Τι γίνεται όταν το ταλέντο σου περισσεύει, αλλά εσύ, άλλοτε δε δουλεύεις αρκετά, άλλοτε είσαι λίγο απείθαρχος, άλλοτε πετάς τις ευκαιρίες που σου δίνονται; 99 στις 100 φορές αυτό που γίνεται είναι να πας χαμένος. Αλλά ο Τζεντ στάθηκε τυχερός. Και η τύχη του λέγεται Νότιγχαμ Φόρεστ...

Τζεντ Σπενς: Μεγάλωσε, σοβαρεύτηκε… απογειώνεται! Μια λέξη συνοδεύει μόνιμα τη ζωή του Τζεντ από το 2012, όταν ήταν σε ηλικία ούτε 12 ετών (γεν. 9 Αυγούστου του 2000). Ή μάλλον, από πιο πριν ακόμη, τον συνοδεύει. Το 2102 ήταν που πήγε στην Ακαδημία της Φούλαμ. Αλλά η… μητέρα του, κυρίως, Αΐσα, Τζαμαϊκανής καταγωγής, όπως και ο πατέρας του, τον έλεγε ταλέντο από ακόμη πιο μικρό. Και γι’ αυτό τον πήγε σε διάφορες Ακαδημίες. Σε μια απ’ αυτές τον ξεχωρίζει ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Φούλαμ, Κόλιν Ομογκμπεχίν.

Και ο Ομογκμπεχίν τον λέει ταλέντο. Και, επειδή τον συμπαθεί, συνεχίζει να τον στηρίζει στα χρόνια που έρχονται. Χρόνια στα οποία ο συμμαθητής του στην προ Φούλαμ Ακαδημία, Εμίλ Σμιθ Ρόου, προκόβει γρήγορα. Αλλά ο Σπενς μένει… ταλέντο. Και μάλιστα, όχι χωρίς προβλήματα. Ακόμη και ως παιδί είναι δύσκολο. Αγωνιστικά, ο Ομογκμπεχίν τον αλλάζει θέση, από δεξί εξτρέμ σε δεξί μπακ και η θέση του πάει καλύτερα.

Αλλά στα χρόνια της εφηβείας, ο παράξενος χαρακτήρας του παρολίγο να τον οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου από την Κ14. “Πάντοτε, όμως, έβρισκε έναν τρόπο να παίρνει παράταση”, λέει ο Ομογκμπεχίν. Ο κυριότερος τρόπος ήταν, βέβαια, ο ίδιος ο προπονητής του, που πίστευε πολύ σε… τι άλλο; Το ταλέντο του. Και, επιτέλους, με την Κ16 το δείχνει κιόλας στο γήπεδο. Απέναντι σε ομάδες όπως η Σίτι, των Τζέιντον Σάντσο και Φιλ Φόντεν, αλλά και σε αντιπάλους όπως ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι, ο Σπενς δείχνει ότι “το ‘χει”. Αγωνιστικά. Εξωαγωνιστικά, όχι.

Η Μίντλεσμπρο του δίνει τη δεύτερη ευκαιρία του…

Δεν έχει υπομονή, έχει προβλήματα συμπεριφοράς, δεν αντέχει το συναγωνισμό… Στα 18 του η Φούλαμ αποφασίζει να τον αφήσει να πάει στο καλό. Χάρη στις συστάσεις του μέντορά του, Κόλιν Ομογκμπεχίν η Κ23 της Μίντλεσμπρο τον αποκτά με στόχο να τον περάσει στη μεγάλη ομάδα το συντομότερο δυνατόν. Πράγματι, ντεμπουτάρει μαζί της στο Λιγκ Καπ λίγες μέρες αφότου κλείνει τα 18 του, στις 14 Αυγούστου του 2018.

Τον Ιούνιο του 2020, όταν ο πολύπειρος Νιλ Γουόρνοκ αναλαμβάνει την ομάδα μένει εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του παίκτη. Αλλά η προβληματική του συμπεριφορά συνεχίζεται και μετά το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Στο αποκορύφωμά της, μένει εκτός μάχης μετά από ατύχημα με… ηλεκτρικό πατίνι. Και ο Γουόρνοκ το παίρνει απόφαση. Όπως λέει χαρακτηριστικά: “Πρέπει να συμμαζέψει τον εαυτό του και να αποφασίσει αν θέλει να φτάσει στην κορυφή ή να τα παρατήσει”.

Βάσει του χαρακτήρα του, ο Σπενς μπορεί να έκανε τη δεύτερη επιλογή εάν, πέρυσι το καλοκαίρι, δεν ήταν η Νότιγχαμ εκείνη που αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Τον παίρνει δανεικό για ένα χρόνο, αλλά χωρίς οψιόν αγοράς. Είτε επειδή δεν ήθελε να ρισκάρει με τον παίκτη, είτε επειδή η Μίντλεσμπρο είχε, όντως, την ελπίδα να… συμβεί αυτό που εν τέλει έγινε.

Εξαιρετικός εφέτος, αλλά… και το παρελθόν, είναι παρελθόν…

Και τι έγινε; Με “μέντορά” του στα αποδυτήρια τον Καμερουνέζο μπακ που πέρασε και από τον Ολυμπιακό, το 2013-15, Γκαετάν Μπονγκ, ο Σπενς είναι εφέτος χάρμα ιδέσθαι στη Νότιγχαμ. Έχει γράψει συνολικά 37 ματς με 3 γκολ και 5 ασίστ σε 3.260 αγωνιστικά λεπτά. Πήρε βάπτισμα πυρός με 34 λεπτά συμμετοχής στον αγώνα της Κ21 Εθνικής Αγγλίας με την Αλβανία. Και ο Τύπος υποστηρίζει ότι Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ τον θέλουν.

Μπορεί. Πάντως η Μίντλεσμπρο έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Διότι, αν, όπως λένε οι πληροφορίες, ζητά περί τα 15.000.000 ευρώ από την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη για την παραχώρησή του, τι θα ζητήσει από μια μεγάλη ομάδα της Πρέμιερ; Είκοσι; Τριάντα; Είναι βέβαιο ότι η μπίλια θα κάτσει σε πολύ χαμηλότερο νούμερο. Διότι δύσκολα κάποια ομάδα θα δώσει τόσα χρήματα για έναν, το καλοκαίρι, 22χρονο παίκτη που, είπαμε: Ουδείς ποτέ αμφιβήτησε το ταλέντο του. Εκτός απ’ τον ίδιο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ