Ο Καρμίνε "Μίνο" Ραϊόλα δεν είναι ο Νο1 μάνατζερ του κόσμου. Είναι ο Νο 6. Δεν είναι καν ο Νο 1 μάνατζερ του ποδοσφαίρου. Είναι ο Νο 3. Και βγάζει λιγότερα από τον "μισητό" του, που είναι στο Νο 9. Αλλά στο μανατζεριλίκι δε μετρούν μόνο οι αριθμοί.

Ραϊόλα: Ο… “Δον” της μπάλας με τη βίλα του Αλ Καπόνε! Ο Καρμίνε “Μίνο” Ραϊόλα δεν είναι ο Νο1 μάνατζερ του κόσμου. Είναι ο Νο 6. Δεν είναι καν ο Νο 1 μάνατζερ του ποδοσφαίρου. Είναι ο Νο 3. Και βγάζει λιγότερα από τον “μισητό” του, που είναι στο Νο 9. Αλλά στο μανατζεριλίκι δε μετρούν μόνο οι αριθμοί. Είναι τόσο δουλειά, όσο και σόου μπιζ. Και κατεργαριά, μαεστρία και στιλ. Φυσικά και “μπλα μπλά”. Και σ’ αυτό το τελευταίο, ο Ραϊόλα, είναι σε μια κλάση μόνος του.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Ο άνθρωπος παίζει με τις λέξεις όσο καλά παίζουν ποδόσφαιρο οι πιο διάσημοι πελάτες του. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα,  ο Ματέις ντε Λιχτ, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ο Πολ Πογκμπά, ο Χένρικ Μχιταριάν. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι -και ήταν- κι άλλοι, πολλοί. Από τον Φρανκ Ράϊκαρντ, τον Ντένις Μπέργκαμπ και τον Πάβελ Νέτβεντ έως τον Μπαλοτέλι, τον Ρομπίνιο, τον Ρομέλου Λουκάκου και τον Μπλεζ Ματουιντί, ο Μίνο έχει τζιράρει περί τα 800.000.000 ευρώ στην καριέρα του.

Ένας… Άρσέν Λουπέν του ποδοσφαιρικού χώρου…

Έχοντας στόχο, όπως διαλαλεί πάντοτε: “Το καλό των παικτών του”! Τιποτε άλλο δεν τον νοιάζει. Σ’ ένα σκληρό και συχνά πονηρό αλισβερίσι μεταξύ παραγόντων, ομάδων, UEFA, FIFA, εθνικών κανονισμών και διεθνών νόμων, ο Ραϊόλα είναι ένας ακούραστος Αρσέν Λουπέν του ποδοσφαιρικού κόσμου. Κι αν κάνει καμιά ζαβολιά που και που, την κάνει για καλό σκοπό. Για τους πελάτες του, που προστατεύει απέναντι στις άκαρδες ομάδες και τις χαζο-ομοσπονδίες που δεν έχουν ιδέα…

Ο Ραϊόλα είναι sui generis. Και κλασική περίπτωση καταφερτζή. Ανθρώπου της “πιάτσας” που λέμε. Ένα και μόνο έξτρα εφόδιο είχε από την παιδική του ζωή. Ότι στις 4 Νοεμβρίου του 1967 γεννήθηκε στην Ιταλία από Σαρλενιτάνους γονείς, αλλά ένα χρόνο μετά βρέθηκε -και μεγάλωσε- στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας. Στο σπίτι, βέβαια, μιλούσαν ιταλικά. Οπότε, δίγλωσσος εκ γενετής, αφοσιώθηκε στην εκμάθηση κι άλλων “κοντινών” γλωσσών με τις δύο “μητρικές” του. Λόγω Ολλανδικών, έμαθε εύκολα Γερμανικά. Και λόγω ιταλικών έμαθε εύκολα Ισπανικά, Πορτογαλικά και Γαλλικά. Μιλάει, φυσικά και Αγγλικά.

Το δικό του γραφείο και το κόλπο γκρόσο με Νέτβεντ

Έκανε και δυο χρόνια στη Νομική Σχολή. Βοήθησε λίγο και τον πατέρα του που, εν τω μεταξύ, είχε μετατρέψει την πρώτη του πιτσαρία, σε αλυσίδα με 20 καταστήματα. ‘Επαιξε και λίγο μπάλα, στη Χάαρλεμ. Δεν το είχε το τόπι. Στο χορτάρι. Αλλά το είχε -και το έχει- στα γραφεία των ομάδων.
Σε μια εποχή που το να μιλάς ιταλικά και ολλανδικά συγχρόνως δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο, ο Ραϊόλα έπιασε γρήγορα δουλειά στη Sports Promotions, μια εταιρεία που κυρίως πήγαινε Ολλανδούς παίκτες στην Ιταλία. Μεταξύ τους και τον Ράϊκαρντ στη Μίλαν, το 1988, αλλά και τον  Μπέργκαμπ στην ΄Ίντερ, το 1993.

Γρήγορα άνοιξε το δικό του γραφείο. Και πρώτη προσωπική του μπίζνα ήταν η μεταγραφή του Πάβελ Νέτβεντ από τη Σπάρτα Πράγας στη Λάτσιο. Ο Νέτβεντ είχε βγάλει μάτια στο EURO 1996, όταν και η Τσεχία έφτασε στον τελικό. Και η μεταγραφή του έκανε αίσθηση. Και έφτιαξε όνομα στον Ραϊόλα. Διότι ο Τσέχος έκανε μεγάλη καριέρα στην Ιταλία και στη Λάτσιο και, κυρίως, για μια 8ετία στη Γιούβε.

Ραϊόλα και Ζλάταν: Μια μακρά και… προσοδοφόρα συνεργασία

Σ’ αυτά τα 13 χρόνια, 1996-2009, που ο Τσέχος “κεντούσε” στα ιταλικά γήπεδα, ο Μίνο έφτιαχνε κι άλλο το όνομά του. Το 2004 έβαλε στο μάτι τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να έλθει σε επαφή μαζί του. Για καιρό. Τελικά το κατάφερε. Έδωσαν ραντεβού σ’ ένα εστιατόριο. Ο Ραϊόλα εμφανίστηκε μ’ ένα τζιν κι ένα μπλουζάκι και παρήγγειλε… καμιά δεκαριά πιάτα.

Ο Ζλάταν εξεπλάγη –είναι γνωστό ότι προσέχει πολύ τη διατροφή του. Εξεπλάγη ακόμη περισσότερο όταν είδε ότι ο Ραϊόλα δεν τα είχε παραγγείλει και για τους δυο τους. Τα περισσότερα τα τσάκισε ο ίδιος. Μεταξύ κάθε μπουκιάς, μιλούσε ακατάπαυστα στον Σουηδό. Και… πριν καν φτάσουν στο επιδόρπιο, ήταν παίκτης του. Έκτοτε τον έχει πάει (κατά σειρά) σε Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Παρί Σεν Ζερμέν κι έχει τζιράρει μόνο απ’ αυτόν 131.000.000 ευρώ!

Με την προμήθεια του Πογκμπά πήρε τη βίλα του Αλ Καπόνε!

Προσέξτε τώρα τι γάτος είναι ο άνθρωπος. Το 2016, πείθει τον Ζλάταν να πάει στη Μάντσεστερ ελεύθερος. Τον στέλνει “δώρο”, διότι συγχρόνως πετυχαίνει και τη μεταγραφή-ρεκόρ, τότε, του Πολ Πογκμπά (105.000.000), αλλά και του Μχιταριάν, για άλλα 35! Με την προμήθειά του απ’ αυτές τις δύο μεταγραφές να φτάνει τα 30.000.000 ευρώ, δίνει 9 και αγοράζει τη βίλα του Αλ Καπόνε στο Μαϊάμι!

ΜΙΝΟ ΡΑΪΟΛΑ - ΒΙΛΛΑ ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ - ΜΑΪΑΜΙ - ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ

Για όποιον ενδιαφέρεται, πάντως, ο Ραϊόλα πούλησε μετά από δυο χρόνια το ακίνητο για περίπου τα ίδια λεφτά και σήμερα είναι ελεύθερο, για περίπου 14.000.000 ευρώ. Γενικά, η αγοραπωλησία είναι στο αίμα του. Πιστεύει ότι ξέρει το καλύτερο για τους παίκτες του. Και γι’ αυτό δε συνεργάζεται -όχι πια- με όποιον να ‘ναι, ούτε, πλέον, τους κυνηγάει εκείνος, όπως κάποτε, τον Ζλάταν.

Η τέλεια διαχείριση του Χάαλαντ που 7πλασίασε την αξία του!

“Οι παίκτες έρχονται σε μένα“, λέει. “Και πρέπει να υπάρξει και χημεία για να συνεργαστούμε”. Πρόσφατα, χημεία υπήρξε απ’ ό,τι φαίνεται με τον Ματέις ντε Λιχτ, που πήγε από τον Άγιαξ στη Γιούβε για 75.000.000 ευρώ. Και με τον Μόις Κεν, που έστειλε από τη Γιούβε στην Έβερτον για 27.500.000. Φυσικά, “χημεία” υπάρχει και με τον Έρλινγκ Χάαλαντ, που μάλλον θα αποδειχθεί η μπάζα της ζωής του. Αλλά θα βγει σε καλό και για τον μικρό.

Το Δεκέμβριο του 2019, ο Ραϊόλα έστειλε τον πελάτη του για μόλις 20.000.000 από τη Σάλτσμπουργκ στη Ντόρτμουντ. Επέμεινε σ’ αυτό, παρότι Μάντσεστερ και Γιούβε ενδιαφέρονταν πολύ. Μετά από τόσα χρόνια ο “Δον” ξέρει σε ποιες ομάδες και ποια πρωταθλήματα θα αποκτήσουν υπεραξία οι παίκτες του. Έπεσε μέσα και σ’ αυτό. Στα 19,5 του, ο Ραϊόλα δεν ήθελε για τον μικρό ούτε την τραχιά και εξαντλητική Πρέμιερ, ούτε τις σκληρές ιταλικές άμυνες.

Τον συμβούλεψε να παίξει στη Μπουντσελίγκα, σε μια ομάδα που δεν πιέζεται αφόρητα για τίτλους και είναι γνωστό ότι αξιοποιεί και πουλάει παίκτες. Δικαιώθηκε απόλυτα. Δύο χρόνια μετά ο Χάαλαντ έχει βάλει 56 γκολ σε 55 ματς. Και από 20, κοστολογείται στα 150.000.000. Και θα πουληθει ακόμη πιο ακριβά, εξαιτίας και του Ραϊόλα. (Είπαμε: τα πάντα για τους παίκτες του!)

Κόντρες με Πεπ, Σερ Άλεξ, Κρόιφ, Πλατινί και… τις αρχές

Ο Ραϊόλα έχει κατά καιρούς κοντραριστεί με πολλούς και διάφορους. Τον Πλατινί για τις αποφάσεις του ως προέδρου της ΟΥΕΦΑ (“είναι άσχετος”). Τον Κρόιφ (“είναι μπάσταρδος”) και τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που δε γούσταραν ποτέ τους μάνατζερ, ούτε τις συνεχείς μετακινήσεις παικτών (“έχει μόνο εκείνος δίκιο”).
Και, βέβαια, τον Γκουαρδιόλα, διότι έχει άποψη και τη λέει και καμιά φορά δεν ταυτίζεται με τη δική του. “Είναι ο Πεπ ή ο Πάπας;”, έχει πει. “Μόνο αυτοί οι δύο έχουν το αλάθητο. Σαν προπονητής είναι σπουδαίος. Σαν άνθρωπος, ένα μηδενικό. Η κόντρα τους πάει χρόνια πίσω, από την εποχή του Ζλάταν, αλλά και του Μάξγουελ. Ο Μάξγουελ είναι ο καλύτερος φίλος του Ζλάταν και, αριστερό μπακ της ιδανικής του ενδεκάδας, την εποχή της Παρί…

Ο ίδιος πάντως, δεν το έχει, αυτό το αλάθητο. Έχει εμπλακεί σε διάφορες έρευνες για… τσαφτσουλιές και το 2008 και πρόσφατα, το 2019, όταν και η ΦΙΦΑ ενέκρινε απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο για 3 μήνες. Έκανε έφεση και κέρδισε. Δε συμπαθεί ιδέες όπως το σάλαρι καπ ή οι πρωτοβουλίες της FIFA για τους νέους παίκτες. Και μαζί με τον Τζόναθαν Μπαρνέτ και τον Ζόρζε Μέντες έχουν απειλήσει με προσφυγή στα δικαστήρια την ομοσπονδία γι’ αυτές.

Ο… Jay Z, ο Ντουμιτράσκου, ο Μπαρνέτ και ο Ραϊόλα

Ο Ζόρζε Μέντεζ είναι αυτός που σας είπαμε πιο πριν ότι είναι 9ος στη λίστα με τους μεγαλύτερους μάνατζερ του κόσμου, αλλά έχει βγάλει πιο πολλά χρήματα από τον Ραϊόλα. “Είμαστε τα άκρα αντίθετα”, λέει για τον Πορτογάλο. “Εγώ βάζω πάνω απ’ όλα το συμφέρον των παικτών μου”. Όσο για τον Μπαρνέτ είναι ο Νο3 στη λίστα και πάνω από τον Ραϊόλα. Το γραφείο του, όμως, έχει διαχειριστεί και άλλους αθλητές, πριν αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο –παίκτες του κρίκετ, αλλά και τον πυγμάχο Λένοξ Λιούις, μεταξύ άλλων.

Νο1 αμιγώς ποδοσφαιρικός μάντζερ είναι ο Κονσταντίν Ντουμιτράσκου, με 87 πελάτες αξίας κοντά στα 900.000.000 ευρώ. Μεταξύ τους και οι Ν’γκολό Καντέ, Φελίπε Κουτίνιο, Νεμάνια Μάτιτς, Ντόουγκλας Κόστα, Έντισον Καβάνι, Ντιμιτρί Παγιέ
Για την ιστορία να πούμε ότι απόλυτο Νο1 στον κόσμο είναι ο δικηγόρος-μάνατζερ και “βασιλιάς” των μεταγραφών του μπέιζμπολ, Σκοτ Μπάρας, με αξία άνω του 1.800.000 ευρώ.
Και, πιο ψηλά από τον Ραϊόλα είναι ακόμη και ο Jay Z, που όταν δεν ραπάρει, μανατζάρει. Έχει ένα πελατολόγιο 42 αθλητριών και αθλητών από διάφορα σπορ, μεταξύ τους και τον Κάιρι Ίρβινγκ!

Οι τρελές ιδέες του και η περιπέτεια της υγείας του…

Ο Ραϊόλα μπορεί να μην είναι, λοιπόν, Νο1 γενικώς. Αλλά είναι σίγουρα ο πιο larger than life -εκτός του Jay Z, φυσικά…- μάνατζερ του κόσμου. Ένας σόουμαν που θελει να είναι στο επίκεντρο. Και για να το πετύχει αυτό κατά καιρούς βγαίνει στον αφρό (και) λέγοντας προβοκατόρικες χαζομάρες όπως, π.χ., να… ενωθούν σε μία ομάδα η Μίλαν και η Ίντερ, αλλά και η Ρόμα με τη Λάτσιο. Είναι μέρος του παιχνιδιού του, όπως και οι μόνιμες φόρμες με τις οποίες κυκλοφορεί και τα πολλά κιλά του, που επιδεικνύει με καμάρι.

Πριν από μερικές μέρες, φήμες ότι βρίσκεται σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική διαψεύστηκαν από το περιβάλλον του. Όχι πολύ πειστικά. Άλλοι λένε ότι βγήκε ήδη ή βγαίνει όπου να ‘ναι. Και σ’ αυτό το θέμα επικρατεί γύρω από το πρόσωπό του ένα μυστήριο, μέρος του μύθου του. Του ευχόμαστε περαστικά όπως και να χει. Άνθρωποι όπως ο Ραϊόλα αποτελούν το αλατοπίπερο του ποδοσφαίρου. (Πέρα από το… χαβιάρι και τις σαμπάνιες του, φυσικά…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ