Η άφιξη του Γερμανού στη Λίβερπουλ ασφαλώς και έγινε με σκοπό την αλλαγή σελίδας στην ομάδα. Αλλά ίσως ούτε οι πιο αισιόδοξοι να περίμεναν ότι η μεταμόρφωση θα ήταν... ολική, προς το καλύτερο και -σχετικά, πάντοτε- οικονομική...

Και στην… ούγια να γράφει Κλοπ! Η 8η Οκτωβρίου του 2015 ήταν η μέρα που όλοι ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στη Λίβερπουλ. Χρειάστηκε και χρήμα (στην αρχή πολύ) και υπομονή και στήριξη, για αρκετό καιρό, στο πρόσωπο του Γιούργκεν Κλοπ. Όμως, εξίμιση χρόνια μετά η μεταμόρφωση είναι εντυπωσιακή.

Στο ποδόσφαιρο δεν μετριούνται τα πάντα σε τίτλους -αριθμητικά. Υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποτίμηση μιας ομάδας. Και είναι ειδικά σ’ αυτά που η σημερινή Λίβερπουλ μοιάζει να γράφει στη μαρκίζα της “Δια χειρός Κλοπ”.

Σημάδια “υγείας” και ποδοσφαιρικό ήθος

Ο τελικός του Carabao Cup, το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο. Όχι απλώς επειδή η Λίβερπουλ πήρε τον τίτλο -παρότι, φυσικά και αυτό μετράει. Αλλά και για δύο ακόμη περιστατικά πολύ ενδεικτικά. Το ένα ήταν το σκηνικό με τον υπαρχηγό της ομάδας, Τζέιμς Μίλνερ, που στα 36 του (και… με το 1μ75 του), δε δίστασε να προσπαθήσει  να “συνετίσει” τον θηριώδη Ρούντιγκερ, επειδή τα “έψελνε” με άσχημο τρόπο στον  Έλιοτ. (Αγνοήστε το βλακώδες σχόλιο του tweet και επικεντρωθείτε στην εικόνα).


Το δεύτερο ήταν το γεγονός ότι ο Μίλνερ, μαζί με τον αρχηγό, Τζόρνταν Χέντερσον περίμεναν τους αντιπάλους τους, μετά την απονομή, για να τους παρηγορήσουν! Στιγμές που τιμούν το ποδόσφαιρο.

Λεφτά που δεν είναι “τρελά” και πιάνουν τόπο

Είναι τέτοιες λεπτομέρειες που κάνουν τη Λίβερπουλ “του Κλοπ” να πείθει τους οπαδούς της ότι υπάρχει υγεία στα αποδυτήρια. Σωστή νοοτροπία ομάδας. “Οικογένεια” και μάλιστα, οικογένεια με ποδοσφαιρικό ήθος.

Είναι, επίσης και μια… νοικοκυρεμένη οικογένεια κι αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς. Σε μια έρευνά του, πέρυσι τέτοιον καιρό το planetfootball έφερνε τη Λίβερπουλ, με αναλογία 67.000.000 ευρώ, ως τη δεύτερη πιο ωφελημένη (μετά την Τσέλσι) ομάδα σε τίτλους ανά “καθαρά” ξοδεμένα ποσά (αποκτήσεις μείον πωλήσεις).

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει: η Τσέλσι πήρε άλλους τρεις  από τότε (Τσάμπιονς Λιγκ, ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Συλλόγων), η Λίβερπουλ άλλο ένα. Η απόστασή της από την τρίτη στη λίστα Σίτι είναι της τάξεως των – 25.000.000 ευρώ ανά τίτλο! Από την Άρσεναλ γύρω στα 50. Κι από τη Γιουνάιτεντ… περίπου 170.000.000 ευρώ!

“Χειρουργικές” μεταγραφικές κινήσεις…

Ο Κλοπ κινείται “χειρουργικά” σ’ αυτόν τον τομέα του “δούναι-λαβείν”. Και με μάτι που φτάνει παντού. Τη “χρυσή” διετία 2018-20, η Λίβπερπουλ πήρε Πρέμιερ και Τσάμπιονς Λιγκ κι έφτασε σ’ έναν ακόμη τελικό. Πρακτικώς…. χωρίς μεταγραφές το 2018-19. Τη σεζόν 2020-21. πήρε Τιάγκο, Ντιόγκο Ζότα και Τσιμίκα.

Άργησαν να βρουν ρυθμό ήταν και κάποιοι τραυματισμοί και η χρονιά δεν πήγε καλά. Εφέτος, όμως, δείχνουν όλοι ότι αποκτήθηκαν με σχέδιο και για να προσθέσουν ουσία και αποτέλεσμα στο -αναπόφευκτο- ροτέισον. Ιμπραχίμα Κονατέ και Λουίς Ντίαζ ήταν τα βασικά αποκτήματα της φετινής σεζόν. Τώρα που επέστρεψε ο Φαν Ντάικ, ο Κονατέ δικαιώνει πλήρως την επιλογή του. Κι όσο για τον Ντίαζ… αυτός κι αν ήταν “χειρουργική” προσθήκη.


Γερά θεμέλια στο οικοδόμημα του… αρχιτέκτονα Κλοπ

Προσέξτε τώρα: οι πιο πάνω (συν τον Έλλιοτ, που τελείωσε ο δανεισμός του) είναι προσθήκες στην ομάδα που πήρε τίτλο, ενώ, στην ουσία, δεν έχει φύγει κανείς από τότε. Το ρόστερ της Λίβερπουλ έχει γίνει -με εξαίρεση τη θέση του δεξιού μπακ- πιο “βαθύ” και πιο πλήρες από ποτέ επί εποχής Κλοπ. Κι όλα αυτά με περίπου 120.000.000 ευρώ σε δύο χρόνια -όσο κόστισαν μόνον ο ντε Μπέεκ και ο Τζέιντον Σάντσο στη Γιουνάιτεντ.

Η Λίβερπουλ που… στην ούγια γράφει “Κλοπ” είναι ακόμη μέσα στο Πρωτάθλημα, στο Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ. Να πάρει και τους τρεις τίτλους είναι δύσκολο. Αλλά όχι απίθανο. Εδώ έχασε Σαλάχ, Μανέ (και Κεϊτά) για σχεδόν ένα μήνα για το Κόπα Άφρικα και δεν της φάνηκε καν. Έχει πλουραλισμό, ποιότητα και γερά θεμέλια το όλο οικοδόμημα του…. Γερμανού αρχιτέκτονα Γιούργκεν!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ