Μπορεί, όντως, ο πλουσιότερος Βρετανός -φορολογικός κάτοικος Μονακό, ωστόσο... - να είναι ο σωτήρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Η απάντηση δε μπορεί να είναι μονολεκτική. Κατ' αρχάς, οι Αμερικανοί, προς το παρόν, δεν πουλάνε. Και ο ίδιος ο σερ Τζιμ είναι μια προσωπικότητα με ενδιαφέρον background, αλλά και αρκετές αντιφάσεις σ' αυτό... Όσο για το πιο σίγουρο; Η... Greenpeace αποκλείεται να χαρεί!

Τζιμ Ράτκλιφ: Θα πουν “yes” οι Γκλέιζερς στον… Dr No; Πίσω στο 2013, ο πιθανός νέος ιδιοκτήτης της Γιουνάιτεντ είχε απέναντί του το σωματείο εργαζομένων στις πετροχημικές του εγκαταστάσεις στο Γκρεϊντζμάουθ, στη Σκοτία. Τα αιτήματα ήταν τα κλασικά. Καλύτεροι μισθοί, καλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η απάντηση του Σερ Τζιμ, επίσης η γνωστή: Το κλείνω, το ρημάδι και στέλνω σπίτι και τους 800. Οι διαπραγματεύσεις του σ’ εκείνη την περίπτωση του έδωσαν το παρατσούκλι Dr No, από τον εικονικό σούπερ-κακό της ομώνυμης ταινίας του 1962, που εγκαινίασε το θρυλικό franchise του 007. Τελικά δεν έκλεισε το εργοστάσιο. Έκανε, μάλιστα και επένδυση 300.000.000 λιρών σ’ αυτό. Αλλά το Dr No, του έμεινε…

Σούπερ πατριώτης; Χμ. Όταν η… φορολογία το επιτρέπει…

Ο Ράτκλιφ δεν είναι ακριβώς και “σούπερ-κακός”. Όπως όλοι οι δισεκατομμυριούχοι, όμως, δεν έφτασε εδώ που έχει φτάσει με το σταυρό στο χέρι. Η προσωπική περιουσία του είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 10 έως 17,5 δισ. λίρες. Και έχει το 66% των μετοχών της INEOS, της πετροχημικής εταιρείας που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια  και η οποία τζιράρει περί τα 80 δισ. λίρες το χρόνο. Τέτοιου είδους χρήματα δε βγαίνουν χωρίς κάποιες αμφιλεγόμενες πρακτικές. Και αρκετές τέτοιες συνοδεύουν την πορεία του Ράτκλιφ, που θα κλείσει τα 70 σε δύο μήνες, στις 18 Οκτωβρίου…

Για παράδειγμα, είναι “σερ” από το 2018 για την προσφορά του στη βρετανική επιχειρηματικότητα. Και θερμός υποστηρικτής του Brexit. Αλλά από το 2019 είναι και… “μόνιμος κάτοικος Μονακό”, για να γλιτώνει τη βαριά φορολογία στη χώρα του. Όταν ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την αναβίωση του θρυλικού Land Rover Defender, πάνω στο πρωτότυπο Grenadier, το “κλαπ, κλαπ” για τον πατριώτη που θα έκανε επένδυση 600.000.000 λιρών στην Ουαλία, ήταν ηχηρό. Αλλά μετά, ο υπέρμαχος της απόσχισης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο για την παραγωγή του αυτοκινήτου θα έχει έδρα… τη Γαλλία.

Έβαλε φωτιά με το “είμαι πιθανός αγοραστής”…

Τέλος πάντων, πάνω στην πρεμούρα τους να απαλλαγούν από τους Γκλέιζερς, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δε δίνουν σημασία σε τέτοιες καπιταλιστικές αντιφάσεις. Ειδικά από τη στιγμή που ένας εκπρόσωπος του Ράτκλιφ είπε ξεκάθαρα στους Times ότι, αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να πουλήσουν, “ο Τζιμ είναι πιθανός αγοραστής”. Πριν από λίγους μήνες, βέβαια, πήγε (πάλι) να πάρει την Τσέλσι, αλλά δεν πρόλαβε τα χρονοδιαγράμματα. Και το 2019 το είχε προσπαθήσει ξανά. Αλλά τα σχεδόν 3 δισ. λίρες που ζήτησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του φάνηκαν πολλά και έκανε πίσω.


Στην Τσέλσι είχε και σουίτα για να παρακολουθεί τα παιχνίδια. Κι αυτά λεπτομέρειες είναι, όμως, πια για τους φίλους των “Κόκκινων Διαβόλων”. Άλλωστε, συναισθηματικό άλλοθι υπάρχει. Γιός ενός ξυλουργού που μεγάλωσε στο Φέιλσγουορθ, μια μικρή πόλη που πλέον ανήκει στο μητροπολιτικό Μάντσεστερ, από μικρός ήταν, λέει, οπαδός της ομάδας. Οπότε, όλα καλά. “Ένας από μας”. Ή αλλιώς, “όποιος να ‘ναι, αρκεί να δούμε το GlazersOut να παίρνει σάρκα και οστά”.

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό έχει μάλλον χαρακτήρα χόμπι…

Πρέπει, ωστόσο, στ’ αλήθεια να νοιώθουν τέτοια χαρά οι φίλοι της ομάδας από την πιθανή εμπλοκή του στην ομάδα; Μετά το “όχι” του Αμπράμοβιτς πριν από 3 χρόνια, ο Ράτκλιφ αγόρασε την ομάδα της (φορολογικής) “γειτονιάς” του, τη Νις. Μίλησε για πρότζεκτ “τουλάχιστον 3ετίας”. Δεν τα πάει άσχημα. Το αντίθετο. Αλλά τα μεγέθη δεν είναι προς σύγκριση. Τη Λοζάνη, πάλι, την έχει από το 2017 -είχε τότε τα κεντρικά της INEOS στην Ελβετία. Ασανσέρ η ομάδα, αλλά επενδύει, τουλάχιστον, σε νέο γήπεδο.

Γενικά, οι αθλητικές ενασχολήσεις του Ράτκλιφ έχουν μάλλον τη διάσταση του χόμπι. Κι αυτό είναι και καλό και κακό. Σε Λοζάνη και Νις, κουμάντο κάνει ο αδελφός του, Μπομπ. Μανιώδης ποδηλάτης ο ίδιος, είναι σπόνσορας της βρετανικής ομάδας ποδηλασίας. Η INEOS έχει επίσης στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Ομάδα Ράγκμπι της Αυστραλίας. Γεγονός που έχει ξεσηκώσει τη Greenpeace, αφού ο σερ Τζιμ είναι ο “βασιλιάς” του σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βρετανία. Και το σχιστολιθικό πετρέλαιο (ή το αέριο απ’ αυτό), που τα πλοία του φέρνουν από τις ΗΠΑ, είναι μακράν το περιβαλλοντικά πιο “βρόμικο”. Και με άγνωστες ακόμη μακροπρόθεσμες συνέπειες στο υπέδαφος των περιοχών που “βασανίζουν” με βομβαρδισμό εκατομμυρίων τόνων νερού υπό πίεση, τα πελώρια μηχανήματα εξόρυξης…

Ζει τη ζωή στο έπακρο, δεν ήθελε την Τσέλσι “για να βγάλει λεφτά”…

Αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ο πλουσιότερος Βρετανός -όπως κι αν υπολογίσει κάποιος την περιουσία του- σπούδασε χημικός μηχανικός πριν καταπιαστεί με τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις. Είναι, γενικά, άνθρωπος που ζει τη ζωή στο έπακρο. Έχει πάει σε αποστολές και στο Βόρειο Πόλο και στην Ανταρκτική. Έχει διασχίσει τη Σαχάρα με μοτοσυκλέτα. Το σημερινό, δεύτερο σούπερ-γιότ του, το Χαμπσάιρ ΙΙ είναι 78 μέτρων και το απολαμβάνει όσο πιο πολύ μπορεί.

Κατά τις διαδικασίες αγοράς της Τσέλσι η προσφορά του είχε φτάσει τα 4,25 δισ. λίρες. Και τα τότε λόγια του (ίσως εκ του ασφαλούς, πάντως, διότι είχε ήδη αποκλειστεί από τη διαδικασία) ήταν ενθαρρυντικά, ως τρόπος σκέψης, για τη Γιουνάιτεντ σήμερα. “Βγάζουμε πολλά χρήματα από την INEOS”, είχε πει. “Δε θέλουμε την Τσέλσι για τέτοιο σκοπό. Δεν τη θέλουμε ως περιουσιακό στοιχείο, αλλά για να την κάνουμε από τους καλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη“. Αν αυτή είναι η προσέγγισή του και για τη Γιουνάιτεντ, οι φίλοι της έχουν κάθε λόγο να νιώθουν χαρά, αν την αγοράσει.

Αυτή τη φορά οι κουβέντες θα ξεκινούν από τα 4,25 δισ. Δε θα φτάνουν εκεί…

Στην όλη υπόθεση, ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό “ναι μεν, αλλά”.  Οι Γκλέιζερς έκαναν μια διαρροή στον Τύπο ότι δε θα έλεγαν όχι στην πώληση “μικρού μέρους” των μετοχών της Γιουνάιτεντ. Δεν έχουν βάλει πωλητήριο στο σύλλογο. Φήμες λένε ότι έδωσαν ήδη ένα μέρος στο fund Apollo, μάλιστα. Με τον Γκάρι Νέβιλ να προειδοποιεί, σχετικά, για αντιδράσεις -και- ως προς αυτό. Απ’ την άλλη, επιθετική εξαγορά της Γιουνάιτεντ, δε μπορεί να γίνει. Οι προς διαπραγμάτευση μετοχές της ομάδας είναι ελάχιστες, στο μίνιμουμ που επιβάλλει ο νόμος για να παραμένουν στο Χρηματιστήριο (της Νέας Υόρκης). Αν ο Ράτκλιφ θέλει όντως να αγοράσει, πρέπει να μιλήσει απευθείας με τους Γκλέιζερς.

Μετά την εμπλοκή του Ράτκλιφ στην υπόθεση Τσέλσι, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι πλέον, αυτές οι συζητήσεις με τους Γκλέιζερς δε μπορεί να “φτάνουν” τα 4,25 δισ. λίρες. Πρέπει να ξεκινούν από τέτοια βάση! Διότι η Γιουνάιτεντ, παρά την αγωνιστική της κατάπτωση είναι άλλου είδους brand name, με άλλη, πολύ μεγαλύτερη -σε παγκόσμια κλίμακα- βάση οπαδών και εξίσου πιο μεγάλη δυναμική. Οι οπαδοί, με την όποια πίεσή τους (μποϊκοτάζ, διαδηλώσεις κ.λπ.) μπορεί να βοηθήσουν τους Γκλέιζερς να το πάρουν απόφαση να πουλήσουν. Αλλά αν ο… Dr No μπορεί ή/και θέλει να φτάσει την προσφορά του σε όσα (μυθικά) θα ζητήσουν, είναι μια άλλη υπόθεση…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι