Από gamer, προπονητής στη… Μογγολία και τα Highlands! Ο Σαντάμπ Ιφτικχάρ είναι η… χαρά όλων όσοι ξημεροβραδιάζονται στις κονσόλες -και τα ακούνε ασύστολα από μανάδες, συντρόφους, συζύγους και, γενικώς. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Από gamer-προπονητής της οθόνης του Championship Manager, έγινε κανονικός προπονητής. Εντάξει. Μη φανταστείτε. Στη χειρότερη σκοτσέζικη ομάδα όλων […]

Από gamer, προπονητής στη… Μογγολία και τα Highlands! Ο Σαντάμπ Ιφτικχάρ είναι η… χαρά όλων όσοι ξημεροβραδιάζονται στις κονσόλες -και τα ακούνε ασύστολα από μανάδες, συντρόφους, συζύγους και, γενικώς. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Από gamer-προπονητής της οθόνης του Championship Manager, έγινε κανονικός προπονητής. Εντάξει. Μη φανταστείτε. Στη χειρότερη σκοτσέζικη ομάδα όλων των κατηγοριών είναι. Αλλά η ιστορία του είναι, παρά ταύτα, εντυπωσιακή…

Ο πακιστανικής καταγωγής Σαντάμπ, γεννήθηκε στο Πρέστον το 1989. Όταν ήταν τριών χρονών δυο ιδιοφυή αδέλφια-προγραμματιστές, ο Πολ Έντουαρντ και ο Όλιβερ Τσαρλς Κόλιερ δημιουργούν και κυκλοφορούν το ιστορικό, πλέον Championship Manager (και μετά, απ το 2005, το Football Manager). Οι αδελφοί Κόλιερ κολύμπησαν -και κολυμπούν- στο τάλιρο. Και από το 2010 είναι, παρακαλώ και “σερ”, “για τις υπηρεσίες τους στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών”.

Πώς να κερδίσεις τη Μπάρτσα του Πεπ…

Όπως εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της ηλικίας του (χμμμ, ΟΚ. Και.. αρκετά μεγαλύτερα από την ηλικία του “παιδιά”), ο Σαντάμπ κόλλησε άσχημα από μικρός με το παιχνίδι. Όταν όλοι οι συμμαθητές του ήθελαν να γίνουν παίκτες-σταρ της Premier Legaue, ο αθεράπευτος gamer ήθελε να γίνει προπονητής τους μια μέρα στο μέλλον. Σε ηλικία 11 χρονών αναλαμβάνει κόουτς της σχολικής του ομάδας. Και εξακολουθεί και παίζει ακατάπαυστα το παιχνίδι.

Ο Ιφτικχάρ κρατά λεπτομερείς σημειώσεις από κάθε virtual θρίαμβό του της “Λίβερπουλ εναντίον της Μάντσεστερ”. Και σε ηλικία 17 χρονών βάζει μπροστά να πετύχει ένα μεγάλο στόχο. (Ναι. Μην το αρνείστε. Παραδεχθείτε το! ΚΑΙ εσείς το έχετε κάνει!). Είναι το σχέδιο “Πώς να κερδίσεις τη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα”! Αυτό το πόνημα αποτελεί, εμμέσως και την είσοδό του στον real ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ε, ο Ιφτικχάρ την κέρδισε! “Τρέμπλ” με τη “Βαλένθια”!

Διότι, σε αντίθεση μάλλον με εμάς, ο Σαντάμπ, κάνοντας κοπάνες από το κολλέγιο και παίζονται ατέλειωτες ώρες στην κονσόλα όντως κατατροπώνει τη Μπάρτσα του Πεπ, με τη virtual “Βαλένθια” του. Κερδίζει La Liga, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ! Φυσικά, έχει σημειώσει τα πάντα αναλυτικά. Το πώς, το γιατί, με ποιες αλλαγές σε ποια ματς, με τι μεταγραφές κ.λπ. Έχει φτάσει 22 χρονών και είναι ήδη και κάτοχος πραγματικού διπλώματος προπονητή UEFA Β.

Με τις σημειώσεις του στη μασχάλη, φτάνει απρόσκλητος στο γήπεδο της Γουίγκαν (που παίζει τότε Premier League). Ένας φίλος του από τη σχολή προπονητών, ο Κόλιν, παίρνει τις σημειώσεις του και τις δείχνει στον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός εντυπωσιάζεται. Δέχεται αμέσως να του μιλήσει, συζητούν για ώρα. Και για δύο χρόνια, ο Ιφτικχάρ γίνεται ο αναλυτής των αντιπάλων της Γουίγκαν! (Ναι. Πάντα από την κονσόλα του gamer, μέσω του Whyscout!)

Ο Ιφτικχάρ περνάει άλλα δυο χρόνια με τον ίδιο ρόλο ως συνεργάτης του Μαρτίνεθ και στην Έβερτον. Μάλιστα του προτείνει να αναλάβει και τις Ακαδημίες, να δει πώς είναι η πραγματική δουλειά. Δεν το δέχθηκε τότε. Δέχθηκε όμως λίγο αργότερα να απαντήσει σε μια αγγελία μέσω… Twitter και να αναλάβει προπονητής στη νεοσύστατη Μπαγιανκόλ της Μογγολίας! Είναι πια 27 χρονών. Η χρονιά είναι το 2016. Η Μπαγιανκόλ δε σώζει την κατηγορία, αλλά ο Σαντάμπ εντυπωσιάζει με τη δουλειά του. Και για τους επόμενους 9 μήνες γίνεται βοηθός προπονητή της Εθνικής Μογγολίας.

Και πάλι στο πλάι του Μαρτίνεθ στο EURO 2020!

Επιστρέφει στην Αγγλία, προπονεί Ακαδημίες, κάνει ένα πέρασμα ως προπονητής της Κίβι, ομάδας της… Σαμόα (!) -έφυγε επειδή η σύζυγός του δεν άντεχε το κλίμα. Και το 2020 τον προσλαμβάνει και πάλι ο Μαρτίνεθ, ως προπονητής του Βελγίου και ενόψει του EURO. Ο Σαντάμπ έχει αναλάβει και πάλι την ανάλυση των αντιπάλων. Το Βέλγιο φτάνει ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείεται με 1-2 από την Ιταλία… Σ’ ένα ματς που, πάντως, σχολιάστηκε (στο vid με εκπληκτικό τρόπο) για την παρελκυστική τακτική των Ιταλών… Οπότε, όπως φαίνεται, η συνεργασία του με τον Μαρτίνεθ φαίνεται ότι θα έχει μέλλον ακόμη… Ίσως και στο Κατάρ, το Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ ο Ιφτχικάρ, ο gamer που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα κρατάει μια από απόσταση συνεργασία με την Εθνική Μογγολίας Και πρόσφατα ανέλαβε προπονητής της πλέον ανυπόληπτης ομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Της Φορτ Γουίλιαμ που παίζει στο πρωτάθλημα των Χάιλαντς και διακρίνεται για μια ατέλειωτη σειρά από πρωτιές… στη μεταβολή!

Το έργο του Ιφτχικάρ είναι πολύ δύσκολο. Αλλά εκείνος παραμένει απτόητος. Γιατί όχι; Δεν πρέπει να ξεχνάτε κάτι. Ο άνθρωπος, με τη “Βαλένθια” κατατρόπωσε τη Μπάρτσα του Πεπ Γκουαρδιόλα και πήρε το τρεμπλ μαζί της. Κι όλα αυτά πριν κλείσει καν τα 23. Σαντάμπ! Είσαι το είδωλό μας, αδελφέ! Προχώρα ακάθεκτος!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ