Οι... "τακτικιστές" λένε ότι λόγω τρόπου παιχνιδιού του Γκουρδιόλα, ο Νορβηγός δύσκολα θα μπορέσει να βγει πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ. Όμως, ως προς αυτό, το πρόβλημα ίσως να είναι αλλού και όχι στον Ισπανό τεχνικό...

Πεπ: Ο top… “αμυντικός” μπροστά στον Έρλινγκ; Μην μπερδεύεστε. Ούτε ξανάβαλε τα παπούτσια με τις τάπες ο Γκουαρδιόλα και θα αναλάβει… “μαντουμανδόρος”, που θα ‘λεγε και μια ψυχή, του Νορβηγού. Ούτε, βέβαια, ο Χάαλαντ πήρε πίσω την υπογραφή του και θα παίξει πια σε άλλη ομάδα. Μιλάμε, απλώς, για ένα περίεργο στατιστικό στοιχείο που συνοδεύει τον Ισπανό τεχνικό στην Αγγλία. Ή μήπως δεν είναι τόσο περίεργο; Για να δούμε.

Με τα λεφτά που κόστισε και τη φήμη γύρω απ’ το όνομά του, ο Χάαλαντ ασφαλώς και ξεκινάει τη χρονιά με τον υψηλότερο δυνατό στόχο για έναν επιθετικό. Να πάρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ όχι απλώς της ομάδας του, αλλά και του πρωταθλήματος. (Και όλων των υπόλοιπων διοργανώσεων, αν είναι δυνατόν). Αλλά ας μείνουμε στο πρωτάθλημα.

Σ’ αυτό, η εξαετής παρουσία του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι έχει, χωρίς αμφιβολία, απολύτως θετικό πρόσημο. Έχει πάρει 4 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και 4 Λιγκ Καπ. Κι έχει φτάσει και σ’ έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. ΟΚ. Δεν το έχει πάρει αυτό το τελευταίο. Αλλά σε νοκ-άουτ διπλά παιχνίδια, πολλά κρίνονται σε λεπτομέρειες-όπως εφέτος, στα ματς με τη Ρεάλ, στα οποία ένας “killer” τύπου Χάαλαντ έλειψε από τη Σίτι.

Του περισσεύουν οι τίτλοι, αλλά όχι οι… πρώτοι σκόρερ!

Τι δεν έχει, ωστόσο, πάρει ως τώρα ο Πεπ στην Αγγλία; Όχι ο ίδιος για την ακρίβεια, αλλά παίκτης της ομάδας του; Τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Από άποψη τακτικής, κάτι τέτοιο δεν ξενίζει και πολύ. Ο Γκουαρδιόλα έχει εφεύρει, πρακτικά, το σύστημα “παίρνω γκολ απ’ όλους, διότι όλοι κάνουν τρεις-τέσσερις δουλειές στο γήπεδο“. Στο μυαλό του δεν υπάρχει η έννοια “παίκτης-σκόρερ”, αλλά “ομάδα που βάζει γκολ”.

ΟΚ. Στη Μπάγερν το κατάφερε επί Πεπ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Και στη Μπαρτσελόνα ο Λιονέλ Μέσι. Αλλά ο ένας είναι μπαρουτοκαπνισμένος φορ -και οι περισσότερες άμυνες της Μπουντσελίγκα από αφελείς έως κωμικές. Και ο άλλος… είναι ο Μέσι, τι να κάνουμε τώρα; Μπορεί ο Χάαλαντ να γίνει ο τρίτος;

 


Ας δούμε τους πρώτους σκόρερ της Premier League από το 2014, από την τελευταία χρονιά που παίκτης τη Σίτι (ο Κουν Αγουέρο) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος:

Προ Γκουαρδιόλα:

2014-15: Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), 26 γκολ.

2015-16: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), 25 γκολ.

Επί Γκουαρδιόλα:

2016-17: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), 29 γκολ.

2017-18: Μοχάμεντ Σαλάχ, (Λίβερπουλ), 32 γκολ.

2018-19: Μοχάμεντ Σαλάχ – Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ) – Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ), 22 γκολ.

2019-20: Τζέιμι Βάρντι (Λέστερ), 23 γκολ.

2020-21: Χάρι Κέιν, (Τότεναμ), 23 γκολ.

2021-22: Χέουνγκ Μιν Σον (Τότεναμ) – Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ), 23 γκολ.

Με άλλα λόγια, τα +22 γκολ σε βάζουν σχεδόν σίγουρα στο παιχνίδι και τα +23 θα ήταν αρκετά την τελευταία 5ετία. Ο Έρλινγκ είχε, στη Μπουντεσλίγκα πάντοτε, 27 γκολ σε 28 ματς την πρώτη του σεζόν και πέρυσι 22 γκολ σε 24 ματς. Και 12 σε 14 ματς είχε βάλει το πρώτο του 6μηνο στη Ντόρντμουντ. Με άλλα λόγια, θεωρητικά -και με τροφοδοσία επιπέδου Σίτι το +22 το έχει στο τσεπάκι και το +25 ή και παραπάνω, δεν είναι “άπιαστο όνειρο”.

Οι τραυματισμοί του ίσως να είναι πρόβλημα. Ο Πεπ, όχι…

Ρόλο, ωστόσο, θα παίξει, σίγουρα και η -σε επίπεδο τακτικής- στάση του Γκουαρδιόλα απέναντι στον παίκτη. Μεγάλο παιδί είναι, όμως, πια. Δεν μπορεί να πήρε το Νορβηγό στην ομάδα για να τον κάνει… Μέσι. Προφανώς και τον πήρε ξέροντας τι μπορεί να κάνει καλά (να είναι ο παίκτης που όλοι θα αναζητούν σε x-Goal θέσεις) και τι όχι (να παίξει πολύ στην πλάγια γραμμή, με πλάτη στο ύψος της περιοχής κ.λπ., κ.λπ.).

 

Πιθανότατα λοιπόν, αν δε βγει πρώτος σκόρερ ο Χάαλαντ δε θα είναι ο Πεπ που θα φταίει. Πιο μεγάλος αντίπαλος είναι οι συχνότατοι τραυματισμοί του, οι περισσότεροι από μυικά προβλήματα. Το 2020-21 έχασε εξαιτίας τους 14 ματς της Ντόρτμουντ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Και πέρυσι 16! Στα ακριβώς 22 του, αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, έστω κι αν είναι “στόχος” για κάθε αντίπαλο ποδάρι… Αν δουλέψει πάνω σ’ αυτό, ο Πεπ, δε θα είναι πρόβλημα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ