Ο πόλεμος είναι φρικτός επειδή μαζί με τις ανθρώπινες ζωές, σκοτώνει και τις ελπίδες και τα όνειρα όσων μένουν πίσω. Και λίγοι είχαν τόσες ελπίδες και όνειρα όσο ο νεαρός άσος της Σαχτάρ...

Ουκρανία: Συγκλονίζει το δράμα του Σουντάκοφ! Στις 21 Οκτωβρίου του 2020, στο νικηφόρο εκτός έδρας ματς της Σαχτάρ απέναντι στη Ρεάλ, για το Τσάμπιονς Λιγκ, παίρνει την πρώτη του εμφάνιση με τη μεγάλη ομάδα, ένας πιτσιρικάς που είναι μόλις 18 χρονών και ούτε δύο μηνών, ακόμη. Ο Γκεόργκι Σουντάκοφ (γεν. 1/9/2002) είναι στις Ακαδημίες της ομάδας από τα 15 του χρόνια. Και είναι σίγουρα το πιο μεγάλο ταλέντο της. Μάλλον και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Η πορεία του, έχει κάτι από παιδικό όνειρο που βγαίνει αληθινό. Στη Σαχτάρ τον προσέχουν σαν τα μάτια τους. Με προσεκτική διαχείριση, ο μικρός αρχίζει και παίρνει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες. Και αρχίζει και δείχνει στο γήπεδο της δυνατότητές του. Είναι τέτοιες που τον φτάνουν και στην Εθνική Ομάδα, με την οποία κάνει ντεμπούτο, κατά του Μπαχρέιν πέρυσι το Μάιο, πριν καν κλείσει τα 19 του.

Κλασικός μποξ-του-μποξ, ο Σουντάκοφ παίζει άνετα και ως αμυντικός και ως επιθετικός μέσος. Χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια, είναι γρήγορος και με εξαιρετική αντίληψη του χώρου. Ο Πορτογάλος προπονητής του στη Σαχτάρ Β’, Φερνάντο Βαλέντε, λέει γι’ αυτό ότι “στα 20 μου χρόνια ως τεχνικός, δεν έχω προπονήσει ποτέ παίκτη σαν τον Σουντάκοφ. Μπορεί να παίξει στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Μπαρτσελόνα..”

Από όνειρα για διεθνή καριέρα σ’ ένα υπόγειο-πρόχειρο καταφύγιο

Δυστυχώς, εκτός από νεκρούς και ερειπωμένα κτίρια, ο πόλεμος αφήνει και κουφάρια ονείρων στο διάβα του. Η ζωή που -δίκαια- είχε φτιάξει στο μυαλό του ο Σουντάκοφ για το αύριο, δε μοιάζει στο παραμικρό με τη σημερινή του. Όταν ο πόλεμος ξεσπά στην Ουκρανία, ο Γκεόργκι έχει συνολικά 14 ματς, 4 γκολ και 1 ασίστ με την ομάδα μέσα στη σεζόν. Τώρα, έχει μόνο την αγωνία της επιβίωσης και ζει σ’ ένα πρόχειρο “καταφύγιο”, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι. Ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας του Ντόνετσκ, δηλαδή.


Ο Σουντάκοφ και η έγκυος κοπέλλα του ζουν το δράμα του πολέμου και οι σκέψεις για μεγάλη καριέρα έχουν, προς το παρόν, σταματήσει. Αυτό που προέχει είναι η επιβίωση. Ο Βαλέντε, που πέρασε δύο χρόνια στην ομάδα νέων της Σαχτάρ, λέει ότι έχει μαζί του μια ιδιαίτερη σχέση, επειδή πολύ σπάνια έχει δει τέτοια αφοσίωση στην προπόνηση και τέτοιον επαγγελματισμό σ’ αυτή την ηλικία.

“Προσεύχομαι για τον Γκεόργκι και την κοπέλα του”, λέει. “Όπως προσεύχομαι και για όλους τους παίκτες και όλους τους φίλους που γνώρισα στη Σαχτάρ. Στην Ουκρανία πέρασα δύο χαρούμενα χρόνια. Και η καρδιά μου ραγίζει τώρα στη σκέψη όσων συμβαίνουν εκεί”.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ