"Θα πρέπει ο Ολυμπιακός να έχει όσα δικαιούται."

Μια άκρως ουσιώδης και ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κυρίου Μώραλη  στο «thrylos24.gr». Ο Γιάννης Μώραλης μίλησε για τον Δήμο Πειραιά, τις εκλογές, αλλά και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Σε μια κουβέντα που είχε και αποκαλύψεις.

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη ο Γιάννης Μώραλης:

Για την περίοδο που διανύουμε

«Είμαστε καλα, σε προεκλογική περίοδο. Σε μια αγωνιστική περίοδο με ένταση. Ξεκινάει το πρωτάθλημα, καλά πάμε και σε αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Και στις εκλογές νομίζω καλά θα πάμε.»

Για την θητεία και τις δυσκολίες στον Δήμο:

«Το 2014 με φώναξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και μου πρότεινε να φτιάξουμε έναν συνδυασμό, για να διεκδικήσουμε τις εκλογές στον Πειραιά. Μέσα μου είπα πως δεν είναι κάτι που μπορώ να το κάνω. Δεν ήξερα πως μπορούμε να το κάνουμε ως ομάδα. Δημιουργήθηκε ο «Πειραιάς Νικητής» τότε. Με πολύ γρήγορες διαδικασίες και σε σύντομο χρόνο. Τον Απρίλιο του 2014. Διεκδικήσαμε τις εκλογές και νομίζω πως αυτή η πορεία των 9 χρόνων δικαίωσε τον Βαγγέλη. Αλλάξαμε τον Πειραιά σε μεγάλο βαθμό. Δικαιώνονται οι κόποι μας. Η 3η θητεία, αν πάνε καλά όλα, πρώτα ο θεός, θα είναι ακόμη πιο δημιουργική.

Είχα πολλές δυσκολίες, όμως είχα παλιότερα και την εμπλοκή με το ποδόσφαιρο, που ήταν ένας χώρος με πολλή ένταση, είχα όμως επαφή με τον κόσμο του Ολυμπιακού και του Πειραιά, και όχι μόνο. Είχα μια τριβή.

Έχω ξαναπεί, πως όταν προεδρεύεις σε ένα συνέδριο της λίγκας, που συμμετέχει ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Πατέρας και ο Ψωμιάδης, ο Δήμος σου φαίνεται πιο απλή υπόθεση.

Ήμουν από μικρό παιδί Ολυμπιακός. Το να φτάσεις να πάρεις, έστω για ένα μικρό διάστημα τον τίτλο του προέδρου του Ολυμπιακού είναι μεγάλη τιμή. Πέρασα από όλα τα πόστα, από εισιτήρια, από αντιπρόσωπος και εκπρόσωπος στη Λίγκα, εν συνεχεία πρόεδρος στην Superleague και αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ, και για το διάστημα που δεν μπορούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου ήμουν και πρόεδρος.

Έχω περάσει λοιπόν από όλα τα πόστα…

Ξέρω καλά τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Ο Ολυμπιακός είναι κάτι μεγάλο. Πιο μεγάλο από τον Δήμο. Που απασχολεί εκατομμύρια κόσμου.

Συνδέεται λοιπόν η δουλειά μου στην ομάδα με την δουλειά του Δήμου.»

Για τα προβλήματα του Δήμου και την βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ολυμπιακού…

«Παίζει ρόλο σίγουρα και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός, δεν παίζει όμως τον αποκλειστικό ρόλο. Στην πρώτη θητεία έπαιζε περισσότερο ρόλο, στην 2η λιγότερο και ελπίζω στην 3η καθόλου.

Το λέω υπό την έννοια του να μην έχει ανάγκη ο Δήμος την συνδρομή του Ολυμπιακού. Και να μπορεί μόνος του να δρα και να λύνει τα προβλήματα του. Και να έρχεται η βοήθεια από τον Ολυμπιακό μόνο όταν, όντως, ο δήμος θα αδυνατεί.

Αυτό πράτει και ο Μαρινάκης στον δήμο.

Με την ιδιότητα του ιδιώτη δίνει λύσεις. Έχει ήδη δώσει λύσεις στο κομμάτι των προσφύγων.

Έχει δώσει ανάσες με την κοινωτική επιχείρηση, που σιτίζει 166 οικογένειες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για πλατείες, παιδικές χαρές και γήπεδα. Ξεκινάμε μάλιστα ένα 11Χ11 που το έχουμε ανάγκη.

Ο σκοπός λοιπόν, για να το ξαναπώ, δεν είναι να εκμεταλλευόμαστε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ως δήμος. Αλλά να δρούμε μόνοι μας και αν χρειαστούμε την βοήθεια, όντως, σε μια δύσκολη κατάσταση, τότε να συνδράμει. Βέβαια ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κάνει με την καρδιά του. Τον αγαπάει τον Πειραιά.

Και εγώ από το 2016 είμαι και κάτοικος Πειραιά, άρα άρχισα να οργανώνω την ζωή μου εδώ. Ανεξαρτήτως θέσης, είτε είμαι είτε δεν είμαι Δήμαρχος, θα παραμείνω στον Πειραιά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως έχει τονίσει, δεν θα συμμετάσχει φέτος στις εκλογές. Θα είναι όμως δίπλα στον συνδυασμό.»

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα προβλήματα ο Γιαννης Μώραλης είπε…

«Μακάρι να ήταν αυτό το νούμερο ένα πρόβλημα. Τα περισσότερα όμως τα έχουμε λύσει. Ο Πειραιάς είναι μια καθαρή πόλη. Προχωράμε σε σημαντικές αναπλάσεις, το βλέπετε και εσείς οι ίδιοι. Ανάπτυξη υπάρχει. Τέλη έχουμε μειώσει.

Υπάρχει όμως πρόβλημα οικοπέδων. Ο Πειραιάς είναι ριγμένος, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο θέμα των χώρων. Στον Ολυμπιακό μάλιστα δεν έχει χαριστεί ούτε μισό μέτρο γης. Και ας γράφουν, όσοι δεν ξέρουν, ότι θέλουν στα σχόλια. Επιμένω στην θέση μου. Κάποιοι λένε για του Ρέντη. Δεν ξέρουν όμως πως ο Ρέντης ανήκει στον Ερασιτέχνη και πως η ΠΑΕ μισθώνει. Άντε να εξηγήσεις στον καθένα…

Ξέρετε όμως πως το βόλεϊ, το χάντμπολ φιλοξενούνται στο Μελίνα Μερκούρη, στο Ρέντη. Το μπάσκετ παίζει στο ΣΕΦ και πληρώνει. Το Καραϊσκάκης για άλλα 49 χρόνια δεν είναι ιδιοκτησία του Ολυμπιακού.

Στο πόλο παίζουμε στο Παπαστράτειο. Δεν έχει κάτι ιδιόκτητο ο Ολυμπιακός σε γη. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, όχι αδίκως, άλλοι σύλλογοι να έχουν βοήθεια. Αρκεί όμως να υπάρχει ίση βοήθεια σε όλους.

Και υπήρχαν αντιδράσεις πρόπερσι, όταν έγινε ο διαγωνισμός για το ΣΕΦ, και κατέβηκε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός και πήρε ένα οικόπεδο για να γίνει κολυμβητικό πάρκο. Το οποίο και το αξίζει αλλά και άργησε κιόλας. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό.

Το πήρε όμως σε μια διαγωνιστική διαδικασία. Εκτιμώ πως, αν είναι και ο Νίκος Χαρδαλιάς Περιφερειάρχης, που είναι η πεποίθηση μου, έχουμε την απαίτηση να προχωρήσει το έργο αυτό.

Θα πρέπει ο Ολυμπιακός να έχει όσα δικαιούται.

Έχουμε όμως θέματα, λόγω έλλειψης οικοπέδων, και για την δημιουργία σχολείων και άλλων εγκαταστάσεων.

Το 11Χ11 όπως προείπα, θα ανακουφίσει πολλές ομάδες. Είναι σημαντικό έργο.

Μέριμνα μας είναι να φτιάξουμε και έναν στίβο στο «Γ. Καραισκάκης».»

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού:

«Ο Κώστας ο Μπακογιάννης βοηθάει να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δεν κάνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το έχει βάλει στόχο από την αρχή της θητείας του και καλά κάνει. Είναι μεγάλη ομάδα της Αθήνας, έχει και μια …γκρι κατάσταση με την Λεωφόρο. Που θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο. Εμπλέκεται όμως ο Δήμος. Όπως και εδώ αν γίνει κάτι.

Το ταμείο ανάκαμψης όμως βάζει τα λεφτά. Ο Δήμαρχος κίνησε τις διαδικασίες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά δεν μπορεί να χτίσει ένα νέο Καραϊσκάκης. Ο Μπακογιάννης έκανε καλά την δουλειά του ενώνοντας όσους έπρεπε να ασχοληθούν.»

Για το ΣΕΦ και που ανήκει ο Γιάννης Μώραλης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση…
«Να σημειώσουμε επίσης, γιατί υπάρχει παρερμηνεία, και πολύς κόσμος μπερδεύεται. Το ΣΕΦ δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά. Παρ’ ότι Γεωγραφικά ανήκει. Όμως οι δικές μας δικαιοδοσίες φτάνουν ως τις εκβολές του Κηφισού. Εγώ δεν μπορώ, ως Δήμαρχος, να κάνω έργο στο ΣΕΦ. Όταν μας ζητάνε βοήθεια όμως, εννοείται πως την δίνουμε απλόχερα.

Τώρα, σχετικά με την πρόταση στους Αγγελόπουλους. Έχουν, πράγματι, την πρόταση να αναλάβουν την αρένα, όχι όλο το ΣΕΦ. Και το σκέφτονται. Μακάρι να γίνει. ¨Εχουν αποδείξει πως βάζουν το χέρι στην τσέπη και το έχει και ανάγκη το γήπεδο, ένα φρεσκάρισμα. Θα γλυτώσει λεφτά και το κράτος έτσι.»

Για την ισονομία…
«Θέτουμε σε κάθε κουβέντα μας το ζήτημα. Είναι το δίκαιο. ¨Εχουμε παραχωρήσει στον Εθνικό 30 στρέμματα στο Σχιστό, και μόλις τελεσιδικήσει μια αντιδικία που έχουμε με το ελληνικό δημόσιο και την εκκλησία, που όμως ο Δήμος Πειραιά θα κερδίσει την υπόθεση, ο Εθνικός θα έχει τα στρέμματα του. Το να δίνεις λοιπόν για 49 χρόνια 30 στρέμματα σε μια ομάδα και να έρχεται η Πολιτεία για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για γήπεδο, είναι μια πρόοδος. Δεν τελειώσαμε όμως εκεί. Δϊνουμε ως δήμος 400 χιλ. ευρώ, για να βάλουμε κερκίδα στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας για να παίξει Γ Εθνική εκεί.

Από τον Γενάρη θα αγωνίζεται εκεί.

Ο Εθνικός ήθελε να κάνει το μεγάλο του γήπεδο εκεί. Υπήρχε όμως πρόβλημα συγκέντρωσης με την αστυνομία, επειδή θα είχαμε ΣΕΦ, Καραϊσκάκη και γήπεδο Εθνικού, δεν ήταν Εύκολο.

Το κολυμβητικό πάρκο όμως, αφορά και τον Εθνικό. Γιατί αν αδειάσει το Παπαστράτειο θα το πάρει ο Εθνικός. Μια ομάδα που κάποτε ήταν βασιλιάς της πισίνας.

Ως Δήμαρχος προσπαθώ να λήξω την παλιά ιστορία, με την κόντρα Εθνικού – Ολυμπιακού. Δεν είμαστε σε κόντρα με τον Εθνικό. Εϊναι 2 μεγάλα σωματεία στην πόλη μας που επιχειρώ να τα φέρω κοντά .Είναι επιθυμία μου ως Δήμαρχος. Το παλεύω και το προωθώ.»

Για την στήριξη από τα κόμματα στις εκλογές ο Μώραλης αναφέρθηκε και είπε…

«Ως στήριξη έχω από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Όχι λοιπόν «καθολική» με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Για να είμαι ειλικρινής όμως, και το 2014 κερδίσαμε χωρίς καμία στήριξη. Και το 2019 κερδίσαμε με την στήριξη του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, που δεν ήταν τόσο μεγάλο μέγεθος τότε.
Είναι τιμητικό όμως που αναγνώρισαν την δουλειά μας. Με επίσημα αποτελέσματα. Απαρτιζόμαστε από άτομα που εντάσσονται στον χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ως άνθρωπος που πέρασε από τον αθλητισμό. Πιστεύω πως η υπόθεση του μητρώου, που πέρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν σωστή. Πράγματι έχουμε πολλά σωματεία, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και τα νέα σωματεία τι σκοπό έχουν. Αν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα είναι άλλη λογική. Δεν έχουμε αρκετά κλειστά γήπεδα επίσης, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων αυτών των σωματείων.»

«Είμαστε βέβαια σε επικοινωνία με όλους και βρίσκουμε, βήμα βήμα την λύση», ανέφερε ο Γιάννης Μώραλης
«Τα σωματεία βλέπουν πως προσπαθούμε και δείχνουν υπομονή και κατανόηση. Δεν υπάρχουν οικόπεδα όμως. Εδώ πάρκινγκ θέλουμε να κάνουμε και δυσκολευόμαστε.
Είναι μεγάλο πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην πόλη.

Γύρω στα 18 με 20 εκ. άνθρωποι, διερχόμενοι από το Λιμάνι, έχουν πρόβλημα. Δεν ζητάω πράγματα για τους Πειραιώτες μονο. Ζητάω για όλους όσους περνούν από την πόλη μας και θέλουμε να τους διευκολύνουμε.

Αυτό που προτείνουμε είναι η υπογείωση των γραμμών και ένας χώρος πρασίνου στην μέση, ώστε να αλλάξει όλη η όψη της πόλης. Αυτό είναι που μπορεί να γίνει σε αυτή την φάση.

Πέρα από τα κυκλοφοριακά ζητήματα όμως, σημαντικό πρόβλημα είναι το περιβαντολογικό. Γιατί μπορεί ένα λιμάνι να έχει θετικά, έχει όμως και αρνητικά αποτελέσματα. Κίνηση, αέριοι ρύποι, θαλάσσιοι ρύποι κλπ. Αυτά πρέπει να διαχειριστούμε.

Υπάρχουν επίσης δρόμοι που ανήκουν στον Δήμο και άλλοι που ανήκουν στο Υπουργείο. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν όμως, αλλιώς σοβαρή δουλειά δεν θα γίνει. Νομίζω όμως πως κάνουμε βήματα, έστω, σιγά σιγά.»

Για το πρόγραμμα με το πάρκινγκ που υπάρχει ο Γιάννης Μώραλης είπε…
«Να κάνουν υπομονή. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Εφαρμόζουμε ελεγχόμενη στάθμευση. Φέρνουμε άλλα 4 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (σύνολο 9), στην διάθεση του κόσμου. Κάνουμε μελέτη 800 χιλ ευρώ, για να δούμε γιατί η Πειραϊκή κατεβαίνει και δεν ανεβαίνει, για παράδειγμα. Τέλος, ξαναλέω, πιέζουμε για την υπογειοποίηση των γραμμών.

Πολλά παρεμβατικά έργα όμως που φαντάζεται και ζητάει ο κόσμος, πιστέψτε με δεν μπορούμε να τα κάνουμε ακόμη. Να χρησιμοποιούμε όμως και τα ΜΜΜ. Όχι παντού με αμάξι. Εμείς σκοπεύουμε να ενώσουμε τους σταθμούς μετρό. Θα εγκαταστήσουμε τα 4 νέα ηλεκτρονικά. Λεοφορεία, στο Δημοτικο θέατρο και στο μετρο στο Λιμάνι. Θα πηγαίνουν είτε στα νοσοκομεία είτε στην ακτογραμμή μας, για να μάθει και ο επισκέπτης και ο Πειραιώτης να μην παίρνει το αμάξι παντού.

Σιγά σιγά θα το δουλέψουμε αυτό. Ο Έλληνας περιμένει τα πάντα έτοιμα. Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας.»

Για την ερχόμενη 5ετία ο Μώραλης απάντησε…
«Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πειραϊκής. Εκεί κάποιοι θέλουν ποδηλατόδρομο., θέλουν πεζόδρομο, θέλουν τραπεζοκαθίσματα. Πράγματα που θέλω και εγώ.
Θέλουν όμως να σταθμεύουν και από τις δύο λωρίδες. Ε δεν γίνεται! Εκτός αν θέλετε να γκρεμίσουμε τις πολυκατοικίες για να χωράμε. Εμείς λοιπόν, ως αρχή, επιλέγουμε σε κάθε ανάπλαση μας να λειτουργούμε εις βάρος του αυτοκινήτου. Το λέω ευθαρσώς και παίρνω το πολιτικό κόστος για αυτό που λέω. Προτιμώ να δώσω στον πεζό, στο ποδήλατο, στο αμαξίδιο, στον ΑμέΑ, αρά στο αμάξι.

Πρέπει λοιπόν να βρούμε χώρους στάθμευσης. Επίσης, το κτήριο, την παλιά Ράλειο, να την κάνουμε Δημαρχείο.Γιατί αυτό που είμαστε τώρα δεν είναι δημαρχείο Πειραιά. Δεν αντανακλά ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Όλοι οι Δήμοι έχουν ένα εμβληματικό δημαρχείο, ανάλογα με το μέγεθος τους.

Παράλληλα θα γίνει και ανάπλαση της πλατείας Κοραή, η οποία ξεκινάει. Ένας χώρος πολιτισμού στο παλιό “California”. Αναπλάσεις και στο φάληρο, ταυτόχρονα όμως να βρισκόμαστε κοντά και σε κάθε Πειραιώτη, σε κοινωνικό επίπεδο, να προσφέρουμε στην εξωστρέφεια του Πειραιά και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις. Να βελτιώσουμε και την καθαριότητα του Πειραιά και την ανακύκλωση.

Μην ξεχνάμε και τον Πύργο. Που είμαι περήφανος που το καταφέραμε και ένα κτήριο εγκαταλελημένο ανοίγει σε έναν μήνα. Είμαστε όλοι περήφανοι, από τον τελευταίο εργάτη ως και εμένα. Για το κτήριο, για το μικρολίμανο και για άλλα έργα.

Το κτήριο αυτό όμως που βλέπετε στην εικόνα είναι εμβληματικό. Θα παρασύρει μαζί του στην βελτίωση και άλλα κτήρια.»

Για τον Ολυμπιακόο Γιάννης Μώραλης είπε…

«Ο Ολυμπιακός είναι στο αίμα όλων. Γιατί το αίμα είναι κόκκινο. Παραμένω και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, είμαι κάθε εβδομάδα στο γήπεδο και δυστυχώς δεν μπορώ να πάω σε κάποια εκτός έδρας. Θεωρώ πως παρά την περσινή κάμψη θα πάμε πολύ καλά.

Η ομάδα γίνεται όλο και καλύτερη, έκανε και ένα ντεμαράζ και ο πρόεδρος στο τέλος, παρά την ανησυχία που υπήρχε από τον κόσμο. Το ρόστερ είναι πλήρες. Ο προπονητής φαίνεται πως είναι εργατικός και η ομάδα παίζει καλύτερα.»

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλήματα

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίντερ Μαϊάμι: Θέλει και Μόντριτς ο Μπέκαμ
La Liga

Ίντερ Μαϊάμι: Θέλει και Μόντριτς ο Μπέκαμ

Έξαλλοι στον Ατρόμητο για την κόκκινη
Ποδόσφαιρο

Έξαλλοι στον Ατρόμητο για την κόκκινη