Στην Αγγλία και όχι μόνο πλέον, είναι η χαρά των φίλων του ποδοσφαίρου.  3 αγωνιστικές ημέρες από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, και μια πραγματική γιορτή στα γήπεδα, αρχής γενομένης από την επόμενη των Χριστουγέννων. Η Boxing day είναι γνωστή στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ως η μέρα (26η Δεκεμβρίου) κατά την οποία μόνο οι Βρετανοί […]

Στην Αγγλία και όχι μόνο πλέον, είναι η χαρά των φίλων του ποδοσφαίρου.  3 αγωνιστικές ημέρες από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, και μια πραγματική γιορτή στα γήπεδα, αρχής γενομένης από την επόμενη των Χριστουγέννων.

Η Boxing day είναι γνωστή στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ως η μέρα (26η Δεκεμβρίου) κατά την οποία μόνο οι Βρετανοί έχουν αγώνες. Όμως η ιστορία αυτής της μέρας είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο.

Η Ιστορία της Boxing Day

Oι εκδοχές, αλλά και οι ερμηνείες για την περίφημη «μέρα του κουτιού» (όπως θα μεταφράζαμε ευθύς στην ελληνική γλώσσα) είναι πολλές, μερικές εκ των οποίων χάνονται ανά τα βάθη των αιώνων! Ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, αρκετούς αιώνες πριν, οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούσαν μέρες σκληρής δουλειάς για τους εκάστοτε υπηρέτες, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την δούλεψη των πλούσιων οικογενειών στην Αγγλία, αλλά και γενικότερα στα εδάφη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (κατά μήκους δηλαδή των διάφορων αγγλικών αποικιών). Πολλοί υπηρέτες λάμβαναν ως ανταμοιβή μετά τα Χριστούγεννα δώρα σε κουτιά, τα οποία βέβαια μπορεί να είχαν και φαγητά ή λεφτά που πήγαιναν στις οικογένειες τους, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου (δηλαδή στις 26/12), που αποτελεί και μέρα αργίας στις Βρετανικές Νήσους.

Γενικότερα στη Βρετανική Αυτοκρατορία, σε πολλές περιοχές συνηθιζόταν το φαινόμενο να αφήνουν σε διάφορα μεγάλα μεταλλικά κουτιά τρόφιμα που προορίζονταν κυρίως για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, κάτι που εφάρμοζαν κατά περιοχές και οι εκάστοτε εκκλησίες. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα αποτελούσε ένα είδος… υποχρέωσης από τους πλουσιότερους υπηκόους της χώρας. Παράλληλα, εκτός κουβέντας δεν τίθεται να τεθεί το γεγονός πως από τον 15ο αιώνα και μετά, την περίοδο των μεγάλων εξερευνήσεων και της αποικιοκρατικής τάσης στην Ευρώπη, οι Άγγλοι ναυτικοί βάλανε και αυτοί το… χεράκι τους σε αυτή την παράδοση.

Θέλοντας να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έριχναν σε ένα κουτί που υπήρχε στο κατάστρωμα του εκάστοτε πλοίου, λεφτά, τρόφιμα, αλλά και κάθε είδους πολύτιμα αντικείμενα. Το κουτί αυτό το ευλογούσε κάποιος ιερέας, και σε περίπτωση που οι ναυτικοί επέστρεφαν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους, το δώριζαν σε κάποια εκκλησία, ώστε το περιεχόμενο του να μοιραστεί σε άπορες οικογένειες της κάθε περιοχής

Recap: Christmas football results

Boxing Day και ποδόσφαιρο

Για να φτάσουμε στην απαρχή της παράδοσης αυτής, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στο πολύ μακρινό 1860, εκεί όπου η Σέφιλντ νικούσε την Χάλαμ με σκορ 2-0! Με την διεξαγωγής του πρωταθλήματος (First Division) και επίσημα, από το 1888 και έπειτα, όλο και περισσότερα παιχνίδια θα υπήρχαν την αμέσως επόμενη μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Στην παρθενική περίοδο της μεγάλης κατηγορίας στην Αγγλία, η (μετέπειτα πρωταθλήτρια) Πρέστον συνέτριβε την Ντέρμπι Κάουντι, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, ενώ με την πάροδο των δεκαετιών, μια ακόμα αγωνιστική θα «χώραγε» στις 28 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν παιχνίδια διάσπαρτα σε μια «διευρυμένη» (αν μπορούμε να την θέσουμε έτσι) αγωνιστική, από τις 31/12 μέχρι και τις 2/1 του εκάστοτε νέου έτους.

Πλέον πλήρης αγωνιστική εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει τόσο στο πρωτάθλημα της Σκωτίας, όσο και στην Πρέμιερ Λιγκ. Ουσιαστικά η λογική αυτής της ποδοσφαιρικής μέρας έχει να κάνει με το να μπορεί ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος να παρακολουθήσει αγώνες, αφού πρόκειται για αργία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, κείμενο που λέει "BOXING DAY 1963 DIVISION ONE RESULTS BLACKPOOL BURNLEY FULHAM 2-0 1-5 CHELSEA 6-1 MAN UTD 10-1 IPSWICH LEICESTER EVERTON LIVERPOOL 6-1 STOKE NOTT'M FOREST 3-3 SHEFF UTD SHEFF WED 3-0 BOLTON WEST BROM 4-4 TOTTENHAM 2-8 BLACKBURN 3-3 ASTON VILLA WEST HaM WOLVES"

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μακράν τα καλύτερα αποτελέσματα στην Boxing Day από τη θέσπιση της Premier League.

Στα 26 ματς που έχει δώσει στην Boxing Day από το 1992 και έπειτα (οι μόνες χρονιές που έπαιξε 27 και όχι 26 Δεκεμβρίου ήταν το 1995 και το 2009 όταν αντιμετώπισε τις Νιούκαστλ και Χαλ αντίστοιχα), η Γιουνάιτεντ μετράει 21 νίκες, περισσότερες από κάθε άλλη ημέρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία!
Είναι δε εντυπωσιακο πως μετά από τις ισοπαλίες που είχε στην Boxing Day στις δύο πρώτες σεζόν της Premier League, κόντρα σε Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Μπλάκμπερν, οι κόκκινοι διάβολοι άφησαν βαθμούς μόνο σε τρία παιχνίδια: στις ήττες από Μίντλεσμπρο και Στόουκ το 2002 και το 2015 και το 2-2 με την Μπέρνλι στο Ολντ Τράφορντ πριν από τρία χρόνια.
Φυσικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να μην υπάρχουν αγώνες τη συγκεκριμένη μέρα διότι οι ποδοσφαιριστές επιβαρύνονται πάρα πολύ και έχουν ανάγκη από ξεκούραση.

Οι παραδόσεις πάντως, και δη οι ποδοσφαιρικές, στην Βρετανία δεν είναι για να… σπάνε! Ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ποδοσφαιρική κουλτούρα τους, το οποίο χαρίζει βέβαια και στους ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον πλανήτη μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές. Έτσι και φέτος, η Πρέμιερ Λιγκ «στήνεται» στη σέντρα, έτοιμη για μεγάλα παιχνίδια, διατηρώντας την μοναδικότητα της και σεβόμενη την αθλητική της παράδοση όπως μόνο αυτή ξέρει τόσο καλά να κάνει!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ