Κώστας Μανωλάς: Επιστροφή “καψούρας” και ουσίας! Κάπως έτσι συνοψίζεται το happy end στο μεταγραφικό σίριαλ του 30χρονου στόπερ στον Ολυμπιακό. Ήταν κάτι που ήθελαν πολύ και οι δύο πλευρές. Και, το κυριότερο, κάτι που χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Μετά από 7,5 χρόνια, ο πολύπειρος, πλέον, αμυντικός γυρίζει στην ομάδα που αγάπησε και τον αγάπησαν, […]

Κώστας Μανωλάς: Επιστροφή “καψούρας” και ουσίας! Κάπως έτσι συνοψίζεται το happy end στο μεταγραφικό σίριαλ του 30χρονου στόπερ στον Ολυμπιακό. Ήταν κάτι που ήθελαν πολύ και οι δύο πλευρές. Και, το κυριότερο, κάτι που χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Μετά από 7,5 χρόνια, ο πολύπειρος, πλέον, αμυντικός γυρίζει στην ομάδα που αγάπησε και τον αγάπησαν, έτοιμος να κάνει όλα όσα χρειάζεται αυτή η αγάπη. Και δεν είναι λίγα…

Η διαδρομή του Κώστα Μανωλά στα γήπεδα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Πανναξιακός, μετά Θρασύβουλος Φυλής, μετά ΑΕΚ, από το 2009 ως το 2012. Με την “Ένωση” έγραψε 85 ματς και 6 γκολ σε τρεις σεζόν. Παίρνει μαζί της και το Κύπελλο, τη σεζόν 2010-11. Αισθάνεται όμως ότι εκεί θα είναι πάντοτε “ο ανιψιός του Στέλιου“. Και, περίπου “υποχρεωμένος” να μείνει στην ομάδα. Είναι κάτι που δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα του.

Από ήρωας “κ@ωλ#παίδο…” για τους οπαδούς της ΑΕΚ

Πεισματάρης και αψίκορος -όπως και μέσα στο γήπεδο- δεν ανανεώνει με την ΑΕΚ. Και υπογράφει στον Ολυμπιακό. Γίνεται κόκκινο πανί για τους οπαδούς της “Ένωσης”. Προδότης, κ@λ#παιδο, παραδόπιστος κ.λπ. Δεν πτοείται. Στο λιμάνι, στα 21 του χρόνια, ανδρώνεται ποδοσφαιρικά. Ανταμείβεται για όσα προσφέρει και οικονομικά, αλλά κυρίως ηθικά. Η κερκίδα τον αγαπά κι εκείνος δένεται με την ομάδα. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στην καρδιά του, όχι μόνο στη φανέλα του.

Προφητικά, σε μια συνέντευξή του χρόνια αργότερα, όταν ρωτήθηκε για εκείνη την περίοδο είχε πει: “Από μικρός ήμουν ΑΕΚτζής. Δεν είμαι πια ΑΕΚτζής, τέλος. Έγινα ΑΕΚτζής λόγω του θείου μου και της οικογένειας μου. Τώρα πλέον δεν είμαι. Όταν εγώ δεν είχα να φάω και έπαιρνα από τον πατέρα μου δανεικά, όταν δεν πληρωνόμουν από την ΑΕΚ, δεν θα πάω στον Ολυμπιακό; Εννοείται και θα πάω στον Ολυμπιακό! Όποτε επιστρέψω στην Ελλάδα, θα είναι μόνο για τον Ολυμπιακό…”

Με τους “ερυθρόλευκους” κατακτά δύο νταμπλ, αλλά μπαίνει και στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης. Σε 79 συνολικά ματς μαζί τους πετυχαίνει και 6 γκολ. Δύο απ’ αυτά είναι καθοριστικά. Το ένα χαρίζει τη νίκη στον Ολυμπιακό στο ματς με τη Μπενφίκα στο Καραϊσκάκης.

Τα ευρωπαϊκά ματς και το δίδυμο με Σωκράτη στο Μουντιάλ

Το δεύτερο έχει κι αυτό τη δική του ιστορία. Είναι ένα ματς στο οποίο ο Μανωλάς γίνεται ένας από τους ελάχιστους αμυντικούς που έχει δυσκολέψει αφάνταστα τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ο Ζλάταν ήταν τότε στα 33 του και η επίθεση της Παρί είχε, επίσης και τον Καβάνι. Ο Μανωλάς δε μπορεί να αποτρέψει την ήττα. Τα πηγαίνει όμως περίφημα σε ατομικό επίπεδο. Και πετυχαίνει και το γκολ της ισοφάρισης.

Οι εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό τον φέρνουν και στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Η Ελλάδα φτάνει στους 16 και ο Μανωλάς είναι έτοιμος για το άλμα στην Ευρώπη. Η Ρόμα είναι αυτή που τον κερδίζει, με 15.000.000 ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του Ολυμπιακού.

Με τους Ρωμαίους, σε 5 σεζόν ο Μανωλάς συμπληρώνει 206 συμμετοχές συνολικά και 8 γκολ. Οι εμφανίσεις του, το πάθος του και οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, τον κάνουν εξαιρετικά αγαπητό στην κερκίδα. Και αναντικατάστατο στην ομάδα. Το 2018 φτάνει με τη Ρόμα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δραματικό τρόπο.

Η Ρόμα έχει χάσει 4-1 στη Βαρκελώνη. Και θέλει 3-0 απέναντι στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Τα καταφέρνει. Με τον Κώστα να πετυχαίνει το γκολ-πρόκριση και την κερκίδα να τον αποθεώνει.

Τα ρούβλια της Ζενίτ και η Νάπολη…

Φυσικά, δεν είχε χρειαστεί και εκείνη η σπουδαία εμφάνιση για να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων ο Μανωλάς. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, η ρωσική Ζενίτ είχε προσφέρει στη Ρόμα 34.000.000 ευρώ συν μπόνους και στον ίδιο 4.000.000 ευρώ το χρόνο. Μόνο που αυτή η αμοιβή θα ήταν σε… ρούβλια και ο Μανωλάς πρτίμησε να μείνει στους “τζιαλορόσι”. Αποδείχθηκε σοφή επιλογή, για τον ίδιο, αλλά και για την ομάδα.

Διότι τελικά, δυό χρόνια αργότερα ο Μανωλάς θα κάνει το μεγάλο συμβόλαιο (4.500.000 το χρόνο). Και θα βάλει στα ταμεία της Ρόμα 36.000.000 ευρώ. Από τη Νάπολι. Με τους “παρτενοπέι” ο Μανωλάς πρόλαβε στα δυόμιση χρόνια να γράψει συνολικά 75 συμμετοχές και 4 γκολ. Σήκωσε πρόπερσι και το Κύπελλο. Με τον Κουλιμπαλί στο πλάι του συνεισέφεραν πολύ σ’ αυτόν τον τίτλο.

Όμως μια σειρά τραυματισμών σε κρίσιμες καμπές του πρωταθλήματος τον έφεραν στον πάγκο. Ο Σπαλέτι έδειχνε να μην τον υπολογίζει βασικό. Ήδη από το καλοκαίρι ο Μανωλάς εξέφρασε την επιθυμία του να γυρίσει στον Ολυμπιακό, που, έτσι κι αλλιώς, καραδοκούσε από καιρό.

“Στο Καραϊσκάκης νιώθω μια κα…λα!”

Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του, ότι: “Μπαίνεις μέσα στο Καραϊσκάκης και ανατριχιάζεις. Όταν ακούς τον κόσμο, ξεχνάς τα πάντα. Θέλεις να σ’ το πω ξεκάθαρα; Νιώθω μια κα…λα. Σαν να κάνεις έρωτα. Εγώ έτσι νιώθω. Όταν με χειροκροτούν σε κάθε ενέργεια και σε κάθε τάκλιν, εγώ έτσι αισθάνομαι. Μου δίνει 50% πάνω”.

Και η ώρα για τον παίκτη να γυρίσει στο λιμάνι της καρδιάς του έφτασε το Δεκέμβριο. Μετά και από επίμονα αιτήματά του, η Νάπολι συναίνεσε, για 2.500.000 ευρώ στην επιστροφή του στους “ερυθρόλευκους”. Όπου και γνώρισε την αποθέωση αμέσως μετά την υπογραφή του.

Μεταγραφή όχι μόνο… “καψούρας” αλλά και ουσίας!

Η επιστροφή του δεν είναι απλώς συμβολική. Το αίσιο τέλος σε μια ποδοσφαιρική “καψούρα” πολλών χρόνων. Είναι και ουσίας για τον Ολυμπιακό και τον ίδιο. Στον Πειραιά αναβιώνει με την παρουσία του το σούπερ δίδυμο του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Μανωλάς-Παπασταθόπουλος είναι δυο παίκτες με τεράστια πλέον εμπειρία και υψηλότατου επιπέδου παραστάσεις που, επιπλέον, συνεννοούνται και “με τα μάτια”.

Μαζί, συνθέτουν ένα αμυντικό “τείχος” ζηλευτό από κάθε άλλη ομάδα, ελληνική ή ευρωπαϊκή. Και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν αποτέλεσε και το σταθερό σημείο αναφοράς και της Εθνικής του Φαν Σιπ. Αλλά αυτό είναι άλλη -πονεμένη- ιστορία.

Με δεδομένη την αποχώρηση και του Σεμέδο, η προσθήκη του Κώστα Μανωλά στην άμυνα του Ολυμπιακού δίνει λύσεις στον Πέδρο Μαρτίνς. Όχι απλώς στην Ελλάδα. Εδώ, έτσι κι αλλιώς, οι ερυθρόλευκοι έχουν ως τώρα την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Κυρίως στην Ευρώπη. Εκεί που αρκετά ζητήματα παρουσιάστηκαν εφέτος. Και ενόψει των αγώνων με την Αταλάντα, έπρεπε να λυθούν. Κι ο Μανωλάς είναι λύση απο το πάνω πάνω ράφι…

Με Φεράρι στις προπονήσεις και στο βάθος… Νάξος!

Στην προσωπκή του ζωή, ο Μανωλάς είναι παντρεμένος με τη Νίκη Πρεβεζάνου και έχουν δύο παιδιά. Αν είναι τυχεροί οι συμπαίκτες του, θα βλέπουν που και που να πηγαίνει στην προπόνηση και με τη Ferrari SF90 Stradale που έχει στην κατοχή του. (Ε, στην Ιταλία τόσα χρόνια τι να έπαιρνε δηλαδή;) Το υβριδικό των 1.000 ίππων επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε μόλις 2,5 sec.

Κι όσο για το μεθαύριο; Θα περιλαμβάνει μόνιμη διαμονή στη Νάξο, όπου έχει φτιάξει και ξενοδοχείο, για τις μετά το ποδόσφαιρο μέρες. Που ελπίζουμε όλοι να αργήσουν πολύ να έλθουν…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ