Τα προκριματικά του Eurobasket ολοκληρώθηκαν. Δεν μας έδωσαν ιδιαίτερες συγκινήσεις, αλλά περισσότερο μία μελαγχολία για τους παίκτες που αποκλείστηκαν -χωρίς καν να παίξουν- και δεν θα δώσουν το παρόν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ζωή μας τα «παράθυρα» της FIBA. Η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να πάει στην λογική του […]

Τα προκριματικά του Eurobasket ολοκληρώθηκαν. Δεν μας έδωσαν ιδιαίτερες συγκινήσεις, αλλά περισσότερο μία μελαγχολία για τους παίκτες που αποκλείστηκαν -χωρίς καν να παίξουν- και δεν θα δώσουν το παρόν στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ζωή μας τα «παράθυρα» της FIBA. Η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να πάει στην λογική του ποδοσφαίρου και να φτιάξει προκριματικά, αντί για τις μέχρι τώρα διαδικασίες που υπήρχαν. Τα παιχνίδια των προκριματικών γίνονται στα μέσα της χρονιάς, με αποτέλεσμα παίκτες της Euroleague αλλά και του NBA να μην μπορούν να δώσουν το παρόν και να βοηθήσουν τις χώρες τους.

Το αποτέλεσμα στο πρώτο Mundobasket ήταν να μείνουν εκτός ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία, η Κροατία του Μπογκντάνοβιτς, η Φινλανδία του Μάρκαανεν και πολλές ακόμη.

Για την επερχόμενη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού σε Γερμανία, Τσεχία, Γεωργία και Εσθονία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποδόθηκε δικαιοσύνη. Δεν έλειψαν και πάλι όμως οι αποκλεισμοί μεγάλων παικτών, οι οποίοι ουσιαστικά… έχασαν χωρίς να παίξουν, καθώς πολλά χιλιόμετρα μακριά ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις ομάδες τους να αποκλείονται δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι.

Πρόκειται για τέσσερις περιπτώσεις παικτών που είναι στο… όριο για να θεωρηθούν stars στο ΝΒΑ και σίγουρα θα ήταν stars σε επίπεδο Eurobasket, αλλά και για δύο περιπτώσεις που αποτελούν… όαση μπροστά στο συνολικό ταλέντο των χωρών που εκπροσωπούν.

1.Κριστάπς Πορζίνγκινς

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Η μάλλον πιο ηχηρή απουσία του φετινού Eurobasket θα είναι ο Κριστάπς Πορζίνγκινς. Ο Λετονός καλαθοσφαιριστής είναι ίσως ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της χώρας του, και θεωρείται από τα αστέρια της νέας γενιάς στο ΝΒΑ. Αποτέλεσε την μοναδική ατραξιόν του Madison Square Garden από το 2015 έως το 2018 και πλέον βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στους Μάβερικς, μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις της Δυτικής Περιφέρειας.

Πρόκειται για τον «Μονόκερο» του ΝΒΑ -όπως είναι το παρατσούκλι του-, που μετράει 20,5 πόντους την φετινή σεζόν όντας η δεύτερη επιλογή πίσω από τον Ντόντσιτς στην φετινή ομάδα του Ντάλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι (στην σύντομη παρουσία του) στα περσινά πλέι-οφ του ΝΒΑ είχε 23 πόντους με 52% στα δίποντα και 53%(!) στα τρίποντα μαζί με 8,6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθεί ότι έχει υπάρξει και All-Star την σεζόν 2017-18.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Αν κρίνουμε από το τελευταίο Eurobasket μάλλον αρκετά πιθανό, αν και δεν το είχε επιβεβαιώσει. Το 2017 είχε δώσει κανονικά το παρόν στην διοργάνωση, παίρνοντας από το χέρι τους Λετονούς και οδηγώντας τους στην πέμπτη θέση της Ευρώπης, την καλύτερη για την χώρα του μετά το 1935.
Γενικότερα έδινε πάντα το παρόν στα ραντεβού της Εθνικής του, έχοντας παρουσία και στις μικρές ομάδες της Λετονίας.

Τι θα μπορούσαν να καταφέρουν οι Λετονοί: Με τον Πορζίνγκινς, τα αδέρφια Μπερτάνς (σ.σ. βλέπε παρακάτω) τους Κούρουκς, Τίμα και όχι μόνο η οκτάδα θα ήταν το minimum, και με μία καλή κλήρωση ίσως έφτασαν και ακόμη ψηλότερα.

2.Νικολα Βούτσεβιτς

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Αν κάποιος μπορεί να απειλήσει τον Πορτζίνγκινς για τον τίτλο του… σημαντικότερου απόντα, αυτός είναι σίγουρα ο Βούτσεβιτς. Εδώ και δέκα χρόνια παίζει στους Ορλάντο Μάτζικ, όντας «διψήφιος» κάθε σεζόν. Έγινε all-star το 2019, και πήρε την τιμή αυτή ξανά την φετινή χρονιά. Έως τώρα στην σεζόν που διανύουμε μετράει 24 πόντους με 48% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 83,5% στις βολές.

Μάλιστα φέτος γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για ανταλλαγή του, καθώς πολλές ομάδες θέλουν να τον προσθέσουν στο ρόστερ τους. Μεταξύ άλλων έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον του Στιβ Κερ, του «αρχιτέκτονα» της δυναστείας των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Σχεδόν βέβαιο. Από το 2011 δίνει το παρόν σε όλα τα μεγάλα ραντεβού της χώρας του, ενώ συμμετείχε μέχρι και στα προκριματικά για το Eurobasket του 2016. Τον είδαμε και απέναντι στην δική μας Εθνική στο Mundobasket του 2019, όπου οι Μαυροβούνιοι πήραν την 23η θέση.

Τι θα μπορούσαν να καταφέρουν οι Μαυροβούνιοι: Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι για το Μαυροβούνιο. Είναι μία χώρα η οποία ξεκίνησε να έχει διεθνείς παρουσίες το 2006 οπότε κάθε ματς στην κορυφαία σκηνή είναι μία επιτυχία. Σε αυτήν την διοργάνωση ο στόχος θα ήταν να ξεπεραστεί η 13η θέση του 2017, που είναι η καλύτερη στην σύντομη ιστορία της χώρας. Βλέποντας πάντως τις υπόλοιπες ομάδες, ακόμη και μία είσοδος στην οκτάδα -με την βοήθεια μιας καλής κλήρωσης- δεν θα ήταν απίθανη.

3.Κλιντ Καπέλα

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Πρόκειται για έναν από τους πιο σταθερούς σέντερ σε ολόκληρο το ΝΒΑ, έχοντας στο ενεργητικό του πολύ καλές εμφανίσεις στην postseason με την φανέλα τον Ρόκετς. Σε ότι έχει να κάνει με τα playoffs μάλιστα, έχει γίνει ο «εφιάλτης» του δύο φορές καλύτερου αμυντικού του κόσμου, Ρούντι Γκομπέρτ, κρατώντας ένα ρεκόρ 8-2 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Φέτος βρίσκεται στους Ατλάντα Χοκς, θέλοντας να αποτελέσει έναν από τους κινητήριους μοχλούς τις ανερχόμενης δύναμης της Ανατολής. Από θέμα αριθμών, μετράει 15 πόντους και 14 ριμπάουντ με το εξαιρετικό 59% στα δίποντα.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Σίγουρο. Αν δεν είχε τραυματισμούς θα βρισκόταν 100% στο πλευρό της χώρας του. Για να αντιληφθεί κανείς την θέληση του Καπέλα για να βοηθήσει την Ελβετία, αξίζει να γυρίσει τον χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 2019. Όταν όλοι οι υπόλοιποι ΝΒΑers ξεκουραζόταν, εκείνος φόρεσε την φανέλα της Εθνικής του ομάδας για να παίξει στα προ-προκριματικά απέναντι σε ομάδες όπως η Ισλανδία και η Πορτογαλία!
Μάλιστα μετά την πρόκριση των Ελβετών στα προκριματικά της διοργάνωσης, έδωσε από 2.000 ευρώ σε κάθε συμπαίκτη του ως bonus!

Τι θα μπορούσαν να καταφέρουν οι Ελβετοί: Για μία ομάδα της οποίας η τελευταία παρουσία σε Eurobasket χρονολογείται το μακρινό 1955 η συμμετοχή θα ήταν από μόνη της μία επιτυχία. Ο στόχος θα ήταν να έρθει οποιαδήποτε νίκη και να κάνει το άθλημα πιο διάσημο στην χώρα. Παρόλα αυτά με κάποιες ιδιαίτερα αδύναμες ομάδες να έχουν προκριθεί, ο στόχος του top-16 θα ήταν προσιτός.

4.Ντάβις Μπερτανς

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους catch and shoot players στον κόσμο. Το 2018-19 λίγο πριν το τέλος της σεζόν είχε τα καλύτερα ποσοστά σε ολόκληρο το ΝΒΑ στην συγκεκριμένη κατηγορία με την φανέλα των Σπερς. Πλέον βρίσκεται στους Γουίζαρντς, είναι ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία του αθλήματος που έχει σκοράρει 30+ πόντους χωρίς ούτε ένα δίποντο και παραμένει «διψήφιος» τα δύο τελευταία χρόνια.

Φέτος ξεκίνησε άσχημα, αλλά στα τελευταία ματς είναι από τους κύριους λόγους που η ομάδα της Γουάσιγκντον μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Πιθανότατα θα ερχόταν. Έχει έξι παρουσίες στις Εθνικές ομάδες (νέων και ανδρών) της χώρας του, και ήταν παρών στην επιτυχία του 2017 με την κατάκτηση της πέμπτης θέσης. Με τον αδερφό του, Nτάιρις να… τρέχει στα προκριματικά για να εξασφαλίσει την πρόκριση καταλαβαίνει κανείς ότι μάλλον θα υπήρχε και «οικογενειακή πίεση» να δώσει το παρόν.

Το τι θα μπορούσε να καταφέρει η Λετονία καλύφθηκε παραπάνω στην ανάλυση για τον Πορζίνγκινς.

4+1.Γιακομπ Πελτλ

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Μπορεί να μην είναι star στο ΝΒΑ, και να μην θεωρούταν ούτε στο Eurobasket κάτι περισσότερο από ένας πολύ καλός παίκτης. Σίγουρα όμως είναι ένας star στα μάτια των Αυστριακών. Βρίσκεται στους Σαν Αντόνο Σπερς, όντας εκ των κορυφαίων αμυντικών παικτών της ομάδας. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι κρατάει στους αντιπάλους του στο 38,2%, την στιγμή που το μέσο αμυντικό ποσοστό για τους Σπερς είναι το 47,4%. Μάλιστα η διαφορά 9,2% σε σχέση με τον μέσο όρο της ομάδας του, είναι η καλύτερη σε ολόκληρο το ΝΒΑ!

Στα τελευταία μάλιστα παιχνίδια έχει μετρήσει 10,1 πόντους και 9,6 ριμπάουντ, μετατρέποντας τον εαυτό του σε ένα πολύ σημαντικό γρανάζι των -πέμπτων στην Δύση- Σπιρουνιών.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Δεδομένο αν δεν αντιμετώπιζε τραυματισμούς. Ο Πελτλ είχε πάει να παίξει δύο παιχνίδια με την Αυστρία στα προκριματικά του Mundobasket του 2019, όταν η ομάδα του είχε ήδη αποκλειστεί! Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «Ένας από τους στόχους της καριέρας μου είναι να βοηθήσω την Αυστρία να γίνει μία ανταγωνιστική χώρα. Ξέρω ότι είμαι ο σημαιοφόρος του Αυστριακού μπάσκετ.»

Τι θα μπορούσαν να καταφέρουν οι Αυστριακοί: Η αλήθεια είναι πως δεν θα έκαναν πολλά. Θα πάλευαν για να αποφύγουν τις τελευταίες τέσσερις θέσεις. Θα αποτελούσαν πάντως μία πιο ενδιαφέρουσα ιστορία σε σχέση με την Ουγγαρία που πέρασε στα τελικά αντί για αυτούς. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα περνούσαν, αλλά ο Πελτλ σίγουρα θα ήθελε την ευκαιρία να προσπαθήσει.

4+2.Τζαβόντε Γκριν

Ποιος είναι και τι κάνει φέτος: Αρκετοί τον έχουν γνωρίσει μέσα από το highlights του στην Ευρώπη, πλέον βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο NBA και τους Μπόστον Σέλτικς. Το όνομα του δεν ακούγεται -και δεν είναι- κλασικό όνομα… Μαυροβούνιου, αλλά έχει διπλή υπηκοότητα, από το παρελθόν του.

Εντάσσεται στην κατηγορία παικτών που δεν θα ήταν -απαραίτητα- star στο Eurobasket, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να κάνει την διαφορά δίπλα στον Βούτσεβιτς. Φέτος σε 19 αγώνες έχει 4,6 πόντους με 50% στα δίποντα σε 14,7 λεπτά που έχει χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα.

Πόσο πιθανό ήταν να τον δούμε στο Eurobasket: Η συμμετοχή του θα ήταν στην καλύτερη αμφίβολη. Έχει μεν επιλέξει το Μαυροβούνιο και έχει παίξει με την ομάδα στο παρελθόν, αλλά από την στιγμή που μετακόμισε στην Αμερική δεν έχει δώσει… σημάδια ζωής σε κάποιο διεθνές τουρνουά.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Eurobasket

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ