Στο παιχνίδι κατοχής που θέλει να παίξει ο Αργεντινός, όπως δείχνουν οι ως τώρα επιλογές του, ρόλο δεν παίζουν μόνον οι χαφ. Άλλες δύο θέσεις είναι θέσεις-κλειδί για κάτι τέτοιο. Και γι' αυτό η αναζήτηση της ομάδας είναι έντονη...

ΑΕΚ: Τα 2 κομμάτια που “κλείνουν” το παζλ του Αλμέιδα! Απολύτως μέσα στο μυαλό κάποιου προπονητή δε μπορεί να μπει κανείς. Με βάση τα ως τώρα “ΟΚ” του Αργεντινού στις μεταγραφικές κινήσεις, ωστόσο, ένα πρώτο συμπέρασμα για την ομάδα που θέλει να δει στο γήπεδο μπορεί να βγει. Η απόκτηση Γιενς Γιόνσον, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και, όπως όλα δείχνουν, Ορμπελίν Πινέδα, λέει, βλέπετε αρκετά.

Ο Αλμέιδα, ειδικά στο Μεξικό και τη Γκουαδαλαχάρα, έχει δείξει ότι αγαπά το παιχνίδι κατοχής. Πολλές πάσες, πολλή κίνηση, πολύ πρέσινγκ και από ψηλά. Δεν του αρέσουν οι “κουβαλητές” της μπάλας, αλλά όσοι βγάζουν στο παιχνίδι ένταση, αλλάζουν εύκολα και συχνά θέσεις, έχουν τρεξίματα και καλές τοποθετήσεις χωρίς τη μπάλα.

Με Γιόνσον – Γκατσίνοβιτς – Πινέδα σ’ ένα 4-3-3 ή και με τον Μάνταλο, σε διάταξη 4-1-3-2, η ΑΕΚ μπορεί να βγάλει κάτι τέτοιο στο χορτάρι. Αρκεί, φυσικά, οι τρεις νέοι παίκτες να ταιριάξουν μεταξύ τους. Ο Αλμέιδα γνωρίζει καλά τον Πινέδα από το Μεξικό. Μπορεί εύκολα να τον βάλει γρήγορα στο κλίμα. Και ο Γκατσίνοβιτς δεν είναι πια “πρωτάρης” στο ελληνικό πρωτάθλημα. Λογικά η προσαρμογή τους δε θα πάρει πολύ χρόνο.

Σπουδαίο κέντρο. Αλλά… πίσω, τι γίνεται;

Αν και όταν συμβεί αυτό, ωστόσο, ο Αλμέιδα μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα έχει το βασικό κορμό για ένα σύνολο που θα παίζει γρήγορο, σύγχρονο ποδόσφαιρο. Με πίεση στην αντίπαλη άμυνα, με πολλές ευκαιρίες για αντεπιθέσεις, με “γεμάτη” αντίπαλη περιοχή όχι μόνο στις στημένες μπάλες, αλλά και σε ροή παιχνιδιού. Είναι κάτι εφικτό. Υπό μια προϋπόθεση. Ή μάλλον… δύο.

Όγκνιεν Βράνιες και Γιώργος Τζαβέλας είναι δύο κεντρικά μπακ που, λόγω τρόπου παιχνιδιού και ταχύτητας, δεν είναι κατάλληλοι για ένα τέτοιου είδους παιχνίδι. Όποτε η ΑΕΚ αποπειράθηκε πέρυσι να παίξει με πίεση ψηλά και άμυνα κοντά στη γραμμή της σέντρας, είδε πολλές φορές την εστία της εκτεθειμένη. Για να μη συμβαίνει αυτό, οι δύο κεντρικοί μπακ πρέπει να είναι και γρήγοροι και με επαρκώς καλή τεχνική.

Όμως ο Βράνιες υστερεί με τη μπάλα στα πόδια. Και ο Τζαβέλας δεν είναι γρήγορος. Γι’ αυτό και ο Αργεντινός έχει ζητήσει δύο κεντρικά μπακ έτοιμα για ρόλο βασικού, όπως π.χ. ο Μπόγκνταν Πλάνιτς (vid). Ή ο Βιτάο, που τελικά έμεινε στην πατρίδα του, αλλά είχε από την αρχή το απόλυτο “ΟΚ” του Αλμέιδα. Ακριβώς επειδή είναι σέντερ μπακ που μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία παιχνιδιού, όταν είναι μακριά από την περιοχή τους. Αλλά, συγχρόνως, έχουν και γρήγορες επιστροφές εάν η μπάλα καταλήξει στον αντίπαλο.

Στο τέλειο σενάριο αυτοί οι δύο κεντρικοί αμυντικοί θα πρέπει να είναι και αριστεροπόδαρος-δεξιοπόδαρος. Και, όπως πάντοτε πρέπει να συμβαίνει, ο ένας πιο “εγκεφαλικός” (με καλό διάβασμα των φάσεων) και ο άλλος πιο physical (δυνατός στο ένας με έναν). Η αναζήτηση της ΑΕΚ είναι επίμονη και προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο δίδυμο όπως το περιγράφουμε, δεν το θέλει μόνο η ‘Ενωση αλλά… πρακτικώς κάθε ομάδα. Το παζλ δεν είναι εύκολο να συμπληρωθεί. Είναι όμως απαραίτητο…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΑΕΚ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ