Πελέ: Άντε, πάλι, με το αν ήταν ο GOAT… Πόσες φορές να το πούμε; Greatest Of All Time δεν υπάρχει. Διότι δεν υπάρχει ίδιο ποδόσφαιρο στο πέρασμα των δεκαετιών. Τίποτε ίδιο δεν είναι σήμερα με την εποχή που ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ξεδίπλωνε το μαγικό του ταλέντο στο γήπεδο. Ακόμη και η μπάλα, το […]

Πελέ: Άντε, πάλι, με το αν ήταν ο GOAT… Πόσες φορές να το πούμε; Greatest Of All Time δεν υπάρχει. Διότι δεν υπάρχει ίδιο ποδόσφαιρο στο πέρασμα των δεκαετιών. Τίποτε ίδιο δεν είναι σήμερα με την εποχή που ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ξεδίπλωνε το μαγικό του ταλέντο στο γήπεδο. Ακόμη και η μπάλα, το ίδιο ζύγιζε, φυσικά και τις δεκαετίες της δόξας του. Αλλά δεν ήταν π.χ. πρακτικώς αδιάβροχη, ούτε είχε την αεροδυναμική που έχει σήμερα.

Από το 1956, που ο Πελέ ξεκίνησε τη θρυλική του πορεία με τη Σάντος και την Εθνική Βραζιλίας έχουν αλλάξει κανονισμοί, τακτικές, προπονήσεις, ιατρικές μέθοδοι αποκατάστασης -ή…. ενίσχυσης. Ο Πελέ είχε φυσικό χάρισμα, χωρίς αμφιβολία. Ήταν και βιρτουόζος και δεινός σκόρερ. Ήταν πλήρης παίκτης για οποιαδήποτε εποχή και για οποιαδήποτε ομάδα.

Έβαζε γκολ, μοίραζε ασίστ, ήταν ομαδικός. Συνέβαλε στη διάδοση του παιχνιδιού όσο ελάχιστοι. Όσοι τον είδαν να παίζει έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Στα 81 του σήμερα (τα έκλεισε στις 23 Οκτωβρίου) είναι ένας μύθος. Και για πάντοτε θα παραμένει τέτοιος. Αυτό θα έπρεπε να αρκεί. Αλλά σε κάποιους δεν αρκεί. Θέλουν να το κάνουν το πράγμα διαγωνισμό… κατουρήματος στο σχολείο. Ποιος θα λερώσει πιο μακριά.

Τι του καταλογίζουν οι “οχτροί”…

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι ισχυρισμοί προκειμένου να αποδείξουν ότι π.χ. ο Κρόιφ ή ο Μαραντόνα ή ο Μέσι ή ο Ρονάλντο ήταν ή είναι “καλύτεροι” του Πελέ. (Σε εισαγωγικά το “καλύτεροι” διότι είπαμε: μήλα και βερύκοκα είναι και τα δύο φρούτα. Αλλά δε συγκρίνονται απευθείας…) Κι απ’ αυτή την άποψη -και μόνον- ίσως καλά έκανε ο πολύ γνωστός χρήστης του twitter AllThingsSeleção ™, που ασχολείται με το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και διερεύνησε κάποιους απ’ αυτούς τους “απαξιωτικούς” ισχυρισμούς για τον Πελέ.

Απαντά σε 4 απ’ αυτούς -τους κυρίαρχους. 1. Ότι έπαιζε σε “αδύναμο” πρωτάθλημα, αυτό της Βραζιλίας. 2ον: Ότι δε “δοκιμάστηκε” στην Ευρώπη. 3ον: Ότι σημείωσε τα εντυπωσιακά στατιστικά του απέναντι σε “μικρές” ομάδες. Και 4ον: Ότι μέτρησε στα συνολικά του γκολ αυτά που πέτυχε όσο υπηρετούσε φαντάρος.

Ποιο αδύναμο πρωτάθλημα;

Στον 1ο, απαντά το… αυτονόητο. Ότι τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ειδικά, το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα όχι μόνο δεν ήταν “αδύναμο” αλλά ήταν πολύ πιο ζόρικο από τα περισσότερα ευρωπαϊκά. Η “Σελεσάο”, άλλωστε, αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1958, το 1962 και το 1970 με παίκτες που αγωνίστηκαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά στη χώρα τους. Και ήταν παίκτες ολκής!

Όλοι ήθελαν τη νίκη εναντίον του…

Στο 2ο, περί “Ευρώπης”, απαντά επίσης με το λογικό. Ότι δεν έπαιξε μεν σε ευρωπαϊκή ομάδα, έπαιξε όμως απέναντι σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές. Και όλες ήθελαν να κερδίσουν την Σάντος “του”. Για την ακρίβεια η Σάντος έβγαλε πάρα πολλά χρήματα από τις περιοδείες της επί τούτου: Προκειμένου να έχουν ευκαιρία μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να λένε ότι την κέρδισαν.

Απέναντι, λοιπόν, σε ευρωπαϊκές ομάδες, ο Πελέ έβαλε 205 γκολ σε 196 αναμετρήσεις. Και 47 γκολ σε 39 παιχνίδια έναντι κορυφαίων ομάδων, όπως η Ίντερ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Νάπολι, η Μίλαν και άλλες, όπως δείχνει ο πίνακας.

Τα στατιστικά του ήταν παντού εντυπωσιακά

Στον 3ο ισχυρισμό, περί στατιστικών που “ομόρφυναν” απέναντι σε μικρές ομάδες, η απάντηση είναι επίσης ξεκάθαρη. Σε κάθε επίσημη διοργάνωση που πήρε μέρος, ο Πελέ ήταν εκθαμβωτικός. Ενδεικτικά:
Σε Παγκόσμια Κύπελλα: 12 γκολ και 10 ασίστ σε 14 ματς
Σε τελικούς Μουντιάλ: 3 γκολ και 3 ασίστ σε 2 ματς
Σε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: 7 γκολ σε 3 ματς
Σε όλους τους τελικούς στην καριέρα του: 29 γκολ σε 23 ματς
Στο Κόπα Αμέρικα: 8 γκολ σε 5 ματς

Ελάχιστα τα γκολ του στρατού

Τέλος, στον 4ο ισχυρισμό, ότι μέτρησε και τα γκολ που πέτυχε στον στρατό, η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για μόλις 13RSSSF δίνει μόλις 4).


Για την ιστορία να πούμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ο Πελέ πέτυχε 775 γκολ σε 840 επίσημα ματς συνολικά στην καριέρα του. Τουλάχιστον άλλα 205 όμως, έχει πετύχει και σε φιλικά -που είπαμε: δεν ήταν και τόσο “φιλικά”. Όλοι ήθελαν να κερδίσουν “την ομάδα του Πελέ”. Έχει βραβευθεί με… οτιδήποτε φαντάζεται κανείς.

Το Δεκέμβριο του 2000 ψηφίστηκε “Παίκτης του 20ου αιώνα” από κοινού με τον Ντιέγκο. Στην ιντερνετική ψηφοφορία ο Μαραντόνα σάρωνε, οπότε η FIFA όρισε και μια Επιτροπή για την ανάδειξη του νικητή. Η επιτροπή ανέδειξε τον Πελέ, η ψηφοφορία τον Ντιέγκο, η Σολομώντεια λύση ήταν να μοιραστούν τη διάκριση.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Πελε

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ