Το βιολί με τις πλούσιες -κυρίως- ομάδες που έχουν στήσει ολόκληρη... βιομηχανία δανεισμών παικτών, έπρεπε εδώ και καιρό να διευθετηθεί με τρόπο που να ευνοεί τη διαφάνεια στο παιχνίδι και την αξιοποίηση νέων ταλέντων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία το επιχειρεί από εφέτος ήδη...

FIFA: Τέλος στην ασυδοσία των “δανεικών”! Μια ματιά στα ρόστερ των μεγάλων ομάδων, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ιδίως σε νεαρούς σε ηλικία και υποσχόμενους παίκτες, τα πλήρη ρόστερ είναι… πελώρια. Και, συνεπώς, το… delivery παίρνει άλλες διαστάσεις. Κι αυτό, στην πράξη, σημαίνει δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι τα νέα ταλέντα δεν έχουν την εξέλιξη που πρέπει -και αξίζουν να έχουν. Και δεύτερον ότι ολόκληρες ομάδες φτάνουν, στην ουσία, να είναι απολύτως “εξαρτημένες” από τις… “δανείστριες δυνάμεις”. (Και άλλες ομάδες, βέβαια, κάνουν το παν για να μπουν “στο άρμα”, μπας και απολαύσουν κι εκείνες την “απλοχεριά” των μεγάλων…)

Είναι δυο επιπτώσεις που ούτε την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ευνοούν, ούτε, βέβαια, την ισονομία. Το θέμα απασχόλησε τη FIFA από τον περασμένο Ιανουάριο. Με βάση τα συμπεράσματα εκείνης της συζήτησης,  το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πήρε σημαντικές αποφάσεις στο 72ο Κογκρέσο που έγινε στη Ντόχα.

Max 8 δανεικοί από (και σε) κάθε ομάδα από 1ης Ιουλίου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της FIFA, ο συνολικός αριθμός των δανεικών σε κάθε ομάδα θα είναι μάξιμουμ 6 τον αριθμό από τη σεζόν 2024-25. Για ευνόητους λόγους, η μετάβαση θα γίνει σταδιακά. Έτσι, από 1ης Ιουλίου εφέτος, ο μάξιμουμ αριθμός των δανεικών παικτών από (και σε) κάθε ομάδα, θα είναι οι 8 και από την επόμενη σεζόν, 2023-24, οι 7.

Οι νέεοι κανονισμοί δεν αφορούν τους παίκτες κάτω των 21 ετών και όσους είναι “προϊόντα” των Ακαδημιών των ομάδων. Επίσης, τα πιο πάνω ισχύουν για διεθνείς δανεισμούς και όχι δανεισμούς εντός του ίδιου πρωταθλήματος. Προς το παρόν, εκεί παραμένουν σε εφαρμογή οι κανονισμοί της κάθε τοπικής ομοσπονδίας. Όμως η FIFA περιμένει τη συμμόρφωσή τους στα νέα ισχύοντα μέσα στην προσεχή τριετία.

Επίσης, η FIFA αποφάσισε τη χρονική διάρκεια ενός δανεισμού. Αυτή θα είναι το διάστημα μεταξύ δύο μεταγραφικών περιόδων και μάξιμουμ το ένα έτος. Η ομοσπονδία πιστεύει ότι με τους νέους κανονισμούς θα μπορέσει να βοηθήσει στην εξέλιξη των νεαρών ταλέντων και να χτυπήσει το φαινόμενο της υπερ-συσσώρευσης ποδοσφαιριστών στις μεγάλες ομάδες. Φυσικά και αυτό των αυξημένων “αλληλεξαρτήσεων” μεταξύ συλλόγων, επίσης. Να πούμε εδώ ότι, λόγω πανδημίας, το Συνέδριο της Ντόχα ήταν το πρώτο μετά το 2019 που έγινε δια ζώσης -αν και αρκετά μέλη έδωσαν και σ’ αυτό το παρών τους ψηφιακά.

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ