Τα πολύ... βολικά ποσά στην υπόθεση ανταλλαγής Πιάνιτς-Αρτούρ, μεταξύ "Γηραιάς Κυρίας" και Μπαρτσελόνα κέντρισαν το ενδιαφέρον, αρχικά, ενός δημοσιογράφου. Πλέον, όμως, η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις, με την εισαγγελία του Τορίνο να περνάει απο΄"κόσκινο" τα λογιστικά βιβλία της Γιουβέντους...

Γιούβε: Το… Πιάνιτς -το νήμα- η εισαγγελία του Τορίνο! Με άλλα λόγια, το προφανώς μη ηθικό, ερευνάται πλέον και ως μη νόμιμο. Και η “Μεγάλη Κυρία” βλέπει το όνομά της (αλλά και τα ονόματα των Ανιέλι και Νέντβεντ, μεταξύ άλλων) να εμπλέκεται σε μια δικαστική έρευνα που μάλλον θα της κοστίσει. Αν όχι άμεσα, ίσως έμμεσα. Ας πιάσουμε, όμως κι εμείς το νήμα από την αρχή…

Στις 26 Ιουνίου πέρυσι, η Γιουβέντους ανακοίνωνε ότι ήλθε σε συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα για την ανταλλαγή Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ Μέλο. Ο 30χρονος, τότε, Βόσνιος χαφ της Γιούβε θα δινόταν στους “μπλαουγκράνα”. Και ο 24χρονος, τότε, Βραζιλιάνος της Μπάρτσα, θα ερχόταν στο Τορίνο. Ποδοσφαιρικά, υπήρχε κάποια λογική σ’ αυτό το swap. Παίκτες με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, τεχνίτες και καλοί πλέι-μέικερ, δεν ήταν δα και καμιά παράδοξη επιλογή, παρά τη διαφορά ηλικίας τους, να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον στις νέες τους ομάδες. Το παράξενο προέκυψε από τα ποσά που συνόδευαν την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τότε από τις δύο ομάδες, ο Πιάνιτς θα κόστιζε στη Μπαρτσελόνα, την παραχώρηση του Αρτούρ, αλλά και 60.000.000 ευρώ (συν άλλα 5, υπό τη μορφή μπόνους). Και ο Αρτούρ θα κόστιζε στη Γιουβέντους την παραχώρηση του Πιάνιτς, αλλά και 72.000.000 (συν άλλα 10, υπό προϋποθέσεις). Ε, τώρα, μεταξύ κατεργαραίων, τιμιότης, έτσι;

Πολύ καλοί παίκτες και οι δύο. Και ο Αρτούρ και σε καλή -καλύτερη από τον Βόσνιο- ηλικία. Αλλά όχι, ρε παιδιά και 72.000.000 ΣΥΝ τον Πιάνιτς για να τον φέρεις στο Τορίνο! Αντιστοίχως, ίσα ρε Μπάρτσα. Έμπειρος και πολυεργαλείο ο Πιάνιτς. Αλλά όχι και για να δώσεις 60 και εκατομμύρια ΣΥΝ τον Αρτούρ για να τον φέρεις στη Βαρκελώνη. Δηλαδή, κάπου, λυπηθείτε μας. (Σ.σ.: άλλωστε, ήδη από το Σεπτέμβριο δόθηκε δανεικός στη Μπεσίκτας ο 31 χρονος πλέον χάφ…)

Το πράγμα φώναζε από την αρχή λογιστική συμφωνία…

Από την αρχή το πράγμα φώναζε. Όχι μόνο επειδή αφορούσε πολύ ακριβές μετακινήσεις. Αλλά επειδή αφορούσε και πολύ… ακριβή -όσο και υψηλά- ποσά. Σα να ήταν κομμένα και ραμμένα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν λογιστικά τα βιβλία των δύο ομάδων. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Ρομέν Μολίνα ήταν εκείνος που πρώτος ανέδειξε το ζήτημα αυτής της τόσο “βολικής” λογιστικά αποτίμησης των δύο παικτών. Και από χθες, το θέμα ανέλαβε και η εισαγγελία του Τορίνο.

Τα γραφεία του συλλόγου, στην Continassa, δέχθηκαν μια δυσάρεστη επίσκεψη. Ήταν από την οικονομική αστυνομία, προκειμένου να της παρασχεθούν διάφορα έγγραφα. Η διαταγή ήλθε από την οικονομική εισαγγελία που ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για έξι πρόσωπα του κλαμπ. Τον πρόεδρο, Αντρέα Ανιέλι, τον αντιπρόεδρο Πάβελ Νέντβεντ, τον πρώην αθλητικό διευθυντή Φάμπιο Παράτιτσι και τρεις υπαλλήλους.Η εισαγγελία θα διερευνήσει τους ισολογισμούς της τριετίας 2019, 2020 και τον εφετινό, στη βάση των υποψιών ότι υπάρχουν παρατυπίες ύψους 50.000.000 ευρώ.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Από νομικής άποψης, όχι πολλά, ως προς τη συγκεκριμένη ανταλλαγή που συζητάμε. Η ποδοσφαιρική αγορά δε λειτουργεί με “αντικειμενικές αξίες”, όπως η αγορά ακινήτων. Εάν “το αφεντικό τρελαθεί”, που λέει ο λόγος, μπορεί να κοστολογήσει τον Αρτούρ και 150.000.000 αν θέλει. Και η άλλη ομάδα τον Πιάνιτς άλλα τόσα. Μπορεί να μη μοιάζει ηθικό, αλλά είναι κατά βάση νόμιμο. Εκτός αν δαπιστωθεί φοροδιαφυγή ή κάτι άλλο ύποπτο, κυρώσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν. Το παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γκαβίνα, παρότι τόνισε ότι “υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν κάποιοι κανονισμοί”.

Νομικά είναι μάλλον καλυμμένη. Αλλά…

Εκτός απροόπτου, το ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τη Γιουβέντους μόνον εμμέσως. Ακριβώς επειδή είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό, όπως διάφορα οικονομικά μέσα της Ιταλίας επισημαίνουν σήμερα. Συγκεκριμένα, “υπενθυμίζουν” ότι η ομάδα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ετοιμάζει -επιτακτική για τη βιωσιμότητά της- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400.000.000 ευρώ. (Ενόψει της, είχε μάλιστα ενημερώσει ότι μπορεί να υπάρξει σχετική έρευνα στους τελευταίους ισολογισμούς της, με το σύλλογο να υπόσχεται ότι θα συνδράμει σ’ αυτήν).

Όπως και να το κάνουμε, όμως, μια μπούκα στα γραφεία σου της οικονομικής αστυνομίας και μια εισαγγελική έρευνα που αφορά ακόμη και τον πρόεδρο της ομάδας, ε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο πριν από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αναμενόμενη ή όχι λερώνει την εικόνα σου. Παρότι, στην πράξη, ούτε αυτό αναμένεται να πλήξει επί της ουσίας το σύλλογο, αποτελεί κηλίδα στην ιστορία του. Ειδικά εφόσον προέρχεται κι από κάτι τόσο χονδροειδές όπως η ανταλλαγή Πιάνιτς-Αρτούρ. Που έκανε “νιάου νιάου στα κεραμίδια”, αλλά επί σχεδόν ενάμιση χρόνο οι αρχές έμοιαζαν να πιστεύουν ότι ήταν ένα σκυλί που ξέρει ξένες γλώσσες…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ