Είναι ένα παιδί χαμογελαστό, ταπεινό και εξαιρετικά ταλαντούχο. Ο Μπουκάγιο Σάκα είναι ήδη ένας από τους λίγους λόγους που έχουν οι οπαδοί της Άρσεναλ να χαμογελούν κι εκείνοι. Κι απ' όσο φαίνεται, θα τους δώσει κι άλλους!

Ο Μπουκάγιο… “προσθέτει ευτυχία” στην Άρσεναλ! Οι γονείς του Σάκα έχουν μια αρκετά κοινή ιστορία. Πάμπτωχοι ξεκίνησαν πριν από αρκετό καιρό από τη Νιγηρία, για να βρεθούν στο Ίλινγκ, του Δυτικού Λονδίνου πριν από 22 χρόνια. Εκεί, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001 ήλθε στη ζωή και ο γιος τους. Του έδωσαν το όνομα “Μπουκάγιο”, που στη Γιορούμπα, τη γλώσσα που μιλούν στη Νοτιοδυτική Νιγηρία σημαίνει: “Αυτός που προσθέτει ευτυχία”. Για τους γονείς του, το όνομα έφερε γούρι.

Άριστος μαθητής και ακόμη μεγαλύτερο ταλέντο στο ποδόσφαιρο, ο μικρός Μπουκάγιο, που έχει τον πατέρα του ως πρότυπο (“με κρατάει πάντοτε με τα πόδια στη γη”, λέει), έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Άρσεναλ μόλις έκλεισε τα 17 του. Και την 1η Ιανουαρίου του 2019 έγινε μαζί της ο πρώτος παίκτης γεννημένος τον 21ο αιώνα που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Από τότε, κύλησε πολύ νερό κάτω απ’ τη γέφυρα. Και ο Σάκα έγινε… Μπουκάγιο, “αυτός που προσθέτει ευτυχία” και για τους οπαδούς της Άρσεναλ.

Ούτε 40 μήνες μετά το ντεμπούτο του, ο Σάκα έχει κάνει -χάρη και στον Μικέλ Αρτέτα– εκπληκτικά βήματα προόδου. Από μικρός ήταν πολύ ταχύς και εξαιρετικός στο ένας με έναν. Αλλά ήταν και υπερενθουσιώδης. Με πολλές περιττές κινήσεις και πολλή σπατάλη ενέργειας στο γήπεδο. Σήμερα, έξι μήνες πριν κλείσει τα 22 του είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που παίζει πολλές θέσεις μπροστά, αλλά και πάνω στη γραμμή και τελειώνει τις φάσεις με τρόπο ουσιαστικό, αλλά και… ξεσηκωτικό για την κερκίδα.

Παίκτης της χρονιάς για το 2020-21

Τη σεζόν 2019-20, χρονιά του Κυπέλλου για την Άρσεναλ, ο Μπουκάγιο έπαιξε σε 38 ματς συνολικά, με 4 γκολ στο ενεργητικό του. Και στην πολύ κακή για την ομάδα επόμενη χρονιά, ήταν από τους ελάχιστους που ξεχώρισαν. Είχε συνολικά 46 συμμετοχές και 7 γκολ και οι οπαδοί τον ψήφισαν Παίκτη της Σεζόν. Είναι αναπόσπαστο μέλος της ομάδας και αγαπημένος της κερκιδας. Είναι και ψυχάρα.

Το μπούλινγκ που δέχθηκε μετά το χαμένο του πέναλτι στον τελικό του EURO, πέρυσι, μπορεί να είχε κάνει κάθε άλλο 20χρονο να λυγίσει. Αλλά όχι τον Μπουκάγιο. Πείσμωσε ακόμη πιο πολύ. Όπως λέει ο Αρτέτα: “Αντιπροσωπεύει όλες τις αξίες του συλλόγου. Κέρδισε τη θέση του με σκληρή δουλειά και με το σπαθί του”.

Εντυπωσιακός και εφέτος -νωρίς ακόμη οι κουβέντες για ανανέωση

Η εφετινή χρονιά του είναι απλώς εντυπωσιακή ως τώρα. Σε όλες τις διοργανώσεις μετράει σχεδόν 2.200 λεπτά συμμετοχής, 29 εμφανίσεις, 8 γκολ (1 στο Carabao) και 4 ασίστ. Με τα 7 γκολ του στο πρωτάθλημα ακολουθεί τον Έμιλ Σμιθ Ρόου και, γενικά οι εμφανίσεις του εμπνέεουν εμπιστοσύνη και φέρνουν χαμόγελα. Το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ ανανεώθηκε το 2020 και λήγει πλέον τον Ιούνιο του 2024, αλλά με την αξία του να αποτιμάται πια στα 65.000.000 ευρώ, οι φίλοι της ομάδας θα ήθελαν να δουν μια νέα ανανέωση το συντομότερο δυνατόν. Δε δείχνει όμως βιασύνη ούτε ο ίδιος, ούτε ο σύλλογος.


Ο Μπουκάγιο αισθάνεται προς το παρόν ότι… και η Άρσεναλ “του προσθέτει ευτυχία”. Στο γήπεδο νοιώθει σημαντικός, για τον Αρτέτα και την κερκίδα και η ομάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει την έδοξό της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με 45 βαθμούς, αλλά σε 24 μόνο ματς (όσους έχει και η Γουέστ Χαμ και 2 λιγότερους από τη Γιουνάιτεντ, που όμως έχουν δώσει 27 παιχνίδια ως τώρα), ο στόχος είναι σίγουρα εφικτός. O Μπουκάγιο είναι κομβικός σ’ αυτήν την προσπάθεια και το ξέρει. Οι συζητήσεις για συμβόλαια είναι για άλλη στιγμή…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ