ΟΚ. Δεν ήταν λίγα λεφτά 1.000.000 λίρες το 1992 για κάποιον παίκτη. Εδώ μιλάμε όμως για τον Καντονά. Και, επίσης, για ένα "λευκό ψεύδος" που μάθαμε πολλά χρόνια αργότερα...

Κι όμως! Ο “Βασιλιάς Έρικ” κόστισε μόλις 1 “χαρτί”! Πίσω στο 1992, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λιντς είχαν ήδη… κάμποσα επεισόδια μεταξύ τους, χμ, όχι συμπάθειας για να το πούμε έτσι. Αλλά η μεταγραφή του Γάλλου στη Γιουνάιτεντ ξεχείλισε το ποτήρι!

Ο μετέπειτα “Βασιλιάς -για τη Γιουνάιντεντ- Έρικ” έβγαζε μάτια στη Λιντς. Και, φυσικά, είχε πάρει και τίτλο.  Οι οπαδοί της δεν ήθελαν να τον δουν να φεύγει ούτε και με τον ουρανό και τ’ άστρα. Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, ο Έρικ ήταν -παραμένει- μυστήριο περίεργος άνθρωπος.

Εκείνη την εποχή πολλές συγκυρίες έκατσαν μαζί. Ο Καντονά δε γουστάρει τον προπονητή του Χάουαρντ Γουίλκινσον. Η Λιντς ψάχνει αριστερό μπακ. Και η Μάντσεστερ θέλει αντικαταστάτη του τραυματία Ντίον Ντάμπλιν.

Η “καραμπόλα” και τα… “αυτά είναι ανοησίες”

Η “καραμπόλα” είναι λίγο παράξενη. Ο Μπιλ Φόδερμπι, πρόεδρος της Λιντς έχει το φόβο ότι ο Καντονά θα κάνει τα αποδυτήρια μπάχαλο. Κι όταν μιλάει με τον ομόλογό του της Μάντσεστερ, Μάρτιν Έντουαρντς για τον Ντένις Ίργουιν του “πετάει” μια σφήνα για τον Καντονά.

“Με 1.000.000 τον παίρνω” λέει ο Έντουαρντς. “Αυτά ειναι ανοησίες, δεν γίνονται”, παίρνει ως απάντηση. Ή μάλλον, έτσι λέει ότι ακούει από τον Φόδερμπι στο Fever Pitch του BBC. Τελικά η μεταγραφή προχωρά, αλλά για 1.600.000. Ο Βασιλιάς ‘Ερικ γράφει ιστορία στη Γιουνάιτεντ. Και μετά, ο… μαρτυριάρης Έντουαρντς βγάζει ένα βιβλίο για τη Γιουνάιτεντ. Και τι λέει;

Λίγο πολύ ότι αυτό που του είχε πει ο Φόδερμπι δεν ήταν “δε γίνονται αυτά”, αλλά, στην ουσία, “δε γίνεται να… γίνουν γνωστά αυτά”. Με άλλαλ λόγια, οι δυο πρόεδροι είπαν σχεδόν άμεσα “ΟΚ” στο 1.000.000. Αλλά για να μην το αποκαλέσουν και ξεπούλημα οι οπαδοί της Λιντς, είπαν από κοινού να ανακοινώσουν 1.600.000.

Βασιλιάς ο ‘Ερικ, με το… παράπονο έκτοτε η Λιντς…

Βεβαίως, το τέχνασμα δεν ήταν και πολύ αποτελεσματικό. Το 1, από το 1.600.000 δεν ήταν μεν μικρή διαφορά για την εποχή. Αλλά οι οπαδοί της Λιντς, είπαμε ότι δεν ήθελαν να δουν τον Καντονά να φεύγει ούτε για 10 ή 16 εκατομμύρια. Με καλό μάτι δεν το είδαν, έτσι κι αλλιώς.

Ήθελαν δεν ήθελαν, ωστόσο, η μεταγραφή έγινε και ο Καντονά πήρε άλλα 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα και πανηγύρισε 81 γκολ με τη Γιουνάιτεντ. Η Λιντς πάλι, κράτησε άλλα 4 χρόνια τον Γουίλκινσον στον πάγκο της, αλλά χωρίς να πανηγυρίσει μαζι του -ή και με οποιονδήποτε άλλον- τίτλο από τότε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ