Με σταθερές, μπασκετικής λογικής, αλλά και... πανάκριβες κινήσεις, η Μονακό θέλει να καθιερωθεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και, γιατί όχι, να επαναλάβει τον ανεπανάληπτο άθλο που είχε πετύχει η συμπατριώτισσα της στο ΣΕΦ, το 1993...

Ευρωλίγκα: Η Μονακό βάζει μπρος να γίνει… Λιμόζ! Στις 15 Απριλίου του 1993, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Λιμόζ του Γιούρι Ζντοβτς και του Μάικλ Γιανγκ έγινε όχι μόνον η πρώτη και τελευταία γαλλική ομάδα που φτάνει σε τελικό Euroleague. Αλλά και η πρώτη και τελευταία που τον κερδίζει. Εκείνο το ιστορικό 59-55 απέναντι στη Μπενετόν Τρεβίζο των Τόνι Κούκοτς, Τέρι Τιγκλ και Στέφανο Ρουσκόνι, ήταν η μεγαλύτερη στιγμή του γαλλικού μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. (Στο ίδιο φάιναλ φορ, ο ΠΑΟΚ ήλθε τρίτος, με ήττα 79-77 από τη Βαρέζε και νίκη 76-70 επί της Ρεάλ Μαδρίτης…)

Σχεδόν 30 χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, το γαλλικό μπάσκετ βλέπει ξανά μια ομάδα του να κάνει μεγάλα όνειρα για διάκριση στην Ευρώπη. Αυτό, τουλάχιστον δείχνουν οι κινήσεις, ως τώρα, της Μονακό, που, την περασμένη σεζόν έχασε την πρόκριση στο Final Four στο 5ο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Και, όπως φαίνεται, το… πήρε βαρέως. Και αποφάσισε, τη νέα σεζόν να πάει για το κάτι παραπάνω…



Χρήμα, σταθερότητα στον πάγκο και καλές μεταγραφές…

Στο μπάσκετ, όπως και σε κάθε επαγγελματικό παιχνίδι, παίζουν ρόλο πολλά. Αλλά ίσως το πιο βασικό -για αρχή τουλάχιστον- να είναι το χρήμα. Και ως προς αυτό, η Μονακό, απλώς εντυπωσιάζει. Το εφετινό της μπάτζετ θα είναι αυξημένο κατά σχεδόν 50% και θα φτάσει από τα 14.000.000 ευρώ, στα 20.000.000, σύμφωνα με την εφημερίδα Μονακό Τριμπιούν. Σημείο-κλειδί Νο2; Ένας επιτυχημένος προπονητής που μένει στην ομάδα. Και αυτό το κάνουν οι Μονεγάσκοι, με τον Σάσα Ομπράντοβιτς, στον οποίο, μάλιστα, ανανέωσε και για τρία χρόνια το συμβόλαιο.

Τρίτο σημείο κλειδί; Φυσικά, είναι οι παίκτες. Και ως προς αυτό, η Μονακό έχει κάνει μέχρι στιγμής το καλύτερο δυνατόν. Και… κάτι ακόμη παραπάνω! Στην ομάδα έμειναν Μάικ Τζέιμς, Ντόντα Χολ και Άλφα Ντιαλό. Ο Τζέιμς, που ήταν και ο παίκτης-σύμβολο της σεζόν παίρνει ένα συμβόλαιο γύρω στα 2.500.000 ευρώ τη χρονιά και δίνει έτσι το στίγμα της μιας διοίκησης που είναι συνεπής, αναγνωρίζει την προσφορά και ανταμείβει ανάλογα.

Κι όσο για μεταγραφές; Μια και μια ως τώρα. Ο πρωταθλητής με τη Βιλερμπάν Έλι Οκόμπο είναι μια δύναμη πυρός -ειδικά πλάι στον Τζόρνταν Λόιντ. Στην άμυνα ήλθαν επίσης ο Τζον Μπράουν, με την εντυπωσιακή περσινή χρονιά, όπως και ο  Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο “Πριγκηπάτο” καταφθάνει όπου να ‘ναι και ο Αντριέν Μοερμάν. Γενικά, ομάδα για μεγάλα πράγματα στη Euroleague.

Απώτερος στόχος -ελέω και ιδιοκτήτη- το συμβόλαιο τύπου Α στη λίγκα…

Ρόλο σ’ αυτό παίζει φυσικά και το οικονομικό μέγεθος του ιδιοκτήτη της, Αλεξέι Φεντόριτσεφ. Ο Ρώσος -αλλά μόνιμος κάτοικος Μονακό- “βασιλιάς των λιπασμάτων” είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Ντινάμο Μόσχας και της Ροστόφ. Από πέρυσι το Σεπτέμβριο η FEDCOM, εταιρεία που ίδρυσε το 1995 και το 2020 έκλεισε την οικονομική χρονιά με τζίρο 2 δισ. ευρώ, είναι και επίσημος συνεργάτης της Euroleague -κάτι που σημαίνει ότι η ομάδα έχει πλέον και ουσιαστική παρασκηνιακή δύναμη στη Λίγκα.

Ο γενικός της διευθυντής, Ολεκσέι Γεφίμοφ δεν κρύβει ότι τα όνειρα του συλλόγου είναι ψηλά: “Μέσα σε μια σεζόν, από άγνωστη ομάδα παραλίγο να φτάσουμε στο φάιναλ φορ. Οι μάχες μας με τον Ολυμπιακό προκάλεσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η Μονακό είνια πια η πιο δημοφιλής ομάδα στη Γαλλία”, λέει. Η Μονακό βελτιώνει, γι’ αυτό σε χωρητικότητα το γήπεδό της. Και ως πρώτο στόχο βάζει -ρεαλιστικά- να παίρνει wild card στη διοργάνωση για μερικές σεζόν.

Κι όσο για το μέλλον; “Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε μέτοχοι στη Euroleague”, λέει ο Γεφίμοφ. “Είναι ο λόγος που θέλουμε να δείξουμε ότι το project μας είναι σταθερό και με όραμα”. Και, αν για τη σταθερότητα είναι κάτι που απομένει να φανεί, η αλήθεια είναι ότι το όραμα… κάνει ήδη μπαμ, μέχρι στιγμής. Και το πιο σημαντικό; Δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά με λογικά βήματα, προς τη σωστή κατεύθυνση…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Euroleague

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μονακό

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ