Μια βραδιά ή μάλλον... κάθε βραδιά στο Λεβερκούζεν ανήκει, σε μεγάλο βαθμό, σ' αυτόν τον δαιμόνιο επιθετικό χαφ που κάνει απίθανα πράγματα με τη Μπάγερ. Οι "ασπιρίνες" ετοιμάζονται για μια ακόμη περίπτωση "Κάι Χάβερτζ". Και ο Φλικ τρίβει τα χέρια του...

Φλόριαν Βιρτς: Είσαι σίγουρα 18,5 χρονών, νεαρέ; Είναι μια ερώτηση που σίγουρα θα έκανε ένας τροχονόμος ή ένας μπάρμαν στον επιθετικό χαφ της Μπάγερ. Φυσικά θα έπρεπε να είναι ένας τροχονόμος ή ένας μπάρμαν που βλέπει μόνο το γερμανικό Survivor, αλλά ποτέ ποδόσφαιρο. Αλλιώς θα αναγνώριζε το πρόσωπο αμέσως. Διότι ο Φλόριαν Βιρτς είναι ό,τι πιο hot αυτή τη στιγμή στη Bundesliga. Τόσο που ακόμη και οι οπαδοί στις κερκίδες μπορεί να αναρωτιούνται: “Ρε, μπας και μας δουλεύει αυτός και είναι 28,5 και όχι 18,5;”.

Κι όμως. Είναι τόσο. Κάτι παραπάνω, για την ακρίβεια. Στις 3 Μαΐου θα κλείσει τα 19. Αλλά στο γήπεδο μοιάζει όντως να είναι πεντ’ έξι χρόνια μεγαλύτερος. Η ωριμότητα του, η οξυδέρκειά του, η εκπληκτική αντίληψη του χώρου, οι εμπνευσμένες πάσες ακριβείας του, παραπέμπουν σε ποδοσφαιριστή με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και πολύ μεγαλύτερη σιγουριά απ’ όσο θα είχε, λογικά ένας παίκτης στην ηλικία του.

Βέβαια, παρότι τόσο μικρός, ο Βιρτς έχει ήδη 73 ματς (και 19 γκολ) στα πόδια του με τη Λεβερκούζεν. Τον πήρε από τη Νέων της Κολωνίας το Γενάρη του ’20. Αλλά 15 μέρες μετά τα 17α γενέθλιά του, σπάει το προηγούμενο ρεκόρ του Κάι Χάβερτς και γίνεται ο νεώτερος παίκτης της ομάδας που αγωνίζεται στη Μπουντεσλίγκα, απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης. Λίγες μέρες μετά γίνεται και ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος -το ρεκόρ του έσπασε αργότερα από τον Γιουσουφά Μουκοκό, της Ντόρτμουντ.

Ο Βιρτς ανεβαίνει επίπεδο… μήνα με το μήνα!

Ήδη τότε ήταν δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι ένας 17χρονος είχε τέτοια πατήματα στο γήπεδο, τέτοια υψηλή ποδοσφαιρική ευφυία, τέτοιο -καλώς εννοούμενο- “θράσος” μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ενάμιση χρόνο μετά, όμως, ο μικρός το έχει πάει κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο. Την πρώτη του σεζόν έπαιξε μόνο σε 9 ματς με τη μεγάλη ομάδα, σε Μπουντεσλίγκα και Ευρώπη (1 γκολ). Αλλά τη σεζόν 2020-21 έπαιξε συνολικά σε… 38, έβαλε 8 γκολ και μοίρασε άλλα 8! Και, εφέτος, ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά.

Έχει ήδη 27 ματς στα πόδια του, έχει βάλει 10 γκολ κι έχει μοιράσει 13 ασίστ! Στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει 7 φορές κι έχει χαρίσει στην ομάδα άλλα 10 γκολ από εκπληκτικές μπαλιές – πάρε βάλε σε συμπαίκτες του. Είναι ατρόμητος και δε “νοιώθει”. Στο ματς με τη Στουτγκάρδη έδωσε δείγματα γραφής που παραπέμπουν σε γνήσιο ηγέτη!

Μέρα με τη μέρα, ο Βιρτς γίνεται καλύτερος. Το κυριότερο, για παίκτη της ηλικίας του είναι, μάλιστα, η σταθερότητα που δείχνει. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, τον ψήφισαν παίκτη του μήνα για τη Μπουντεσλίγκα. Διόλου μικρό κατόρθωμα στα 18 του…

Μαζί με ονόματα όπως αυτά των Τζουντ Μπέλινγκχαμ, Πέδρι, Ανσού Φατί, Χάρβεϊ Έλιοτ, Τζαμάλ Μουσιάλα, Γκάβι, Έντρικ κ.λπ., το όνομα του Βιρτς φιγουράρει στις περισσότερες λίστες με τους “πλέον υποσχόμενους” νεαρούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Τέτοιες λίστες όμως επικεντρώνονται κυρίως στο ταλέντο και το μέλλον συχνά τις διαψεύδει.

Πριν καν κλείσει τα 19, παίζει σαν παλιά καραβάνα…

Η ειδοποιός διαφορά με τον Βιρτς είναι αυτή η ξεχωριστή ωριμότητα που δείχνει στο γήπεδο. Παίζει σα να είναι παλιά καραβάνα. Οι 10 ασίστ του στο πρωτάθλημα το αποδεικνύουν. Μόνο ο Τόμας Μίλερ έχει περισσότερες, 16, αλλά ο Μίλερ βαδίζει στα 33, παίζει 14 χρόνια στη Μπουντεσλίγκα με τη Μπάγερν και έχει σηκώσει δέκα πρωταθλήματα, έξι Κύπελλα, 7 Σούπερ Καπ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 UEFA Super Cups, δύο Παγκόσμια Συλλόγων κι ένα Μουντιάλ!

Η σύγκριση είναι, λογικά, άνιση. Αλλά στην πράξη δεν είναι. Στην πράξη, ο Φλόριαν Βιρτς, στα 19 του μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε χωρίς να είναι “ιεροσυλία” αυτή η σύγκριση. Είναι μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία που θα φέρει πάρα πολύ χρήμα στη Μπάγερ. Απ’ το Μάιο του ’21 της ανήκει ως το 2026, αλλά δύσκολα θα μείνει εκεί αν συνεχίσει έτσι. Πιθανότατα θα γίνει ο νέος Κάι Χάβερτς, που η Μπάγερ έδωσε για πάνω από 80.000.000 στην Τσέλσι, πριν από ενάμιση χρόνο.


Και φυσικά, ο Βιρτς είναι ένας ακόμη λόγος για να νοιώθει πανευτυχής ο Χάνσι Φλικ. Ο πιο ακριβοπληρωμένος ομοσπονδιακός τεχνικός του πλανήτη, βλέπει ότι από τη μέση και μπροστά, η Εθνική Γερμανίας έχει ταλέντο -και ουσία- για δέκα χρόνια μπροστά, με Βιρτς, Χάβερτς, Μουσιάλα, Μουκοκό κ.λπ. Παίκτες που όχι μόνο έχουν απίθανα προσόντα, αλλά, από τόσο νεαρή ηλικία και νοοτροπία “ψημμένων” επαγγελματιών και ακούραστων μαχητών…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λεβερκούζεν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ