το παιχνίδι…

Την επόμενη ημέρα που η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, στις 7 Ιουνίου του 1985, η Θάτσερ ανακοίνωσε στη Βουλή τα νέα μέτρα της για το ποδόσφαιρο. Τα λόγια της ήταν: “Τα μέτρα αυτά θα φέρουν μια δραστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ποδόσφαιρο στη χώρα. Αλλά μια δραστική αλλαγή είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να επιβιώσει ως παιχνίδι”…

Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν απλώς ιστορικά λόγια. Ήταν και προφητικά. Το παιχνίδι όχι απλώς επιβίωσε, αλλά έγινε και “βαριά βιομηχανία” και διαφήμιση για την Αγγλία. Που θέλησε να λάβει δραστικά μέτρα. Αλλού, ονόματα μην πούμε και θίξουμε τίποτε υπολήψεις, φτάνουν και περισσεύουν μόνο τα ημίμετρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ