«Μάχη» ανάμεσα σε FIFA και μάνατζερ ποδοσφαιριστών και μένει να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής.

Η FIFA έχει αποφασίσει να κάνει ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που προκαλούν αντιδράσεις και αναστάτωση. Μια από αυτές αφορά τους ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών και την προμήθειά τους.

Πριν από λίγες μέρες ο παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου συγκάλεσε και πραγματοποίησε διήμερη συνάντηση με Ενώσεις ατζέντηδων από Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Αυτή έλαβε χώρα στο Μοντεβιδέο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και η FIFA σημείωσε στην επίσημη ανακοίνωσή της ότι: «αρκετές προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους agents έχουν ενσωματωθεί στο νέο νομικό πλαίσιο».

Όσο για τις προτάσεις να σας μεταφέρουμε ότι αφορούν τον περιορισμός των αδειών των μάνατζερ μόνο σε φυσικά πρόσωπα, την πληρωμή τους μέσα από το Γραφείο Εκκαθάρισης της FIFA. Αλλά και την εφαρμογή κυρώσεων σε αυτούς που συνεργάζονται με μη αδειοδοτημένους μάνατζερ. Να σημειώσουμε ότι οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τους εκπρόσωπους των ποδοσφαιριστών θα τεθούν σε ισχύ φέτος.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ενώσεις των ατζέντηδων για τον εξαιρετικά θετικό διάλογο. Υπάρχει ένας κοινός στόχος όσον αφορά την αύξηση των ηθικών και επαγγελματικών προτύπων αυτού του επαγγέλματος, την προστασία των παικτών και την προώθηση της συμβατικής σταθερότητας και αλληλεγγύης. Πρόκειται τελικά για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του αθλήματος και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος μεταγραφών», σχολίασε ο επικεφαλής των agents στη FIFA, Λουίς Βίλας-Μπόας Πιρές.

Εν τέλει η συνάντηση αυτή δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά. Και αυτό προκύπτει από τη ανακοίνωση που εξέδωσε η EFAA (European Football Agents Association), η Ένωση των ατζέντηδων στην Ευρώπη. Σε αυτή ισχυρίστηκε πως «η FIFA δίνει ξανά ψευδείς πληροφορίες στον κόσμο του ποδοσφαίρου».

Η ανακοίνωση της EFAA:

«Ως η μακροβιότερη ένωση ατζέντηδων με περισσότερα από 1.000 μέλη σε 5 ηπείρους, η EFAA απορρίπτει τους επερχόμενους κανονισμούς της FIFA και τη ρυθμιστική διαδικασία συνολικά. Σύμφωνα με τη FIFA, η πρόσκληση μερικών μεμονωμένων ατζέντηδων να επισκεφθούν την έδρα τους για μια συζήτηση συνιστά «διαβούλευση», ενώ συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα των μεγαλύτερων ομοσπονδιών να συναντηθούν με επίσημη ιδιότητα. Η FIFA για άλλη μια φορά ξεγέλασε τον κόσμο του ποδοσφαίρου πιστεύοντας ότι είναι ο σωτήρας της βιομηχανίας, χρησιμοποιώντας τους μάνατζερ ως αποδιοπομπαίους τράγους για την πολιτική της αποστολή. Επιλέγουν να δημιουργήσουν ένα αδικαιολόγητο όριο αμοιβής 3% που θα καταστρέψει τις καριέρες χιλιάδων ατζέντηδων μικρού μεγέθους σε όλο τον κόσμο, ώστε την επόμενη μέρα να μπορούν να φαίνονται στον Τύπο οι καλοί. Η EFAA πάντα υποστήριζε ζητήματα όπως η επαναφορά ενός συστήματος αδειοδότησης, διαπίστευσης και συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης, μεγαλύτερης προστασίας για τους ανήλικους παίκτες, εποπτείας και διαφάνειας. Ωστόσο, δεν θα μας τυφλώσει ένα όργανο που ισχυρίζεται ότι είναι αρμόδιο να ρυθμίζει το επάγγελμά μας, όταν το ίδιο όργανο δεν γνωρίζει τη διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται μια μεταγραφή και τι κάνει στην πραγματικότητα ένας μάνατζερ για να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία. Θα παραμείνουμε ανοιχτοί στη διαβούλευση, όπως κάναμε πάντα, αλλά μόνο εάν αυτή αποκτήσει επίσημη ιδιότητα».

Το όλο θέμα έχει να κάνει με το οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, οι οικονομικές απολαβές των ατζέντηδων θα αλλάξουν, μέσω της προμήθειας του 3% που θέλει να επιβάλλει η FIFA. Εκεί, δηλαδή που μπορούσε να πάρει όποιο ποσοστό ήθελε για τη μεταγραφή ενός παίκτή, 5%, 7%, 10%, αυτό πλέον θα περιοριστεί στο 3%. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια σημαντική αλλαγή και οι μάνατζερ ανά τον κόσμο αντιδρούν. FIFA και ατζέντηδες βρίσκονται σε «πόλεμο» και έχει πολύ ενδιαφέρον ποια θα είναι η έκβαση.

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ