Με σημαντικά διαπιστευτήρια στη Νις, ο 48χρονος Γάλλος που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής των πρωταθλητών, είναι ένας έμπειρος και με άποψη στο αντικείμενο παράγοντας.

Φουρνιέ: Ένας… οραματικός ρεαλιστής για τον Ολυμπιακό! Πίσω στο 2016 ο Κινεζο-αμερικανός επενδυτής Τσιεν Λι, ιδιοκήτης σήμερα 6 ομάδων, μέτοχος (10%) στην Καϊζερσλάουτερν και πρόεδρος της Νανσί, αγόρασε και τη Νις. Ο Λι, στον οποίο ανήκουν οι Μπάρνσλεϊ, Τουν, Οστάνδη, Έσμπεργκ, Ντεν Μπος και, βέβαια, η Νανσί, είναι θιασώτης του “Moneyball”. Μιας προσέγγισης στα ομαδικά σπορ που ξεκίνησε απ’ το μπέιζμπολ και στο ποδόσφαιρο εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία η Λίβερπουλ.

Με βάση τη λογική του Moneyball, μια ομάδα αγοράζει τους πιο φτηνούς κατάλληλους για συγκεκριμένα πράγματα (που τα καθορίζει μια εις βάθος στατιστική ανάλυση) παίκτες και όχι “ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω”, που, όμως, δεν ταιριάζει, απαραιτήτως, στο πλάνο. Η Νις του Λι ήταν ένα αρκετά επιτυχημένο “πείραμα” που οδήγησε τον Σερ Τζέιμς Άρθουρ Ράντκλιφ, του γίγαντα της χημικής βιομηχανίας INEOS να αγοράει την ομάδα για 100.000.000 ευρώ.

Ο ερχομός του Ράντκλιφ, σήμαινε για την ομάδα και την επιστροφή του Ζουλιέν Φουρνιέ στη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου για την ομάδα. Εκτελεστικός διευθυντής στη Νις από τον Ιούλιο του 2011 ως το Γενάρη του 2019, ο Φουρνιέ είχε, μεταξύ άλλων να δείξει και την 3η θέση στον πίνακα, με προπονητή τον Λουσιέν Φαβρ. Επί των ημερών του, η ομάδα της Νίκαιας γνώρισε την καθιέρωση ως υπολογίσιμη δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου -πάντοτε σε σχέση με τα οικονομικά της μεγέθη.

Ρεαλιστής με “όπλο” την προσωπική προσέγγιση

Ο Φουρνιέ έδωσε εξαιρετικά διαπιστευτήρια ως ένας… οραματικός ρεαλιστής, που πρόσφερε στην ομάδα το καλύτερο δυνατόν χωρίς να “ματώνει” οικονομικά. Η προσέγγισή του είναι απλή. Επιδιώκει την προσωπική επαφή με κάθε ποδοσφαιριστή και τότε μόνο παίρνει αποφάσεις. “Δε μου αρκούν όσα θα μου πει ένας ατζέντης. Θέλω να γνωρίσω τον παίκτη στο περιβάλλον του. Και αν είναι νεαρός, θέλω να μιλήσω και με τους γονείς του”, έχει πει στη Goal.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Φουρνιέ έπεισε, στα χρόνια του στη Νις αρκετά ταλέντα να έλθουν στην ομάδα. Κάλβιν Στενγκς, Κάσπερ Ντόλμπεργκ, Τζόρνταν Ντελόρ, Τζάστιν Κλάιφερτ είναι μερικά απ’ αυτά. Γενικά, η διαχείρισή του είχε ένα πολύ θετικό αποτύπωμα στην ομάδα. Υγιή αποδυτήρια, καλό κλίμα και, σε γενικές γραμμές, καλή συνεργασία με τους προπονητές που επέλεξε. Στα 11 του χρόνια στη Νις, ήταν έξι: Ρενέ Μαρσιλιά, Κλοντ Πιέλ, Λουσιέν Φαβρ, Πατρίκ Βιεϊρά, Αντριάν Ουρσέα, Κριστόφ Γκαλτιέ. Στη Νίκαια έδειξε επίσης ότι έχει καλή γνώση όλων των αγορών και όχι μόνο της γαλλικής.

Έμπειρος, με άποψη για το αντικείμενο και καλή γνώση της αγοράς

Επειδή η INEOS του Ράντκλιφ έχει και τη Λωζάνη, ο Φουρνιέ έπαιξε στη Νις το ρόλο και του συνδετικού κρίκου μεταξύ των δύο ομάδων. Μετά την αγορά της ομάδας από την εταιρεία, ο Φουρνιέ θέλησε να περάσει και μια νέα λογική. Να μη φεύγουν εύκολα οι παίκτες που προκαλούσαν ενδιαφέρον σε άλλους συλλόγους. Δεν το κατάφερε απόλυτα. Ήλθε γι’ αυτό σε διαφωνίες με τον Ζαν Πιερ Ριβέρ, πρόεδρο της Νις, ενώ και με τον Γκαλτιέ δεν τα πήγε πολύ καλά. Ο Φουρνιέ πίστευε πάρα πολύ στο υλικό της ομάδας. Θεώρησε, όμως, ότι ο σημερινός προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν δεν κατάφερε να φτιάξει αξιόμαχο σύνολο.

Τα πιο πάνω, αλλά και ο αναπόφευκτος κορεσμός που φέρνει μια 11ετία στον ίδιο σύλλογο, είναι που φέρνουν σήμερα τον Φουρνιέ ελεύθερο και υποψήφιο για τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού. Στα 48 του (τα έκλεισε στις 20 Μαΐου) είναι πλέον ένας έμπειρος παράγοντας, με άποψη στο αντικείμενο και καλή γνώση της αγοράς. Και η πορεία του στη Νις, εχέγγυο για την αποτελεσματικότητά του. Πάντοτε με την προϋπόθεση να είναι αγαστή και η συνεργασία του με τη διοίκηση και τον προπονητή.

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ