Ο Κλαφ, ο Λόιντ κι ένα πλυντήριο που έσταζε… Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας του Γκάι Ρίτσι, σωστά; Δεν είναι όμως. Είναι, απλώς μια ακόμη από τις από τις δεκάδες απίθανες, αλλά αληθινές ιστορίες που αφορούν τον Μπράιαν Κλαφ. Τον προπονητή που έχει αποκληθεί “ο σπουδαιότερος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου”. Του ανθρώπου που […]

Ο Κλαφ, ο Λόιντ κι ένα πλυντήριο που έσταζε… Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας του Γκάι Ρίτσι, σωστά; Δεν είναι όμως. Είναι, απλώς μια ακόμη από τις από τις δεκάδες απίθανες, αλλά αληθινές ιστορίες που αφορούν τον Μπράιαν Κλαφ. Τον προπονητή που έχει αποκληθεί “ο σπουδαιότερος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου”.

Του ανθρώπου που έκανε θαύματα με δύο μικρομεσαίες ομάδες, τη Ντέρμπι Κάουντι και, κυρίως, τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τις οποίες έφερε στην κορυφή. Του τετραπέρατου μάνατζερ που μεταμόρφωσε δύο ασχημόπαπα σε ποδοσφαιρικούς κύκνους που έπαιρναν αποτελέσματα και τίτλους με ωραία μπάλα και σπουδαίο αθλητικό πνεύμα.

Ο Κλαφ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 17 χρόνια, στα 69 του, συνδέεται με αναρίθμητες “ατάκες” και περιστατικά που τον κατέστησαν θρύλο. Ένα από τα λιγότερο γνωστά είναι αυτό που αφορά την απόκτηση από τη Φόρεστ του Λόρενς Βάλεντάιν “Λάρι” Λόιντ από την Κόβεντρι, το 1976. Ο επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του Κλαφ, ο Πίτερ Τέϊλορ είχε υποδείξει τον κεντρικό αμυντικό της Κόβεντρι ως Νο1 στόχο για τη Φόρεστ. Ο Κλαφ προχώρησε αρχικά στο δανεισμό του παίκτη και μετά στην απόκτησή του, για 60.000 στερλίνες. Και… ένα πλυντήριο! “Κλεμμένο” κιόλας! Τι είχε συμβεί;

Εκείνη την εποχή, τα χρήματα των μεταγραφών τα καρπώνονταν μόνον οι ομάδες. Και μάνατζερ παικτών δεν υπήρχαν για να διαπραγματεύονται συμφωνίες. Οι συζητήσεις γίνονταν απευθείας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Ο Λόιντ θυμάται ότι στις συζητήσεις του με τον Κλαφ, ζητούσε κάτι παραπάνω ως “μπόνους” μεταγραφής. Ο δαιμόνιος Μπράιαν του λέει τότε: “Πλυντήριο έχεις”; “Έχω, αλλά είναι χαλασμένο”, του απάντησε ο παίκτης.

Το πλυντήριο που έσταζε και… εφτά σπουδαίοι τίτλοι

Την απόμενη μέρα, χτυπάει η πόρτα του σπιτιού μου. Ανοίγω και, αμέσως, δυο γεροδεμένοι τύποι μου φέρνουν μέσα ένα πλυντήριο. ‘”Από τον κύριο Κλαφ”, μου λένε. Με παραξένεψε ότι όσο το τοποθετούσαν είδα το σωλήνα πίσω να στάζει. Φαντάστηκα όμως ότι πιθανόν το είχαν δοκιμάσει νωρίτερα και γι’ αυτό υπήρχε η διαροή.

Όταν όμως πήγα στην προπόνηση με περίμενε κι άλλη έκπληξη. Οι δύο κυρίες που φρόντιζαν τα αποδυτήρια με ρωτούν: “Είστε ο κύριος Λόιντ;” “Ναι”. “Σ΄ευχαριστούμε πολύ”, μου λένε. Σύντομα έμαθα γιατί. Ο Κλαφ είχε… ξηλώσει το πλυντήριο από τα αποδυτήρια και το έστειλε σπίτι μου για να μου δείξει πόσο πολύ σημαντικό με θεωρούσε για την ομάδα. Ήταν μοναδικός…”

Και, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Κλαφ υπήρξε μια κατηγορία μόνος του. Είχε τον τρόπο του και με τις ομάδες, αλλά και με τους παίκτες. Έπαιρνε το καλύτερο από τον καθένα τους. Με τη Φόρεστ, ο Λόιντ κατέκτησε δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα πρωτάθλημα, δυο Λιγκ Καπ και δυο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ… Α, κι ένα μεταχειρισμένο πλυντήριο, για να μην ξεχνιόμαστε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ