Οι περισσότερες ομάδες στην Αγγλία είχαν -και έχουν- κάποιο σύνδεσμο με σκληρούς και βίαιους χούλιγκανς. Κάποιοι είναι, όμως, χειρότεροι απ' τους άλλους...

Η ματωμένη λίστα των Άγγλων χούλιγκανς… Το λέγαμε και τις προάλλες, ότι ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει ακόμη στην Αγγλία. Ή μάλλον και στην Αγγλία. Τα μέτρα που πήραν οι Άγγλοι αφορούν στα γήπεδα, κυρίως της Πρέμιερ. Εκεί, όντως, φαινόμενα συμπλοκών χούλιγκανς ή έστω παρουσίας τους στο γήπεδο σπανίζουν.

Παρά ταύτα, το 2004, οι Villains, της Άστον Βίλλα, μια από τις πιο σκληρές, βίαιες και ασυνείδητες firms -όπως είναι η αργκό για τέτοια γκρουπ στην Αγγλία- είχαν μια άγρια σύγκρουση με τους οπαδούς της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Κατά τη συμπλοκή, ποδοπάτησαν έναν στιούαρτ, τον Ντέιβιντ Άιρλαντ που έχασε τη ζωή του μετά από 3 βδομάδες σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ.

Τα ραντεβού έξω απ’ τα γήπεδα…

Σήμερα, αρκετές firms χούλιγκανς όπως οι Villains (στην κυριολεξία “Κακοποιοί”), αλλά και πολλές άλλες, διαβόητες, θεωρητικά δεν υπάρχουν πια. Τα ραντεβού τους, όποιο κι αν είναι το όνομά τους, τα δίνουν έξω απ΄τα γήπεδα. Σε χωράφια, πάρκιγνκ εμπορικών κέντρων, κάτω από γέφυρες. Οι θάνατοι σπανίζουν, αλλά σοβαροί τραυματισμοί, τέτοιοι που να οδηγούν ακόμη και μόνιμες αναπηρίες, είναι συχνοί.

Η κουλτούρα της “οπαδικής” βίας είναι βαθιά ριζωμένη στην Αγγλία. Και τα εισαγωγικά αφορούν στην πραγματικότητα. Τέτοια γκρουπ ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις ομάδες τους αυτές καθαυτές. Είναι το πρόσχημα και η αφορμή για να εκδηλώσουν τα ένστικτά τους. Και σχεδόν πάντοτε είναι συνεδεμένες με ναρκωτικά, αλκοόλ, μπραβιλίκια, εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και ακραίες πολιτικές αντιλήψεις -συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, φασιστικές και ρατσιστικές.

Οι Headhunters (Τσέλσι) και η Red Army (Γιουνάιτεντ)

Φσσίστες, εθνικιστές και φουλ ρατσιστές είναι οι Headhunters (Κυνηγοί Κεφαλών) της Τσέλσι. Με σωρεία εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου στις τάξεις τους, με υπόγειες διαδρομές που τους συνδέεουν με το “Εθνικό Μέτωπκαι με παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι Headhunters υπήρξαν -παραμένουν, υπογείως- από τις χειρότερες firms στην Αγγλία.

Κοντά τους, η Red Army (Κόκκινος Στρατός) της Γιουνάιτεντ. Εξαιρετικά βίαιοι τρομοκράτησαν ολόκληρες πόλεις σε εκτός έδρας ματς της Μάντσεστερ. Είναι η αιτία που στα αγγλικά γήπεδα μπήκαν κάγκελα. Διαβόητοι… “ταξιδιώτες” ήταν και δύο ακόμη firms χούλιγκανς στην Αγγλία.

6.57 (Πόρτσμουθ) και “Ιντερ Σίτι” (Γουέστ Χαμ), Zulu Warriors (Μπέρμπιγχαμ)

Οι 6.57, της Πόρτσμουθ, αλλά και οι “Ιντερ Σίτι Φερμ”, της Γουέστ Χαμ πήραν το όνομά τους από τις γραμμές των τρένων με τα οποία πήγαιναν παντού για να τα κάνουν όλα λίμπα. Υπεύθυνοι για πολύ σοβαρά επεισόδια τη δεκαετία του 1980, οι 6.57 έγιναν ακόμη πιο “διάσημοι”, όταν το 2004, η αστυνομία με έκπληξη είδε στην κλούβα που τους είχε μαντρώσει άρον άρον κι έναν 10χρονο!

Η “Ιντερ Σίτι” πάλι, έπαιζε (ακόμη παίζει) ανελέητο ξύλο, παντού. Και χωρίς αφορμή. Ψέμματα. Καμιά φορά με αφορμή την αντιφασιστική τους ιδεολογία.  Ήταν και… χιουμορίστες. Στα πεσμένα στο έδαφος κορμιά των “οχτρών”  άφηναν σουβενίρι μια κάρτα με το “επισκεπτήριό” τους. “Συγχαρητήρια. Μόλις γνωρίσατε τους Ίντερ Σίτι”.

Καθόλου χιουμορίστες δεν ήταν οι Zulu Warriors της Μπέρμιγχαμ. Έδρασαν τη δεκαετία του 1970. Ήταν παρανοϊκοί και πολύ επικίνδυνοι. Εκτός από ανελέητο ξύλο με όποιον έβρισκαν μπροστά τους, προκαλούσαν και τεράστιες καταστροφές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Τι; Ναι. Καθώς τα έκαναν όλα αυτά φώναζαν “Ζούλου”. Επικές μάχες έχουν δώσει με τους χούλιγκανς της Βίλλα. Δε βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο από το 2006, όταν και είχαν  μια αιματηρή συμπλοκή με χούλιγκανς της Στόουκ Σίτι…

Η μικρή Μίλγουολ με τους αδίστακτους “Bushwalkers”

Τέλος, αν και ομάδα πολύ μικρής δυναμικής, η Μίλγουολ ήταν η αφορμή για ξύλο και καταστροφές για τους Bushwalkers, μια από τις χειρότερες “φίρμες” χούλιγκανς στην Αγγλία. Αξέχαστa έχουν μείνει τα επεισόδια με οπαδούς της Λούτον, αλλά και την αστυνομία στον προημιτελικό του Κυπέλλου, το 1985.

Μετά από πολλές αγριότητες (μεταξύ άλλων και χαράκωμα στο πρόσωπο οπαδών της Γουλβς το 2001), θεωρητικά είπαν αντίο το 2003. Σήμα κατατεθέν τους ήταν το “Τούβλο του Μίλγουολ”. Ένα αυτοσχέδιο αιχμηρό όπλο που έφτιαχναν από τυλιγμένα φύλλα εφημερίδας…  (Ε, τι άλλο να έκαναν με την εφημερίδα; Το διάβασμα δεν ανήκε στα ενδιαφέροντα -ή τις δυνατότητές τους..)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ