Ο Πίτερ Κλαρκ, θυμίζει το alter ego του... Σούπερμαν. Στα 40 του παίζει σαν 25άρης. Και η ιστορία του στα αγγλικά γήπεδα είναι μεγάλη...

Πίτερ Κλαρκ (Κεντ;): Ένας σούπερμαν των γηπέδων! Η περίπτωση του Άγγλου γερόλυκου του ποδοσφαίρου είναι σπάνια. Μην πούμε μοναδική. Ο άνθρωπος έκλεισε ήδη τα 40 του, στις 3 Ιανουαρίου. Αν δεν στο πουν, δεν το πιστεύεις. Ψηλός, 1μ88, “ντουλάπα” και λιοντάρι μέσα στο χορτάρι αποτελεί το αρχέτυπο του κλασικού σέντερ μπακ.

Παίζει σαν 25ρης. Και παίζει… ασταμάτητα. Εδώ και 23 χρόνια. Έχει ως τώρα γράψει 849 ματς (και 70 γκολ!) στην καριέρα του, αλλά μόλις 9 στη μεγάλη κατηγορία. Κι έχει αλλάξει 10 ομάδες, αλλά έχει κάνει μόλις μια μεταγραφή κι αυτή των 250.000 ευρώ. Είναι μια cult μορφή των μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας. 

Ο Κλαρκ είδε το φως της ζωής στο Σάουθπορτ, την παραλιακή πόλη του Μέρσεϊσάντ. Και άρα, η  Έβερτον ήταν ο λογικός πρώτος του προορισμός στο ποδόσφαιρο. Το 1999 υπογράφει μαζί της 5ετές συμβόλαιο, αλλά συνολικά θα φορέσει σ’ αυτό το διάστημα τη φανέλα της 9 φορές όλες κι όλες…

Δεν ξαναείδε Πρέμιερ Λιγκ, αλλά λατρεύτηκε παντού!

Όσο έχει συμβόλαιο μαζί της δίνεται δανεικός σε Μπλάκπουλ, Πορτ Βέιλ, Κόβεντρι και ξανά στη Μπλάκπουλ. Αφήνει παντού καλές εντυπώσεις και η Έβερτον του προτείνει ανανέωση το 2004. Αλλά το γυαλί έχει γυαλίσει Τα “¨μανταρίνια” θα αποτελέσουν, έτσι και την πρώτη ομάδα στην οποία υπογράφει ως ελεύθερος.

Ο Κλαρκ συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη σωτηρία της Μπλάκπουλ εκείνη τη σεζόν (2004-5) και ανακηρύσσεται Παίκτης της Χρονιάς για την ομάδα. Είναι πρωταγωνιστής και την επόμενη σεζόν -νέα σωτηρία. Κι εν τω μεταξύ αρχίζει να βάζει δίπλα στ’ όνομά του κι ένα στατιστικό που θα τον συνοδεύσει στην υπόλοιπη καριέρα του.

Την πρώτη σεζόν με τα “Μανταρίνια” δίνει συνολικά 43 ματς (38 στο πρωτάθλημα). Και τη δεύτερη… 50 (46 στο πρωτάθλημα, δηλαδή… όλα!) Ακολουθεί στην καριέρα του η Σάουθεντ. Πάλι τα ίδια! Σε τρεις σεζόν, το θηρίο προλαβαίνει να παίξει 126 ματς στο πρωτάθλημα και 150 συνολικά! Κάνει κι ένα 45 στα 46! Α, και βέβαια, θα ψηφιστεί “Παίκτης της Χρονιάς” και για τη Σάουθεντ. Αιτία και αυτό το γκολ:

Εφτά  φορές Παίκτης της Χρονιάς με 5 ομάδες!

Το ιστορικό 1-1 στο Στάμφορντ Μπριτζ, ανήμερα στα 27α γενέθλιά του, δεν έφτασε για να προκριθεί η ομάδα, αλλά στο Έσεξ το θυμούνται ακόμη. Κι ως τώρα, έχετε καταλάβει περίπου για τι πάστα παίκτη μιλάμε. Στη Χάντερσφιλ, που είναι ο επόμενος σταθμός του, ο Κλαρκ περνάει πέντε σεζόν. Τρεις στη Λιγκ 1 και δύο στην Τσάμπιονσιπ.

Πρέμιερ δε γεύεται, αλλά, φυσικά, προλαβαίνει να παίξει συνολικά 224 ματς μαζί τους (11 γκολ) και στο πρωτάθλημα 192 (9 γκολ). Το 2009-10 και το 2010-11 παίζει πάλι και στα 46 ματς της Λιγκ 1 (για τρίτη φορά στην καριέρα του!) Και, ασφαλώς, κερδίζει τον τίτλο του Παίκτη της Χρονιάς και τις δύο σεζόν (4 συνολικά φορές, δηλαδή, με 3 ομάδες)!

Γυρίζει στη Μπλάκπουλ, στην Τσάμπιονσιπ, παίζει 39 ματς, αλλά η ομάδα δεν ανεβαίνει. Πάει στη Μπέρι. Παίζει 45 ματς και… τον ψηφίζουν “Παίκτη της Χρονιάς” (5η φορά με 4 ομάδες πια), το 2015-16. Τρία χρόνια στην Όλνταμ κάνει άλλο ένα 46 στα 46 και… ΟΚ. Τι περιμένετε; Φυσικά και παίρνει δύο βραβεία Παίκτη της Χρονιάς και το 2016-17 και το 2018-19. Εφτά στο σύνολο, σε 5 ομάδες!

Στην Τρανμίρ το 4ο 46 στα 46 του στο πρωτάθλημα!

Κάνει ένα πέρασμα από Μπέρι και Φλίτγουντ Τάουν και… στα 37 του πηγαίνει στην Τρανμίρ. Ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία για τον Κλαρκ, όμως. Τη σεζόν 2020-21 κάνει το 4ο 46 στα 46 στη Λιγκ 1! Εφέτος… πάει τρένο και πάλι. ‘Εχει 27 στα 27 στο πρωτάθλημα και συνολικά 32 εμφανίσεις με 3 γκολ και 3 ασίστ.

Ο Κλαρκ είναι, στην Τρανμίρ, κάτι σαν πατέρας των συμπαικτών του και συνάδελφος του προπονητή του. Διδάσκει “κόλπα” τους επιθετικούς, συμβουλεύει τους άλλους αμυντικούς, σχεδιάζει τακτικές με τον Μίκι Μέλον. “Αν δεν έβλεπα τόσα κεριά στην τούρτα του δε θα θυμόμουν ότι είναι 40”, είπε ο Μέλον για τον παίκτη του στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Κλαρκ εξηγεί ότι δεν κάνει τίποτε ιδιαίτερο για να είναι ακόμη “θηρίο” στα 40 του. “Δεν τρώω πια κόκκινο κρέας, ούτε γαλακτοκομικά”, λέει. Κάνει τακτικά παγοθεραπεία, μασάζ και ευλαβική αποκατάσταση. Και βέβαια, όπως ο ίδιος λέει είναι… MAMIL: Middle-Aged Man In Lycra. Σε ελεύθερη μετάφραση: “Μεσήλικας Άντρας με Κολάν” (που κάνει μανιωδώς ποδήλατο). Χμ! Κολάν λύκρα, ε; Είδατε που υπάρχει, εν τέλει, σχέση και με τον… Σούπερμαν; 

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ