Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ολοένα και περισσότερο την αμυντική προσαρμογή στις άμεσες εκτελέσεις φάουλ. Είναι σχεδόν κανόνας, πλέον, η ομάδα που καλείται να αμυνθεί σε ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της. Να τοποθετεί ξαπλωμένο έναν παίκτη της. Πίσω από το τείχος. Τακτική που όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο, οι περισσότεροι την […]

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ολοένα και περισσότερο την αμυντική προσαρμογή στις άμεσες εκτελέσεις φάουλ.

Είναι σχεδόν κανόνας, πλέον, η ομάδα που καλείται να αμυνθεί σε ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της. Να τοποθετεί ξαπλωμένο έναν παίκτη της. Πίσω από το τείχος. Τακτική που όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο, οι περισσότεροι την αντιμετώπισαν ως… αστείο, όμως με τον καιρό δεν κάνει, πλέον, εντύπωση σε κανέναν, αφού αποτελεί μόνιμη προσέγγιση.

Πως, όμως, και που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτή η ιδέα, την οποία σήμερα τη βλέπουμε να εφαρμόζεται πολύ συχνά στο υψηλό επίπεδο;

Τα… πνευματικά δικαιώματα φαίνεται να ανήκουν στον Ρικαρντίνιο, έναν Βραζιλιάνο μέσο. Ο οποίος σήμερα, στα 33 του, βγάζει το… ψωμί του στη Σαουδική Αραβία με τη φανέλα της Αλ Νασρ. Το 2013, ωστόσο, αγωνιζόταν στη Φιγκεϊρένσε, με τη μορφή δανεισμού από την Παραναένσε.

Εκείνη τη χρονιά, στη δεύτερη κατηγορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου είχε αντιμετωπίσει την Παλμέιρας, η οποία τότε είχε υποβιβαστεί, αντιμετωπίζοντας προβλήματα. Ένα παιχνίδι, λοιπόν, το 2013. Ανάμεσα σε Φιγκεϊρένε και Παλμέιρας ήταν το γεγονός που προκάλεσε μάλλον… ενστικτωδώς τη σχετική αντίδραση του Ρικαρντίνιο, όταν είδε τον Χόρχε Βαλδίβια, έναν από τους σπεσιαλίστες του είδους να στήνει τη μπάλα. Και να παίρνει φόρα για να εκτελέσει το φάουλ.

Αυτό ήταν. Το βίντεο είχε κάνει τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Περισσότερο, όμως, με χιουμοριστικό τρόπο του τύπου “δείτε τι έκανε ο Ρικαρντίνιο στο φάουλ του Βαλδίβια”.

Χιουμοριστικό; Όχι, για όλους.

Κάποιοι το πήραν στο σοβαρά, όταν άκουσαν τον Ρικαρντίνιο να λέει στο ESPN: “Δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Είχα δει μια φορά κάποιον να γονατίζει πίσω από το τείχος και ήξερα ότι ο Βαλδίβια κάποιες φορές προσπαθεί να στείλει τη μπάλα συρτά για να ξεγελάσει την άμυνα. Οπότε, το δοκίμασα”. Αυτά τα λόγια ενέπνευσαν κάποιους να το αντιμετώπισαν ως αμυντική τακτική.

Το δούλεψαν και έναν χρόνο αργότερα, το 2014, το είδαμε ξανά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: κύπελλο Βραζιλίας, Πόντε Πρέτα – Παρανά. Ο Λούσιο Φλάβιο της Παρανά είχε έτσι κι αλλιώς τη φήμη του δεινού εκτελεστή των στατικών φάσεων.

Έτσι, οι ποδοσφαιριστές της Πόντε Πρέτα αποφάσισαν να τοποθετήσουν, οργανωμένα πια, έναν συμπαίκτη τους ξαπλωμένο πίσω από το τείχος, όμως μάταια, αφού ο Φλάβιο βρήκε τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

 

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ