Και οι Δανοί “θυμίζουν” το μακελειό στο Κατάρ, με μήνυμα στις εμφανίσεις τους. Μετά τη Γερμανία (που επίσης έχει ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ του ’22), αλλά και τη Νορβηγία, που είναι εκτός, ήρθε η σειρά των Δανών. Με απόφαση της Ομοσπονδίας, η Εθνική ομάδα της χώρας θα παρουσιαστεί στο Κατάρ με συνθήματα στις φόρμες “κατά […]

Και οι Δανοί “θυμίζουν” το μακελειό στο Κατάρ, με μήνυμα στις εμφανίσεις τους. Μετά τη Γερμανία (που επίσης έχει ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ του ’22), αλλά και τη Νορβηγία, που είναι εκτός, ήρθε η σειρά των Δανών. Με απόφαση της Ομοσπονδίας, η Εθνική ομάδα της χώρας θα παρουσιαστεί στο Κατάρ με συνθήματα στις φόρμες “κατά της εκμετάλλευσης” και “υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει ήδη ονομαστεί “ματωμένο”, εδώ και χρόνια. Ο λόγος είναι οι εκατόμβες νεκρών αλλοδαπών εργατών στα εργοτάξια των νέων γηπέδων της χώρας. Επισήμως, το Κατάρ αποδίδει τους περισσότερους απ’ αυτούς τους θανάτους σε φυσικά αίτια, Οι αριθμοί όμως είναι τόσο σοκαριστικοί που δεν αφήνουν περιθώρια τέτοιας ερμηνείας.

Ο Guardian, που παρακολουθεί στενά το θέμα εδώ και χρόνια, έχει αποκαλύψει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα, μέχρι στιγμής, στο Κατάρ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.700 εργάτες! Για την ακρίβεια, 6.781. Οι 2.711 από την Ινδία, οι 1.641 από το Νεπάλ, οι 1.018 από το Μπανγκλαντές, οι 854 από το Πακιστάν και οι 557 από τη Σρι Λάνκα.

Οι αιτίες, σύμφωνα με τον Guardian αλλά και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής των αλλοδαπών που, κυριολεκτικά με το αίμα τους χτίζουν τα υπερπολυτελή, “διαστημικά” γήπεδα όπου θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση.

Υπό συνθήκες, πρακτικώς, δουλείας οι εργάτες στο Κατάρ

Οι εργάτες δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο υπό αφόρητη ζέστη,  με ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας και διαμένουν μαζικά σε οικίσκους, υπό κακές συνθήκες υγιεινής. Είναι μονίμως εξουθενωμένοι και τα μοιραία λάθη σε σκαλωσιές, διακίνηση βαρέων υλικών και χρήση μηχανημάτων είναι συνεχή και, κάπου αναπόφευκτα. Κάποιοι καταγγέλουν συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, μια σύγχρονη δουλεία!

Αυτό το πρωτοφανές μακελειό ευαισθητοποίησε πρώτους τους Νορβηγούς διεθνείς. Στο ματς με την Τουρκία παρατάχθηκαν με φανέλες που ανέγραφαν: “Ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα και έξω από το γήπεδο”. Και το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι Γερμανοί.


Τώρα ήλθε η σειρά της Δανίας να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κάτι ανάλογο. Άσχετα με το τι θα πράξουν σχετικά οι διοργανωτές, αλλά και η FIFA  (που δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών στο θέμα), είναι σχεδόν βέβαιο.Οι Δανοί, αφού το είπαν, θα το κάνουν.

Οι δεύτεροι ευτυχέστεροι στον κόσμο, στη σκηνή του μακελειού…

Άλλωστε, ζουν σε μια χώρα που και το 2021 κατατάχθηκε δεύτερη ευτυχέστερη στον κόσμο, μετά τη Φινλανδία. Οι δείκτες που εξετάζονται για να προκύψει αυτή η λίστα, κάθε χρόνο, είναι έξι. Κατά Κεφαλήν Εισόδημα, Κοινωνική Πρόνοια, Προσδόκιμο Ζωής, Ελευθερία Προσωπικών Επιλογών, Γενναιοδωρία του γενικού πληθυσμού και Δείκτες Διαφθοράς.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, λοιπόν, οι πολίτες μιας χώρας που διαπρέπει σε όλα τα πιο πάνω δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσουν γι’ αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που παίζεται στο Κατάρ. Γι’ αυτό, άλλωστε και η Δανική ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα βρεθούν εκεί. Θέλει έτσι να υπογραμμίσει ότι συμμετέχει στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, αλλά δε θέλει να δικαιώσει και με αυξημένη παρουσία τις διάφορες φαραωνικού τύπου εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι Καταριανοί.

Όσο κι αν φαίνεται κάπου και λίγο υποκριτικό όλο αυτό -διότι αγνοεί τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και στέκεται μόνο στο αποτέλεσμα που έχουν- μια τέτοια κινητοποίηση έχει τη σημασία της. Η FIFA -και δικαίως- κατηγορήθηκε εξ αρχής για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ. Μια χώρα κλιματικώς ακατάλληλη για μια τέτοια διοργάνωση, με μηδενική ποδοσφαιρική παράδοση και, το κυριότερο, μια χώρα με ανύπαρκτο σεβασμό στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Δωροδοκίες, αναλγησία και στο βάθος… ευαισθητοποίηση

Όταν έγινε η ανάθεση βούιξε ο τόπος (ακόμη βουίζει) για δωροδοκίες. Ή τέλος πάντων, πλήρη αναλγησία και απόσταση της Ομοσπονδίας από βασικές αξίες τις οποιες πρέπει να πρεσβεύει το ποδόσφαιρο. Υπό αυτή την έννοια, μια έστω και λίγο υποκριτική υπενθύμιση ότι τα γήπεδα όπου θα παίξουν οι ομάδες είναι ποτισμένα με αίμα -κυριολεκτικά- δεν κάνει κακό.

Απέχει πάρα πολύ από το να αποκτήσει τη μορφή ουσιαστικής αποδοκιμασίας -άλλωστε Νορβηγοί και Γερμανοί απέρριψαν εν τέλει τις όποιες προτάσεις για μποϊκοτάζ στη διοργάνωση. Κάθε μορφή ευαισθητοποίησης, ωστόσο, είναι καλύτερη από το να βάζει κανείς το κεφάλι στην άμμο ή να αγνοεί τα γεγονότα.

Ό,τι έγινε με το Κατάρ, έγινε πια. Αλλά και ό,τι μπορεί να θυμίζει στους ανθρώπους στο μέλλον ότι ο αθλητισμός πρέπει να συμβαδίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλό κάνει. Μικρό, ίσως, αλλά όχι αμελητέο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ