Ο προπονητής της Σκουάντρα Ατζούρα δεν το... "έχασε" τώρα, στο Ευρωμπάσκετ. Ήδη ως παίκτης, αλλά και από τον πάγκο έχει δώσει, χρόνια τώρα, πολλά τέτοια δείγματα γραφής. Είναι ένας σόουμαν, αλλά... πλάκα, πλάκα, η ομάδα του είναι κοντά στα μετάλια. Κι αυτό, μόνο για... γέλια δεν είναι!

Ευρωμπάσκετ: Η “τρελο-Ιταλία” του… “τρελο-Ποτσέκο”! Εντάξει. Να περάσει η “Σκουάντρα Ατζούρα” στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με νίκη-αποκλεισμό της Σερβίας και παρά τις απουσίες της, ήταν όντως ένα σεναριάκι απ’ αυτά που κάνας συντηρητικός παραγωγός του Χόλιγουντ θα σου πετούσε πίσω στα μούτρα ως “υπερβολικό”. Όμως ο αθλητισμός γράφει πολύ συχνά τέτοια. Και, παρότι… το ακριβώς αντίθετο του “συντηρητικού” ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο καμιά φορά δεν αντέχει την εξέλιξή τους. Για την ακρίβεια, αρκετές φορές. Για την ακρίβεια… είναι τρελο-Ποτσέκο όνομα και πράγμα. Το έδειξε και στο εν λόγω ιστορικό ματς.



Το πιο φοβερό -και viral σε όλο τον κόσμο πλέον, βέβαια – ήταν ότι δεν το άντεξε… ούτε αφότου το διάβασε ολόκληρο (από τα αποδυτήρια πια) και είδε ότι έχει happy-end. Τι να κάνει; Βγήκε έξω να πάει να πανηγυρίσει με κάποιον δικό του. Αλλά ο Giannis είναι… όλου του κόσμου! Αυτή η αγκαλιά από το πουθενά δείχνει συγχρόνως το μεγαλείο του αθλητισμού, αλλά και το πόσο είναι στ’ αλήθεια χαμογελαστός μέσα του, σαν άνθρωπος, ο Αντετοκούνμπο. Αλλά δείχνει βέβαια και πόσο… για “δέσιμο” είναι o Ποτσέκο. Μια μορφή των μπασκετικών γηπέδων, με ξεχωριστή ιστορία…

Κλείνει τα 50, αλλά… είναι ίδιος με όταν ήταν 19…

Στις 14 του μηνός, ημέρα που η Ιταλία θα πηγαίνει για το θαύμα των ημιτελικών, απέναντι στη Γαλλία, ο Ποτσέκο θα απέχει μια μέρα από τα 50 του. Είδε το φως της ζωής στη Γκορίτσια, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1972. Μεγάλωσε στην Τεργέστη και, παρότι μόλις 181 εκατοστά μπόι, είχε μια εξαιρετικά αξιοσέβαστη καριέρα με εννιά διαφορετικές ομάδες, αλλά και με την Εθνική Ιταλίας, με την οποία πήρε το ασημένιο μετάλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Και ως παίκτης έχει δώσει… δείγμα “γραφής” για την τρέλα που κουβαλάει. Στη Φορτιτούντο Μπολόνια και ενώ είχε ήδη γίνει διάσημος -και- για τα φλούο χρώματα (φούξια, λαχανί, κροκί κ.λπ.) στο μαλλί του– ο Γιασμίν Ρέπεσα σχεδιάζει στο πινακάκι του το σύστημα με το οποίο θα επιτεθεί η ομάδα. Ο Ποτσέκο το βουτάει, το πετάει μακριά και του δηλώνει κατάμουτρα ότι: “Αυτά που λες είναι, απλώς, μ@λ@κιε$”. Δεν έπαιξε ξανά για την ομάδα. Αλλά το… άχτι του, το είχε βγάλει! Σε μια φάση, προ 20ετίας, έβγαλε και τη χαρά του επίσης, ακριβώς με τον τρόπο που την έβγαλε μετά το ματς με τη Σερβία…

“Είμαι κλόουν, αλλά είμαι ο καλύτερος κλόουν απ’ όλους!”

Για την καριέρα του ως προπονητή, που ξεκίνησε στην Ορλαντίνα το 2012, έχει, κατά καιρούς πει ο ίδιος για τον εαυτό του ότι είναι τρελός, τελείως απρόβλεπτος και ενίοτε κλόουν. “Αλλά είμαι ο καλύτερος κλόουν απ’ όλους!“. Πέρασε από Βαρέζε Τσεντεβίτα, Φορτιτούντο, Σάσαρι και, έκανε το “διδακτορικό” του ως βοηθός του Έτορε Μεσίνα στο Μιλάνο. Ως ομοσπονδιακός είναι, πια, ο αυθεντικός σόουμαν του Eurobasket. Πώς; Με το να είναι απλώς ο εαυτός του. Πριν από το ματς με την Κροατία δήλωσε: “Η σύζυγός μου απορεί για ποιο λόγο οι παίκτες μου δεν πάνε διακοπές, αλλά κάθονται και ακούν έναν ηλίθιο”. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι… δεν είναι καθόλου τέτοιος…

Ο παίκτης που το ταμπεραμέντο του του έδωσε το παρατσούκλι… “Η Πυρηνική Μύγα” (La Mosca Atomica), είναι πια ένας… “πυρηνικός” μαέστρος από τον πάγκο που κλέβει την παράσταση στο Ευρωμπάσκετ και με το αυθόρμητο του χαρακτήρα του, αλλά και με όσα καταφέρνει η ομάδα του.

Είναι ένας προπονητής που κάθε αντίδρασή του προσθέτει “αλατοπίπερο” στη διοργάνωση, αλλά, συγχρόνως και… πλάκα, πλάκα, εάν η Ιταλία του περάσει τους Γάλλους είναι μέσα στα μετάλλια. Και σε τέτοια περίπτωση, αρκετά γέλια θα… κοπούν! (Α, και, σε τέτοια περίπτωση, προσοχή Giannis στα αποδυτήρια. Μπορεί και να σε ξεμεσιάσει αυτή τη φορά -είναι, ακόμη και αλτικός ο άτιμος…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Eurobasket

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ