To 1986 ήταν η χρονιά του Τσέρνομπιλ, του Why Can't This Be Love, των Van Halen, ο μακαρίτης Μιλτιάδης Έβερτ ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, οι άνθρωποι λάτρευαν τις βάτες στα σακάκια και το Top Gun είχε κάνει μόδα τα pilot γυαλιά ηλίου -φυσικά και στις βραδινές εξόδους επίσης. Α! Και, φυσικά, ο Καναδάς έπαιξε στο Μουντιάλ του Μεξικού...

Τζον Χέρντμαν: Έκανε πράξη το… σύντομο ανέκδοτο! Εδώ και 36 χρόνια η φράση “πρόκριση του Καναδά στο Μουντιάλ” ήταν αυτό ακριβώς: κάτι που μόνο ως πλάκα θα μπορούσε να πάρει κανείς. Άλλωστε και τότε, η πρώτη ever παρουσία του εκεί, μάλλον τυχερούτσικη ήταν -αφού το Μεξικό δεν έπαιξε στα προκριματικά της CONCACAF ως διοργανώτρια χώρα. Και εκεί, σε Όμιλο με ΕΣΣΔ, Γαλλία και Ουγγαρία, ο Καναδάς είπε αντίο στο θεσμό με 3 ήττες και 0-5 γκολ.

Το σύντομο ανέκδοτο, όμως, δεν είναι πια τέτοιο. Και αιτία γι’ αυτό είναι ο Τζον Χέρντμαν. Ο Χέρντμαν θα κλείσει τα 47 του στις 19 Ιουλίου (γεν. το 1975). Ποδόσφαιρο έπαιξε και… δεν ακούμπησε καν -στο χορτάρι. Αλλά με την προπονητική το ‘χε από νωρίς. Ως τα 26 του, παράλληλα με τις σπουδές του  στη Φυσική Αγωγή και τη δουλειά του ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νορθάμπια, ήταν προπονητής στις μικρές ομάδες της Σάντερλαντ.

Αλλά, τότε, το 2001 έφυγε για τη Νέα Ζηλανδία. Και εκεί, η προπονητική ήταν η ασχολία του. Στο ποδόσφαιρο. Αλλά… το γυναικείο! Ανέλαβε τα τμήματα υποδομών της χώρας, έγινε μέλος του τεχνικού τιμ της μεγάλης ομάδας το 2003 και, από το 2006 ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Γυναικών. Μαζί του, η Νέα Ζηλανδία έγινε μια υπολογίσιμη δύναμη με διακρίσεις.

Σπουδαία δουλειά και με τη Γυναικών του Καναδά

Την πήγε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20, ενώ κατάφερε να την φτάσει και στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2007 και του 2011, όπως και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το 2008. Το όνομα που έφτιαξε στη Νέα Ζηλανδία ήταν αυτό που έκανε την Καναδική Ομοσπονδία να του αναθέσει την Εθνική Γυναικών. Και, προσέξτε τώρα. Αυτό, για την αχανή χώρα του αμερικανικού Βορρά, δεν είναι τυχαία υπόθεση.

Στον Καναδά, το γυναικείο ποδόσφαιρο -τότε και, εν πολλοίς, ίσως ακόμη και σήμερα- είναι πολύ πιο σπουδαία υπόθεση από το αντρικό. Το 2011, όταν ανέλαβε ο Χέρντμαν η Εθνική Ανδρών ήταν 83η στον κόσμο και η Γυναικών 8η (σήμερα είναι 6η)! Ο Χέρντμαν, πάλι, είχε ένα σπουδαίο αβαντάζ. Επιστήμονας της Φυσικής Αγωγής καθώς είναι, έκανε κάτι πρωτοποριακό.

Στη Νέα Ζηλανδία το προπονητικό κέντρο του ποδοσφαίρου βρίσκεται δίπλα σ’ αυτό του ράγκμπι και του χόκεϊ επί χόρτου, που είναι δημοφιλή σπορ στη χώρα. Ο Χέρντμαν πήρε στοιχεία από την προπόνηση αυτών των δύο αθλημάτων και τα έκανε μέρος της ποδοσφαιρικής. Εφάρμοσε τη μέθοδο από τα τμήματα υποδομής ως τη μεγάλη ομάδα. Και τα αποτελέσματα ήταν σπουδαία. Οι προπονήσεις έγιναν πολύ πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικές. Οι Γυναίκες του Καναδά είδαν διαφορά σε δύναμη, ταχύτητα και εκρηκτικότητα. Και με τον Χέρντμαν στο τιμόνι, διέπρεψαν επί 7 χρόνια.

Από την αρχή υψηλοί στόχοι και στην Ανδρών

Πήραν χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2011 και χάλκινο μετάλλιο σε δύο σερί Ολυμπιακούς Αγώνες, του Λονδίνου, το 2012 και του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016. (Και χρυσό πέρυσι στο Τόκιο, χωρίς τον ίδιο στον πάγκο). Και, βέβαια, για πρώτη φορα και το βαρύτιμο Αλγκάβρε Καπ, το “Μίνι Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών”. Η μεταπήδηση του Χέρντμαν στην Ανδρών έγινε, το 2018… και για χάρη της αγαπημένης του ομάδας. “Εφτά χρόνια δουλεύω με το ίδιο μπάτζετ”, είχε πει. “Μόνο αν πάνε καλά και οι Άντρες θα έχουμε αύξηση”…

Ο Χέρντμαν δε ζήτησε χρόνο προσαρμογής, ούτε περίοδο χάριτος. Από την πρώτη στιγμή, στη Μούρθια, της Ισπανίας όπου η ομάδα πήγε για προπονητικό καμπ μίλησε για “πρόκριση” στο Κατάρ. Δείχνει ότι έχει και τον τρόπο του με τα αποδυτήρια. Τα βρήκε “μοιρασμένα” σε παρεΐτσες, λόγω καταγωγής -Σκοτσέζοι, Τζαμαϊκανοί, Σέρβοι, Ισπανόφωνοι κ.λπ.). Τους έφτιαξε ομάδα, ενωμένη, εκπληκτικά γυμνασμένη και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όταν ανέλαβε η ομάδα ήταν 94η στην παγκόσμια κατάταξη και τώρα είναι 33η!

Ο Χέρντμαν, ο Κλαρκ και ο… Κλάτενμπεργκ!

Ο Καναδάς πέρασε στο Μουντιάλ του Κατάρ με συνολικά 11 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, από την Κόστα Ρίκα. Τώρα, παίζει στις 31 Μαρτίου με τον Παναμά, εκτός, σε ματς χωρίς βαθμολογική σημασία πλέον. Στις νίκες του είναι και το 2-1 επί του Μεξικού, αλλά και το 2-0 επί των ΗΠΑ. Και μην ξεχνάμε ότι ο Καναδάς συνδιοργανώνει το Παγκόσμιο του 2026, μαζί με τις δύο αυτές χώρες. Με άλλα λόγια, με μια καλή παρουσία στο Κατάρ, το (αντρικό) ποδόσφαιρο μπορεί να γνωρίσει μια πρωτοφανή άνθιση τα προσεχή χρόνια στον Καναδά.

Κι όλα αυτά εξαιτίας ενός ωραίου τύπου από την κωμόπολη του Κόνσετ, στο Ντούραμ, που ως τώρα, ποδοσφαιρικά είχε αναδείξει μόλις δύο σημαντικές ακόμη μορφές. Τον Φρανκ Κλαρκ, που πήρε το 1979 το Πρωταθλητριών με τη σπουδαία Νότιγχαμ του Μπράιαν Κλαφ και τον… Μαρκ Κλάτενμπεργκ! Ναι. Τον αρχιδιαιτητή μας… (Θα τα βλέπει όλα αυτά ο προπονητής της δικής μας Εθνικής Γυναικών, Γιώργος Κυριαζής και μάλλον θα… μελαγχολεί…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ