Ο Δανός προσφέρει με την επιστροφή του ελπίδα και φέρνει χαμόγελα στα χείλη. Υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο. Αυτή του Αντόνιο Κασάνο και, ακόμη περισσότερο του θρυλικού Νιγηριανού στράικερ, Νουάνγκο Κανού, είναι ξεχωριστές.

Όσοι γύρισαν στα γήπεδα (σχεδόν) απ’ την άλλη ζωή! Η περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, που επιστρέφει στους αγωνιστικούς χώρους ενάμιση χρόνο μετά την περιπέτειά του στο EURO, ασφαλώς και είναι ξεχωριστή. Δεν είναι μόνο συγκινητική, αλλά και εμψυχωτική. Δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ότι, ειδικά στις μέρες μας, με την πρόοδο της επιστήμης, ακόμη και θεωρητικά αξεπέραστες δυσκολίες, μπορούν να πάψουν να είναι εμπόδιο.

Στο ποδόσφαιρο, τέτοιες ιστορίες, ανθρώπων που παραλίγο να φύγουν απ’ τη ζωή, αλλά, τελικά τα καταφέρνουν είναι αρκετές. Και δε μιλάμε για προσωρινά προβλήματα. ΜΙα κατάρρευση στο γήπεδο, π.χ., από εξάντληση ή κάποιο στιγμιαίο ζήτημα. Μιλάμε για σοβαρές περιπτώσεις, για τις οποίες οι προβλέψεις δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές και οι φόβοι μεγάλοι. Και αξίζει να θυμηθούμε δύο απ’ αυτές.

Ο “Fantantonio” Κασάνο -και οι… “Κασανιές”

Και οι δύο έχουν πολύ βαρύ όνομα. Η μια και… “κακό”, επίσης. Ο Αντόνιο Κασάνο, βλέπετε, γι’ αυτόν μιλάμε, ήταν σπουδαίος στα γήπεδα. Με τη μπάλα. Αλλά με τα… νεύρα του, το στόμα του και, γενικά τη συμπεριφορά του με προπονητές, αντιπάλους και παίκτες όχι και τόσο. Για τους οπαδούς ήταν ο Il Gioiello di Bari Vecchia, “Το κόσμημα του Παλιού Μπάρι” και ο “Φανταντόνιο” -απο το φανταστικός και το Αντόνιο. Αλλά ο Φάμπιο Καπέλο εφηύρε έως και… νέα λέξη για τις συμπεριφορές του: “Cassanata”… Οι “Κασανιές”, σα να λέμε.

Ο “τσαντίλας” Αντόνιο τη γλίτωσε φτηνά απ’ την καρδιά του…

Όταν η Μίλαν τον πήρε από τη Σαμπντόρια, το Γενάρη του 2011, ο Αντόνιο είχε ήδη 355 παρουσίες και 103 γκολ στα γήπεδα, με τη Μπάρι, τη Ρόμα, τη Ρεάλ και τη Σαμπντόρια. Και άλλα 9 σε 28 ματς ως διεθνής με τη Σκουάντρα Ατζούρα. Είχε, βέβαια και τη… φήμη του να τον συνοδεύει. Όταν, λοιπόν, στις 30 Οκτωβρίου του 2011 η αποστολή της Μίλαν επέστρεφε με το αεροπλάνο από τη Ρώμη και ο Κασάνο άρχισε να μιλάει κάπως παράξενα, στην αρχή όλοι νομίζουν ότι κάνει κάποια κακόγουστη φάρσα.

Ευτυχώς, ο γιατρός της ομάδας αναγνωρίζει αμέσως τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ασθενοφόρο περιμένει στον αεροδιάδρομο και πηγαίνει αμέσως τον Κασάνο στο νοσοκομείο. Οι υποψίες για ισχαιμικό εγκεφαλικό επιβεβαιώνονται. Και κανείς δεν ξέρει αν ο ταλαντουχος παίκτης θα επιστρέψει ποτέ ξανά ίδιος -πόσο μάλλον στα γήπεδα.

Τελικά, ο… τσαντίλας Αντόνιο διαψεύδει τις ανησυχίες. Μετά από μια μικρή επέμβαση στην καρδιά, επιστρέφει στα γήπεδα στις 7 Απριλίου του 2012, στο ματς με τη Φιορεντίνα, ως αλλαγή προκειμένου να πάρει το θερμό χειροκρότημα της κερκίδας. Και στις 29 Απριλίου επιστρέφει για πρώτη φορά για ολόκληρο ενεννηντάλεπτο και μάλιστα, με γκολ και 2 ασίστ στο 4-1 εκτός έδρας με τη Σιένα. Έκλεισε την καριέρα του μετά από ακόμη 5 χρόνια σε Ίντερ, Πάρμα και ξανά Σαμπντόρια, με 541 παιχνίδια και 140 γκολ στα πόδια του.

Νουάνγκο Κανού: Το Νιγηριανό “θηρίο” ζούσε… από τύχη!

Τον Αύγουστο του 1996, κάνει το ταξίδι Άμστερνταμ – Μιλάνο, για την Ίντερ, ο θηριώδης Νιγηριανός στράικερ του Άγιαξ Νουάνγκο Κανού. Ποδοσφαιρικό παιδί-θαύμα έχει πάρει με τον Αίαντα 3 πρωταθλήματα και, βέβαια, Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μίλαν, ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ, απέναντι στη Σαραγόσα και Διηπειρωτικό απέναντι στη Γκρέμιο, το 1994-95,.  Είναι η χρονιά που και η ΑΕΚ έφτασε στους ομίλους, αλλά, για κακή της τύχη με τους δύο μετέπειτα φιναλίστ στον δικό της…

Ο Κανού πάει για μεγάλη καριέρα στην Ίντερ. Με μπόι 1μ97, αλλά ασυνήθιστα ευέλικτος και τεχνίτης για το ύψος του, έχει όσφρηση του γκολ και, βέβαια, εκτόπισμα… θωρηκτού στην περιοχή. Έχει μόλις κερδίσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με τη Νιγηρία στα γήπεδα της Ατλάντα και είναι Αφρικανός Παίκτης της Χρονιάς για το 1996. Είναι χαμογελαστός όταν πηγαίνει για το συνηθισμένο ιατρικό τσεκ απ πριν από τις υπογραφές. Αλλά σ’ αυτό οι γιατροί βλέπουν έκπληκτοι ότι, λίγο πολύ, είναι θαύμα και ότι περπατάει ακόμη, πόσο μάλλον ότι παίζει ποδόσφαιρο σε τέτοιο επίπεδο!

Ο Νιγηριανός έχει έλθει στη ζωή με σοβαρό πρόβλημα στην αορτική βαλβίδα! Είναι μόλις 20 χρονών και κάτι εβδομάδων, μόλις. Αλλά ζει από τύχη και η καριέρα του στο ποδόσφαιρο κινδυνεύει πολύ πρόωρα, να σταματήσει οριστικά. Τον Νοέμβριο μπαίνει στο χειρουργείο, μιας και το πρόβλημά του μπορεί να πάσα στιγμή να κάνει την καρδιά του να σταματήσει, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το νυστέρι για να βρεθεί λύση.

Είναι μεγάλη καρδιά -κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Ευτυχώς, η επέμβαση είναι απόλυτα επιτυχημένη και ο παίκτης επιστρέφει στα γήπεδα τον Απρίλιο του 1997. Δε στεριώνει στην Ίντερ, αλλά κάνει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην Αγγλία, από το 1999, με Άρσεναλ, Γουέστ Μπρομ και Πόρτσμουθ. Με την Άρσεναλ παίρνει δυο πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα, με την Πόρτσμουθ άλλο ένα. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2012.

Το 2014 έκανε και μια δεύτερη, συμπληρωματική επέμβαση στην καρδιά. Το Kanu Heart Foundation, ο οργανισμός που ίδρυσε το 2000 έχει χτίσει 5 Παιδιατρικά Νοσοκομεία στην Αφρική ειδικά για παιδιά με εκ γεννετής καρδιακά προβλήματα. Από το 2007 το ίδρυμα δραστηριοποιείται και ως προς τη  βοήθεια των αστέγων. Είναι αυτό που λέμε… μεγάλη καρδιά!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ