Η Πρέμιερ Λιγκ, που ξεκίνησε χθες με την εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ επί της Κρίσταλ Πάλας, διανύει εφέτος την 30η της σεζόν. Κι έχει να επιδείξει ένα αξιοσημείωτο -αρνητικό για τους Άγγλους κόουτς- στατιστικό που θα ισχύσει, κατά 99,99% και εφέτος...

Premier: Άγγλος κόουτς με τίτλο; Μπαγιάτικο ανέκδοτο… Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, όπως το ξέρουμε σήμερα, έχει ιδρυτικά… γενέθλια στις 20 Φεβρουαρίου του 1992. Μια εξαιρετική συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσής του από το Sky Sports οδήγησε στη δημιουργία μιας Λίγκας που έχει -και νομικά- τη μορφή εταιρείας. Το επίσημο όνομά της είναι, άλλωστε “The Football Association Premier League Limited”. (Ναι. Για ευνόητους λόγους, η Λίγκα που το προϊόν της τζιράρει σχεδόν 4 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο από τη μετάδοσή του σε 212 χώρες -!– είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης… Ltd, ούτε S.A, ούτε Inc.)

Αυτό σημαίνει ότι πρώτη σεζόν “Πρέμιερ” στην Αγγλία ήταν αυτή του 1992-93. Την κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και τις επόμενες 4 σερί. Με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της. Τον Σκοτσέζο Άλεξ Φέργκιουσον, όχι Άγγλο. Τελευταίος βέρος Άγγλος που πήρε τίτλο στη μεγάλη κατηγορία της χώρας ήταν ο Χάουαρντ Γουίλκινσον, με τη Λιντς του Ερίκ Καντονά, την αμέσως προηγούμενη σεζόν της Premier. Και ήταν και ο… τελευταίος έκτοτε.

Ο ανεπανάληπτος Σκοτσέζος Σερ δεν έχασε ποτέ από Άγγλο κόουτς

Όσο κι αν μοιάζει παράξενο, αυτό το απίστευτης σημασίας σε γόητρο και τεράστιο σε οικονομικό μέγεθος πρωτάθλημα που λέγεται Premier δεν το έχει ποτέ κατακτήσει Άγγλος προπονητής! Άρα, το παροιμιώδες… “Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι”, ξεχάστε το. Γάλλος είναι ο Αρσέν Βενγκέρ που έσπασε, με την Άρσεναλ το Premier “σερί” του σερ Άλεξ και το 1997-98 και το 2001-2. Πορτογάλος είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο, που επίσης την “έσπασε” στον Φέργκιουσον δύο σερί σεζόν, με την Τσέλσι, το 2004-5 και το 2005-6.

Ο εικονικός προπονητής της Γιουνάιτεντ επέστρεψε δριμύτερος για άλλες τρεις σεζόν, πριν ο Κάρλο Αντσελότι, πάλι με την Τσέλσι, του κόψει το σερί το 2009-10. Ο Φέργκιουσον πήρε και τον τίτλο του 2010-11 και 2012-13, πριν δώσει τέλος στην καριέρα του. Με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να μπαίνει “σφήνα”, με τη Σίτι, στον τίτλο του 2011-12. Έκτοτε, στη λίστα έχουμε τον Χιλιανό Μανουέλ Πελεγκρίνι (Σίτι), τον Μουρίνιο και πάλι (Τσέλσι), δύο ακόμη Ιταλούς (Κλαούντιο Ρανιέρι, με τη μυθική Λέστερ του 2015-16, Αντόνιο Κόντε -Τσέλσι) και μετά τον Πεπ Γκουαρδιόλα, με 4 τίτλους ως τώρα για τη Σίτι. Και, βέβαια, “σφήνα” το 2019-20, τον Γιούργκεν Κλοπ, με τη Λίβερπουλ.

Οι 5 βέροι Εγγλέζοι της Πρέμιερ είναι μάλλον αδύνατον να πάρουν τίτλο…

Μοιάζει φοβερό στατιστικό. Αλλά, νομοτελειακά, θα ισχύσει και στην “επετειακή” 30η χρονιά της διοργάνωσης. Διότι, από τις 20 ομάδες της εφετινής Premier μόλις 5 έχουν βέρους Άγγλους προπονητές στον πάγκο τους. Και μακάρι να το πάρουν το τρόπαιο, έτσι για τα γούστα. Αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Διότι μιλάμε για την Άστον Βίλλα (Στίβεν Τζέραρντ), τη Μπράιτον (Γκρέιαμ Πότερ), τη Μπόρνμουθ (Σκοτ Πάρκερ), την Έβερτον (Φρανκ Λάμπαρντ) και τη Νιουκάστλ (Έντι Χάου).  Ο Στιβ Κούπερ, της Νότιγχαμ είναι Ουαλός, ο Μπρένταν Ρότζερς της Λέστερ Βορειοιρλανδός και ο Ντέιβιντ Μόιζ, της Γουέστ Χαμ, Σκοτσέζος –γι’ αυτό και “Μόιζ”, όχι “Μόγες”… Και οι υπόλοιπες 12 έχουν πάγκους εκτός Μεγάλης Βρετανίας…

Τζέραρντ

Ουδείς Άγγλος σε ομάδα των Big 6

Οι “Big6” είναι μέσα σ’ αυτές. Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ έχουν Ισπανούς κόουtς, (Πεπ Γκουαρντιόλα, Μίκελ Αρτέτα), Λίβερπουλ και Τσέλσι, Γερμανούς, (Γιούργκεν Κλοπ, Τόμας Τούχελ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ολλανδό (Έρικ Τεν Χαχ) και η Τότεναμ Ιταλό (Αντόνιο Κόντε). Τα πράγματα δεν… σπικ “the Queen’s language”, ούτε στους άλλους δύο μεγάλους θεσμούς της χώρας. Τελευταίος ‘Αγγλος Κυπελλούχος κόουτς ήταν ο Χάρι Ρέντναπ (Πόρτσμουθ, 2008). Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2004, ο Στιβ Μακλάρεν πήρε το Λιγκ Καπ με τη Μίντλεσμπρο.

Όσο για την Ευρώπη; Πάνε 38 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Τζο Φάγκαν στον πάγκο της Λίβερπουλ έπαιρνε το Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και ο Κιθ Μπέρκινσο το ΟΥΕΦΑ / Γιουρόπα Λιγκ με την Τότεναμ. Με άλλα λόγια, οι αγγλικοί πάγκοι… μόνο αγγλικοί δεν είναι, όταν η Serie A έχει 17 Ιταλούς προπονητές στις ομάδες της, η La Liga 14, η Ligue 1 13 και η Bundesliga 11. Δύσκολοι καιροί για (Άγγλους) πρίγκηπες…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι