Το "πάντρεμα" του ποδοσφαίρου με την όλη υπόθεση είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Αλλά δεν είναι απαραιτήτως και θετική. Και εάν αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του βγει σε κακό...

Κρυπτονομίσματα: Η… φανερή πρόκληση για το ποδόσφαιρο! Το πιο πειστικό από τα επιχειρήματα που κατά καιρούς προβάλει ο Φλορεντίνο Πέρεθ, άτυπος εκπρόσωπος… Τύπου της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να την παρουσιάσει ως περίπου αναπόφευκτη εξέλιξη, είναι το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας των μεγάλων συλλόγων. Covid-19 (χαμένα έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ), Financial Fair Play και… πετροδολάρια έχουν δημιουργήσει έναν κλοιό που ολοένα και στενεύει γύρω από πολλούς μεγάλους συλλόγους.

Ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν και, πλέον, η Νιουκάστλ έχουν πίσω τους κρατικές οντότητες με, πρακτικώς ανεξάντλητο χρήμα. Και όταν αυτό υπάρχει, νομότυποι -αν και όχι και τόσο ηθικοί- τρόποι να φτάσει αυτό το χρήμα στο χορτάρι, πάντοτε θα βρίσκονται. “Τερατώδεις” χορηγίες από κάθε λογής εταιρείες, ας πούμε, έρχονται από το πουθενά. Κι επειδή κανείς δε μπορεί να πει σε μια αλυσίδα ξενοδοχείων, πχ. για ποιο λόγο δίνει όσα δίνει σε μια ομάδα, τα έσοδα ανεβαίνουν, το φερ πλέι πάει περίπατο και όλα καλά, όλα ανθηρά.

19 στις 20 ομάδες της Premier είχαν χορηγό σχετικό με “κρύπτο”

Για συλλόγους χωρίς τέτοια αβάντα, ωστόσο, η “λύση” έχει άλλο όνομα. Κρυπτονομίσματα. Ένας εξαιρετικά περίπλοκος για να αναλυθεί, αλλά, προς στιγμήν και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να κινείται (πολύ) χρήμα, τελείως εκτός “συστήματος”. Ούτε τράπεζες, ούτε κράτη, ούτε νόμοι, ούτε φόροι, ούτε έλεγχοι, ούτε σύνορα. Αρκεί μια τεράστια υπολογιστική ισχύς -όσο πιο μεγάλη, τόσο καλύτερα. Και, φυσικά, το τυρί στη φάκα. Η υπόσχεση του τεράστιου κέρδους.


Η Premier League αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του ευρωπαϊκού (πρακτικώς, δηλαδή, του παγκόσμιου) ποδοσφαιρικού τζίρου. Τώρα, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα πεδίο τελείως αρύθμιστο. Η τιμή τους ανεβαίνει και κατεβαίνει με όρους ακατανόητους για το 99,9% ακόμη και των οικονομολόγων. Και μιλάμε τώρα για ανεβοκατέβασμα που θυμίζει εφιαλτικό τρενάκι του τρόμου! Παρά ταύτα, το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου δε θα μπορούσε να μείνει έξω απ’ αυτό το χορό. Πέρυσι, μόνον η Μπράιτον από τις 20 ομάδες της Λίγκας δεν είχε χορηγία από κάποια εταιρεία κρυπτονομισμάτων.

Η πρωτοπόρος Παρί που πλήρωσε τον Μέσι σε κρυπτονομίσματα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, είχαν όλες. Ακόμη και η Λίβερπουλ, που στη φανέλα της διαφημίζει -παραδοσιακή- τράπεζα! Φυσικά, το θέμα δεν αφορά μόνο την Premier. Άμεσα ή έμμεσα, με τα κρυπτονομίσματα έχουν ανάμιξη Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Ίντερ, Μίλαν. Και φυσικά, η Παρί Σεν Ζερμέν που, μέσω της socios.com ήταν η πρώτη ομάδα που ανακοίνωσε ότι μέρος της πληρωμής του Λιονέλ Μέσι γίνεται σε “κρύπτο”.


Η νέα “μόδα” στον κομάτι των κρυπτονομισμάτων που αφορά στο ποδόσφαιρο έχει το όνομα Fan Token. Είναι ένα είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που, μέσω της socios.com και των app της δίνει στους κατόχους τους την ευκαιρία να εμπλακούν πιο πολύ με την ομάδα τους. Π.χ. να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες για τη νέα φανέλα ή το νέο τραγούδι των πανηγυρισμών κ.λπ. Κι απ’ την άλλη, να παίρνουν δώρα γι’ αυτή του τη συμμετοχή. Όπως υπογεγραμμένες φανέλες, VIP εισιτήρια κ.ο.κ.

Οι κίνδυνοι και τα “προνόμια” των Fan Tokens

Η Παρί τζιράρισε, με τη μεταγραφή του Μέσι 1.200.000.000 (ναι: 10ψήφιο νούμερο) ευρώ σε Fan Tokens. Το πιο ακριβό τέτοιο είναι της Μπαρτσελόνα, με κόστος 50 ευρώ. Και μια μέση τιμή είναι τα 38 της Μάντσεστερ Σίτι. Η επ’ αμοιβή ενασχόληση με τους συλλόγους δεν είναι κάτι που συγκινεί τους παραδοσιακούς οπαδούς. Και συγχρόνως, οι κίνδυνοι -όπως και σε κάθε τι χρησιμοποιεί αυθεντικοποίηση blockhain- είναι υπαρκτοί.

Λιονέλ

Οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία έβαλαν πρόσφατα “στοπ” στη σχετική εκστρατεία της Άρσεναλ για τα fan tokens της. Ο λόγος; Ότι δεν προειδοποιεί με σαφήνεια τους φιλάθλους για τον “ρεαλιστικό κίνδυνο” να χάσουν τα λεφτά τους. Και ότι είναι “παραπλανητική”, εφόσον δε λέει με σαφήνεια ότι τα fan tokens είναι κι αυτά ένα είδος κρυπτονομίσματος. Φυσικά, αυτό δε σταματά την εξάπλωσή τους. Ούτε το γεγονός ότι και οι ομάδες είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Ειδικά εάν δεν περιορίζονται σε μια απλή χορηγία από τέτοιες εταιρείες, αλλά αφορά και άλλου είδους συναλλαγές.

Μια υπόθεση που δύσκολα θα βγει σε καλό…

Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής στην Αγγλία, με όλους να ισχυρίζονται ότι η δήθεν τεράστια συμφωνία χορηγίας της με την 3key -που είναι ανύπαρκτη- ήταν ένα πρόσχημα για να βάλει λεφτά στο ταμείο της από τους Άραβες ιδιοκτήτες της. Η Μπαρτσελόνα, πάλι, μάλλον ήταν το κορόιδο της υπόθεσης με την Ownix. Τη γλίτωσε τελευταία στιγμή, πέρυσι το χειμώνα, λίγο πριν η εταιρεία μπει στο επίκεντρο έρευνας για απάτη και άλλα διάφορα.

Όπως και να ‘χει το πράγματα, κρυπτονομίσματα και ποδόσφαιρο θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί -μέχρι, πιθανότατα, η αγορά αυτή καταρρεύσει τελείως, όπως πολλοί αναλυτές προβλέπουν. Διότι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα ψηφιακά νομίσματα ελκυστικά, είναι ακριβώς αυτά που κάνουν και το οικονομικό τους περιβάλλον τελείως ασταθές. Κάποιοι λένε και εγγενώς θνησιγενές σε βάθος -όχι πολύ μακρινού- χρόνου.


Τα διάφορα ζητήματα ηθικής γύρω απ’ το ζήτημα, επίσης δεν είναι και τόσο απλά. Άσχετα με το αν είναι σήμερα και μια νομότυπη μπίζνα, άλλωστε, τα κρυπτονομίσματα οφείλουν την ύπαρξή τους στο Σκοτεινό Διαδίκτυο και στην ανάγκη για “αόρατες” και τελείως ανώνυμες συναλλαγές για ναρκωτικά, παιδοφιλία, απαγωγές, φόνους κ.λπ. Το “πάντρεμα” του ποδοσφαίρου με την όλη υπόθεση είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Αλλά δεν είναι απαραιτήτως και θετική. Και εάν αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του βγει σε κακό…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ