Τραορέ: Όλο λάδι (και μούσκουλο), αλλά από τηγανίτα, τίποτε! Στις 25 του μηνός, ο Αντάμα κλείνει τα 26 του. Δυό μήνες πριν κλείσει τα 18 του, Νοέμβριο του 2013, αντικατέστησε τον Νεϊμάρ στο 4-0 της Μπαρτσελόνα επί της Γρανάδα. Και λίγες μέρες μετά, ντεμπουτάρισε και στο Τσάμπιονς Λιγκ με τους Μπλαουγκράνα, απέναντι στον Άγιαξ -αντικατέστησε […]

Τραορέ: Όλο λάδι (και μούσκουλο), αλλά από τηγανίτα, τίποτε! Στις 25 του μηνός, ο Αντάμα κλείνει τα 26 του. Δυό μήνες πριν κλείσει τα 18 του, Νοέμβριο του 2013, αντικατέστησε τον Νεϊμάρ στο 4-0 της Μπαρτσελόνα επί της Γρανάδα. Και λίγες μέρες μετά, ντεμπουτάρισε και στο Τσάμπιονς Λιγκ με τους Μπλαουγκράνα, απέναντι στον Άγιαξ -αντικατέστησε τον Φάμπρεγας. Τότε ήταν ένα αδύνατο, σχεδόν κοκκαλιάρικο αγόρι. Σήμερα είναι ένα εκφοβιστικό μουγκρί. Αυτό που λέμε “τούμπανο”. (Πώς και γιατί, σε λίγο…) Και ο δεύτερος -με απειροελάχιστη διαφορά- πιο ταχύς παίκτης στην Αγγλία, όπου παίζει από 19,5 χρονών. Αύγουστο του 2015 υπέγραψε στην Άστον Βίλα…

Για βιντεοπαιχνίδι, οι προδιαγραφές του Ισπανού (με καταγωγή από το Μάλι), Τραορέ είναι συγκλονιστικές. Εκτός από απίστευτα δυνατός, είναι και εξαιρετικά ταχύς. Έχει χρονομετρηθεί στα 35,59 χλμ/ώρα -όταν ο Γιουσέιν Μπολτ είχε μέσο όρο τα 37,58 στην καριέρα του (αλλά έφτανε τα 44,7 μεταξύ 60 και 80 μέτρων). Μόνον ο Άνταμ Άρμστρονγκ, της Σαουθάμπτον χρονομετρήθηκε λίγο παραπάνω, στα 35,64 στην Πρέμιερ. Αλλά είναι και το άλλο στη μέση. Ο Τραορέ είναι και κανονικός ζογκλέρ με τη μπάλα. Η ντρίπλα του είναι, απλώς, εντυπωσιακή.

https://www.youtube.com/watch?v=CaqITtU-4yg

Στην… κονσόλα, ιδανικός! Στο χορτάρι, όμως;

Σε βιντεοπαιχνίδι δε μπορεί κανείς να προσθέσει ως παράμετρο και το άλλο κολπάκι του Τραορέ. Ο άνθρωπος λαδώνει τα χέρια του, για να γλιστράει. Να μη μπορούν να τον πιάσουν οι αντίπαλοι και να αναγκάζονται να του κάνουν φάουλ. Είτε με τα πόδια, είτε κρατώντας του τη φανέλα. Ε, τι άλλο θέλετε λοιπόν; Για ποδόσφαιρο του 2021 μιλάμε. Και ο Τραορέ είναι δυνατός, γρήγορος και εξαιρετικός στο ένας με έναν -ή και δύο και τρεις. Τέλειος δηλαδή. Χμμμ. Όχι ακριβώς. Διότι, ε, ξέρετε, εξτρέμ είναι ο λαδωμένος Αντάμα. Και, πού είναι, τότε, το γκολ, οέο;


Με τέτοια προσόντα, από γκολ, κανονικά θα πρέπει να πετυχαίνει τουλάχιστον μια ντουζίνα και να δίνει άλλη μια ντουζίνα ασίστ ανά σεζόν. Σωστά; Λάθος. Σε 7,5 σεζόν πλέον στην Αγγλία (πεντέμιση στην Πρέμιερ και δύο στην Τσάμπιονσιπ), ο Τραορέ έχει αγωνιστεί σε 234 ματς. Με την Άστον Βίλλα έχει 12. Αλλά μόλις ένα γκολ. Με τη Μίντλεσμπρο 71. Αλλά μόλις 5 γκολ. Και τριάμιση χρόνια σερί στη μεγάλη κατηγορία, με τη Γουλβς, έχει 151 εμφανίσεις συνολικά. Με απολογισμό… 10 γκολ! Σκοράρει, κατά μέσο όρο, ένα γκολ ανά 15 ματς, δηλαδή. Στο πρωτάθλημα μόνο, ακόμη χειρότερα. Ένα γκολ ανά 17,2 ματς! “Τούμπανο”, που όμως… δεν ακούγεται, δηλαδή.

Ούτε σκοράρει, αλλά ούτε μοιράζει και ασίστ…

Και δεν είναι κάτι προσωρινό. Ούτε το υποκαθιστά με εξαιρετικές πάσες, π.χ. Με εξαίρεση τη σεζόν 2019-20, που πέτυχε 6 γκολ και είχε 12 ασίστ, ο Τραορέ έχει εφέτος μηδέν και μηδέν σε 20 ματς (1087 λεπτά). Και πέρυσι είχε 3 και 3 σε 41 εμφανίσεις και συνολικά 2850 λεπτά! Σε 151 παιχνίδια με τη Γουλβς έχει μόλις 18 ασίστ. Με άλλα λόγια είναι ένας άσφαιρος επιθετικός, που δεν έχει και άλλου είδους ουσία στο παιχνίδι του. Προσφέρει χάιλάιτς με τις ντρίπλες του, ναι. Και εντυπωσιάζει (όσες και όσους εντυπωσιάζονται μ’ αυτά) με τη σωματική του διάπλαση. Αλλά επιθετικός χωρίς γκολ και ασίστ, τι σόι επιθετικός είναι;

Η Γουλβς του έκανε 5ετές συμβόλαιο το 2018. Και έδωσε 20.000.000 ευρώ -που μάλλον τα έχει βαρυγκομήσει σήμερα– για να τον πάρει από τη Μίντλεσμπρο. Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει σιγά σιγά και η σωματική του μεταμόρφωση. Από κοκκαλιάρης, όσο έπαιζε πιτσιρικάς στη Μπαρτσελόνα, στο σημερινό θηρίο.

Ο ίδιος έχει ισχυριστεί ότι γυμνάζεται μεν, αλλά όχι με βάρη. Ευλογεί τα γονίδιά του που “αποκτά εύκολα μυική μάζα”. Ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα με προσωπικό trainer, με άλλες ασκήσεις αντίστασης -πιθανότατα calisthenics. Επίσης, περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των τενόντων, για να διαχειρίζεται καλά την ταχύτητα και τις γρήγορες αλλαγές στην κίνησή του όταν ντριπλάρει. Α! Και τρώει υγιεινά, μόνο από τα χεράκια της μανούλας του, που είναι “η καλύτερη μαγείρισα στον κόσμο”. Με μαμαδίσιο φαγητό, χωρίς βάρη και χάρη στον γυμναστή του, ο Τραορέ, λέει, έγινε απ’ αυτό που βλέπετε πιο πάνω, αυτό εδώ:

Οι… εναλλακτικές λύσεις ενός άσφαιρου “θηρίου”…

Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Αντάμα δεν είναι μπόντι μπίλντερ. Είναι ποδοσφαιριστής. Θεωρητικά επιθετικός. Εξτρέμ -αν και παίζει και σε άλλες θέσεις απ’ το κέντρο και μπροστά, στη Γουλβς. Αγωνίζεται στο μάλλον καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Και, ναι. Είναι ένα πρωτάθλημα που ξεχωρίζει για τον εξαντλητικό ρυθμό του. Κάθε δυνατός και γρήγορος παίκτης αποτελεί στα χαρτιά ιδανική περίπτωση για την Πρέμιερ.


Αλλά ο Τραορέ είναι αυτό που λέμε όλο λάδι (κυριολεκτικά κιόλας!), αλλά από τηγανίτα, τίποτε. Δε σκοράρει και δεν προσφέρει γκολ σε συμπαίκτες του. Το ότι τρέχει σα δαιμονισμένος και ντριπλάρει σα ζογκλέρ, δε λέει πολλά. Για τον Ισπανό, δύο λύσεις υπάρχουν. Η μία είναι να αλλάξει “αέρα”. Παρά τις εντεινόμενες φήμες για ενδιαφέρον της Τότεναμ, δεν πρέπει να κάνει το λάθος. Η Αγγλία δεν του πάει. Αλλά σε χώρες με πιο αργούς ρυθμούς (καλά, για Ελλάδα, π.χ. δεν το συζητάμε κάν!), θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Και ίσως βρει και το “τελείωμα” που του λείπει.


Η άλλη είναι να… συνεχίσει να “τουμπανιάζει” και να κοιτάξει να αυξήσει τους followers του στο ίνστα. Ως “μαγιά” και τα 2.000.000 που έχει τώρα, καλοί είναι. Με συμβουλές εκγύμνασης και διατροφής από το Μάλι, ο Αντάμα μπορεί να γίνει influencer ολκής! Θα πείτε. Μα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Όμως και τώρα, πόση σχέση έχει με το -πραγματικό και όχι το virtual- ποδόσφαιρο ο Τραορέ; Μια γρήγορη, δυνατή, αλλά και αδιέξοδη σχέση, έχει. Ή τη βελτιώνει ή θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο προσοντούχος wannabe επιθετικός όλων των εποχών. (Κοίτα το, το ίνστα, Αντάμα. Έχει μέλλον…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ