Το ποδόσφαιρο αμείβει μεν με πολλά λεφτά, τείνει ομως να γίνει μια... εξοντωτική υπόθεση για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών χτυπάει καμπανάκι κινδύνου. Αλλά, δυστυχώς, λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Στα μισά του δρόμου για τη… Σελήνη, Σαλάχ και Μανέ! Ο Μοχάμεντ, όπως και ο Σαντιό -και τ’ άλλα παιδιά της Λίβερπουλ- είχαν το Σάββατο ραντεβού με τ’ αστέρια. Του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο σπουδαίος τελικός με τη Ρεάλ Μαδρίτης μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων των φίλων του ποδοσφαίρου. Ήτανι η μεγάλη στιγμή της σεζόν για όλους τους παίκτες που πήραν μέρος σ’ αυτόν. Αλλά, ειδικά για τους δύο επιθετικούς των Reds που αναφέραμε στην αρχή, ήταν και το, απογοητευτικό, όπως εξελίχθηκε το ματς, τέλος μιας πραγματικά μαρτυρικής αγωνιστικής χρονιάς!

Οι δύο “ψυχροί εκτελεστές” της Λίβερπουλ έχουν εκθαμβωτικούς αριθμούς δίπλα από το όνομά τους εφέτος. O Αιγύπτιος μετράει 31 γκολ και 16 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις για τους Reds. Και ο Σενεγαλέζος 23 και 5 αντίστοιχα. Για τους Reds. Όμως, εφέτος είχαμε και το Κόπα Άφρικα. Άλλα δύο γκολ και μια ασίστ για τον Σαλάχ εκεί. Και άλλα τρια γκολ και δύο ασίστ για τον Μανέ. Καταλαβαίνετε πού το πάμε σιγά σιγά, ε;

Στο Παρίσι το… 70ο ματς τους μέσα στη σεζόν!

Οι δύο παίκτες έχουν συμμετοχή, εφέτος σε 50 (!) ματς ο καθένας για τη Λίβερπουλ. Ο Μανέ είχε και 640 αγωνιστικά λεπτά στο Κόπα Άφρικα. Ο Σαλάχ… 750! Βάλτε μέσα και φιλικά, αλλά και προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και λίγο πολύ (ή μάλλον… πάρα, πάρα πολύ!), ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν για τους δύο ποδοσφαιριστές το… 70ο παιχνίδι τους στη σεζόν! Με άλλα λόγια, το 15ο περισσότερο από το ανώτατο όριο που θεωρεί ασφαλές για έναν παίκτη όλο το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό γύρω απ’ το ποδόσφαιρο (γυμναστές, προπονητές φυσικής κατάστασης, γιατροί, εργοφυσιολόγοι κ.λπ.)

Το γεγονός αυτής της εξοντωτικής -και επικίνδυνης για τη σωματική υγεία- κατάστασης, της οποίας Σαλάχ-Μανέ είναι η κορυφή του παγόβουνου, ανέδειξε η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Και χτυπάει πολύ γερό “καμπανάκι” προς κάθε κατεύθυνση. Για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αυτοί οι αριθμοί αφορούν τη σεζόν και μόνο. Αν αθροιστούν ημερολογιακά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των παικτών σ’ αυτό το επίπεδο, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Και τρομάζει.

Ποδοσφαιριστές ή μονομάχοι -μέχρις εξόντωσης- σε αρένα;

Και ο 2ος, όπως αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της και η Telegraph, είναι ότι αυτά τα ατέλειωτα αγωνιστικά λεπτά συνοδεύονται και από ατέλειωτες ώρες ταξιδιών. Και τα ταξίδια είναι επίσης επιβαρυντικά -πολλές ώρες καθισμένος σε άβολη θέση, αφυδάτωση, αλλαγές ώρας, άτακτος ύπνος κ.λπ. Η αγγλική εφημερίδα υπολόγισε ότι Σαλάχ και Μανέ έχουν ταξιδέψει εφέτος μαζί οι δυο του… 207.000 χιλιόμετρα! (112.000 αεροπορικά μίλια).

Για να το πούμε… ποιητικά -όση ποίηση μπορεί να αντέξει μια τέτοια πραγματικότητα- το Σάββατο οι δύο ποδοσφαιριστές πήγαν για τα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ, εν τω μεταξύ, έχουν διανύσει πάνω από το… 1/2 της απόστασης Γης-Σελήνης (384.000 χιλιόμετρα)! Ακόμη κι αν οι υπολογισμοί της FIFpro είναι υπερβολικοί , η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει.

Οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών, σ’ αυτό το επίπεδο ειδικά, είναι όντως τεράστιες. O Σαλάχ παίρνει 236.000 ευρώ τη βδομάδα από τη Λίβερπουλ. Και ο “ριγμένος” Μανέ 118.000 ευρώ. Με τα μπόνους κ.λπ. τα ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο θα αφορούν όχι ποδοσφαιριστές, αλλά… μονομάχους -μέχρις εξόντωσης- σε αρένα. Το χειρότερο; Λύση δε μοιάζει να υπάρχει προς το παρόν. Στη… γαλέρα και τσιμουδιά!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ