Σχεδόν 5.000 (!) τραυματισμοί σημειώθηκαν πέρυσι στα Big 5 πρωταθλήματα, 20% περισσότεροι από το 2020-21. Η Πρέμιερ είναι "πρωταθλήτρια" στον τομέα, με αύξηση 30%. Το φαινόμενο ανησυχεί σοβαρά. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη...

Δεν αντέχουν πια οι παίκτες-σκλάβοι στη γαλέρα! Ορθοπεδικοί, εργοφυσιολόγοι, καρδιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, έχουν όλοι, εδώ και καιρό, τονίσει με κάθε τρόπο ότι το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει να… βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όχι, φυσικά, για όσους διανύουν κανονικές σεζόν με νορμάλ αριθμό αγώνων. Αλλά για όσους παίκτες είναι, στην ουσία “σκλάβοι στη γαλέρα” και μετρούν +45, 50 ματς το χρόνο και πάνω από 4.000, ίσως και πάνω από 4.500 αγωνιστικά λεπτά στη σεζόν!

Αφόρητη η κατάσταση στην Premier League…

Επειδή, μάλιστα, το ανθρώπινο σώμα δε δουλεύει με… σεζόν, αλλά ημερολογιακά, οι πιο πάνω αριθμοί μεγαλώνουν. Ο χρόνος για ανάπαυση βαίνει κι αυτός συνεχώς μειούμενος. Μέσα στη βδομάδα υπάρχουν προπονήσεις. Και, φυσικά, πάρα πολλά ταξίδια που -κυρίως τα αεροπορικά- έχουν κι αυτά το κόστος τους σε κόπωση. Οι μεγάλες ομάδες έχουν πολυάριθμα επιστημονικά επιτελεία ειδικών που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να αντέξουν τέτοιο βάρος. Υπάρχει, ωστόσο, ένα όριο και στο τι μπορούν να πετύχουν. Και το κόστος είναι βαρύ. Το ποσοστό τραυματισμών στα Big 5 πρωταθλήματα ανέβηκε κατά 20% πέρυσι. Στην Premier League έφτασε το 30%, με 1.231 συνολικά και “πρωταθλήτρια”, στον τομέα, την Τσέλσι, με 97.

Μεγάλο και το οικονομικό κόστος -“πρωταθλήτρια” η Παρί!

Πέρα από… ανθρωπιστικό, πλέον, το ζήτημα έχει κι ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ομάδες. Για την Premier League το ποσό έφτασε τα 200.000.000 ευρώ! Μετά την Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ μέτρησε 81 τραυματισμούς την περασμένη σεζόν, ενώ η Λίβερπουλ 80. Ταμειακά, ωστόσο, οι τραυματισμοί της ομάδας του Μάντσεστερ κόστισαν πιο ακριβά απ’ όλους, πάνω από 30.000.000 ευρώ!

Στα La Liga, συνολικά, οι τραυματισμένοι παίκτες είχαν κόστος πάνω από 120.000.000 ευρώ για τις ομάδες (με τη Μπαρτσελόνα, εφέτος, να έχει αρχίσει να… υποφέρει από πολύ νωρίς), ενώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η απόλυτη “πρωταθλήτρια” ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Συνολικά στα Big 5 πρωταθλήματα, πέρυσι είχαμε 4.810 τραυματισμούς, με κόστος γύρω στο μισό δισ. Αλλά, ειδικά στη γαλλική ομάδα, οι μισθοί σε τραυματισμένους παίκτες κόστισαν σχεδόν 40.000.000 ευρώ! Και είναι μια κατάσταση που, δυστυχώς, δε θα πάει προς το καλύτερο.

Δυστυχώς, το πράγμα πηγαίνει προς το χειρότερο…

FIFA και UEFA προσθέτουν συνεχώς αγώνες στα καλεντάρια, σε επίπεδο ανδρών αλλά και γυναικών. Το εφετινό χειμερινό Μουντιάλ έχει μετατρέψει το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου σ’ έναν κανονικό εφιάλτη για τους διεθνείς παίκτες. Και, ήδη από το 2024-25, το Τσάμπιονς Λιγκ θα περιλαμβάνει 36 ομάδες. Από πέρυσι υπάρχει η Conference. Και το Nations League επίσης “πριμοδοτεί” τις ομάδες και αποκτά ολοένα και πιο ουσιαστική σημασία. Οι παίκτες υποφέρουν κυριολεκτικά, αλλά η ανάγκη για περισσότερα ματς-έσοδα δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα, όσο κι αν η FIFPRO, η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κάνει ασταμάτητα εκκλήσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι