Το ποδόσφαιρο έσωσε τον Αργεντινό παιχταρά από τη -σκληρή- μοίρα που περίμενε τους πιτσιρικάδες της κακόφημης γειτονιάς του. Το χρήμα δεν τον άλλαξε ποτέ και δεν πάει ο νους σας τι ακριβώς έκανε με τα λεφτά από την πρώτη μεγάλη μεταγραφή του...

Τέβες: Ο “Σημαδεμένος” με την αγγελική καρδιά… Στις αρχές της χιλιετίας, ένας μικρόσωμος, μόλις 1μ71 μπόι “σατανάς” έκανε άνω κάτω τις αντίπαλες άμυνες στην Αργεντινή, με τα χρώματα της Μπόκα Τζούνιορς. Έπαιζε εξτρέμ, φορ, δεύτερος επθετικός, ακόμη και μεσοεπιθετικός. Και… πώς έπαιζε! Με δυο λόγια, έτσι, ώστε λίγο πριν κλείσει τα 21 του, η Κορίνθιανς ξόδεψε 15.000.000 ευρώ για να τον πάρει στη Βραζιλία…

Ήταν η πρώτη από μια σειρά μεταγραφών στην καριέρα του. Και η πιο σημαντική για τον ίδιο. Σήμαινε το οριστικό τέλος στη φτώχεια. Και του έδινε την ευκαιρία να δείξει τη μεγάλη καρδιά του. Διότι, εκτός από το έμφυτο σπουδαίο ταλέντο του στη μπάλα, τίποτε άλλο στη ζωή του κατά κόσμον Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνεθ δεν του ήλθε εύκολα. Η μοίρα ήταν σκληρή μαζί του απ’ τη στιγμή που είδε το φως της ζωής, στις 5 Φεβρουαρίου του 1984.

Σκληρά παιδικά χρόνια και θείο δώρο η μπάλα…

Ο Τέβες μεγάλωσε σε μια γειτονιά του Μπουένος Άιρες που έχει το παρατσούκλι “Οχυρό Απάτσι”. Το πιάνετε το υπονοούμενο, έτσι; Ναρκωτικά, ληστείες, πορνεία, βία στους δρόμους, φτώχεια… Σα να μην έφτανε αυτό, σε ηλικία 10 μηνών, μια κατσαρόλα με βραστό νερό πέφτει στο πρόσωπο και το σώμα του. Νοσηλεύεται για 2 μήνες στην εντατική και γλιτώνει τη ζωή του. Αλλά μένει σημαδεμένος για πάντα. “Απάτσι” και “Scarface”, θα γίνουν κάποια από τα παρατσούκλια του, στα χρόνια που θα έλθουν…

Χάνει τον πατέρα του, Χουάν Αλμπέρτο, στα 5 του χρόνια. Τον δολοφονούν μέλη μιας συμμορίας, στους κακόφημους δρόμους της γειτονιάς του. Η μητέρα του, Φαμπιάνα, το ρίχνει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Και για να τον σώσει, η αδελφή της, τον υιοθετεί με το σύζυγό της, Σεγούνδο Ραϊμούνδο Τέβες. Παίρνει το επώνυμο του θείου του, που τον αποκαλεί -και νοιώθει σαν- “πατέρα”. Το ποδόσφαιρο είναι η σωτηρία του. “Αλλιώς θα ήμουν κι εγώ ένα ακόμη πρεζάκι ή σε μια συμμορία, νεκρός ίσως ή στη φυλακή…”, έχει πει.

Μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, όπου τον λάτρεψαν

Η καριέρα του, τεράστια. Στην Ευρώπη πέρασε από Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους… Παντού τον λάτρεψαν. Παθιασμένος, τεχνίτης, γκολτζής, παίκτης για τις δύσκολες στιγμές. Με τη Γιουνάιτεντ πήρε τα πάντα -και Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε γι’ αυτόν: “Δεν τον θέλω μόνο επειδή θα μου βάλει 15 γκολ. Αλλά επειδή ξέρω ότι θα είναι όλα κρίσιμα γκολ”.

Το έκανε. Όχι μόνο στη Γιουνάιτεντ. Παντού. Σε 607 ματς στη διαδρομή του, ο Τέβες μετράει 237 γκολ και 108 ασίστ. Έχει 76 συμμετοχές και 13 γκολ και με την Εθνική Αργεντινής. Παντού έγινε σύνθημα στο στόμα των οπαδών. Όταν γεννήθηκε η κόρη του, μόλις σκόραρε έβγαζε από το σορτσάκι ένα μωρό-κουκλάκι και το φιλούσε. Και ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του στη Σίτι, πήρε το όνομα “Χορός Τέβες”.

Το απίστευτο δώρο του, μετά την πρώτη μεταγραφή του

Και όλα αυτά ξεκίνησαν τότε, πίσω στο Γενάρη του 2005, όταν πήγε στην Κορίνθιανς. Το συμβόλαιό του ήταν ηγεμονικό. Τα πρώτα πολλά λεφτά που είδε στα χέρια του. Μόλις 21 ετών. Και, αν ήταν κάποιος άλλος και όχι ο Τέβες μπορεί να τα αξιοποιούσε αλλιώς. Όχι ο Κάρλος.

Ο Κάρλος πηγαίνει μ’ αυτά τα χρήματα και αγοράζει 10 σπίτια σε καλή γειτονιά στο Μπουένος Άιρες. Καλεί τους αγαπημένους του συγγενείς, που τον μεγάλωσαν με αγάπη και φροντίδα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για να γιορτάσουν τη μεταγραφή του. Κι αφού τρώνε, πίνουν και γελούν… βγάζει τα κλειδιά από τα σπίτια απ’ την τσέπη του και αρχίζει να τα… μοιράζει στους καλεσμένους του, θείους και ξαδέλφια! Μόνο και μόνο για να δει τη χαρά στα μάτια τους.

“Αν αφαιρούσα τις ουλές, δε θα ήμουν εγώ…”

Αυτός είναι ο Κάρλος Τέβες. Ένας παιχταράς ολκής, αυθεντικός όσο λίγοι και με καρδιά-μάλαμα. Το χρήμα δεν τον “χάλασε”. Ούτε αλλοίωσε την προσωπικότητά του. Τα σκληρά παιδικά χρόνια δεν έσβησαν ποτέ το πλατύ του χαμόγελο. Πολλές φορές του πρότειναν, πλούσιος πια από το ποδόσφαιρο να κάνει πλαστική και να αφαιρέσει τις ουλές από το πρόσωπό του. “Μα, τότε, δε θα ήμουν εγώ”, ήταν η απάντησή του. “Αυτά τα σημάδια είναι ο Τέβες”

Αυτός είναι. Όντως. Τα τελευταία 3 χρόνια του τα πέρασε στην αγαπημένη του Μπόκα. Έμεινε ελεύθερος πέρυσι το καλοκαίρι και έχει πια κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Χάρισε σε όλους μας μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές (vid). Αλλά και μια προσωπική ιστορία ζωής που εμπνέει και συγκινεί. Respect!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ