Όλοι, κατά βάθος, το υποπτεύονται -μην πούμε και ότι είναι βέβαιοι- ότι οι Άραβες της ομάδας του Μάντσεστερ έχουν τους... τρόπους τους να παρακάμπτουν τους κανόνες και να ενισχύουν την ομάδα εκτός νόμιμου πλαισίου λειτουργίας. Το γερμανικό περιοδικό κάνει πλέον και συγκεκριμένες αποκαλύψεις...

Spiegel: Οι… χίλιες και μία “ζαβολιές” της Σίτι… Οι τρόποι χρηματοδότησης της ομάδας του Μάντσεστερ, αποτελούν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης στην Premier -και όχι μόνο- εδώ και χρόνια. Η ομάδα ανήκει στην ουσία -αν και όχι, τυπικώς- στο κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι, κάτι που σημαίνει ότι το χρήμα δεν της… περισσεύει απλώς. Δεν ξέρει τι να το κάνει. Ή μάλλον… ξέρει. Θέλει να το ρίχνει στην ομάδα για να την κάνει πανίσχυρη.

Το θέμα, όμως, είναι ότι υπάρχουν και κανόνες που προστατεύουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο ποδόσφαιρο. Κανόνες και της Πρέμιερ και της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Ως τώρα, η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα που έχει γίνει για το θέμα ήταν από το διαδικτυακό Off The Pitch. Πρόσφερε σημαντικές ενδείξεις ότι η Σίτι παρακάμπτει τους κανόνες και υπερ-χρηματοδοτεί την ομάδα κυρίως μέσω χορηγιών από, θεωρητικά “τρίτες” εταιρείες, που όμως, στην πράξη σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κράτος του Άμπου Ντάμπι. Παρουσιάζει έτσι υπερ-έσοδα, που ισοσκελίζουν τα υπέρογκα έξοδά της. Οι φίλαθλοι στην Αγγλία έχουν μάλιστα εφεύρει τον όρο “οικονομικό ντόπινγκ” για να καυτηριάζουν αυτό που βλέπουν να συμβαίνει…


Όμως, αρέσει δεν αρέσει κάτι τέτοιο, στην πράξη δεν είναι εύκολο να αποδείξει κάποιος την άμεση σύνδεση των εταιρειών-χορηγών με την ιδιοκτησία της ομάδας. Και αν π.χ. η “Φούφουτος ΑΕ” (κρυμμένη πίσω από πέντε, δέκα εταιρείες-κελύφη) θέλει να κάνει χορηγία 100.000.000 ευρώ στη Σίτι, δεν μπορεί κάποιος να το απαγορεύσει. Με άλλα λόγια, είναι φως φανάρι ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι ηθικό. Αλλά είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι είναι παράνομο.

Δύο νέες αποκαλύψεις -και αποδείξεις- από το Spiegel

Τώρα όμως, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, από κοινού με το δημοσιογραφικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC), αλλά και την πλατφόρμα Football Leaks, προχωρούν σε αποκαλύψεις που μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Τη σχέση, δηλαδή, του κράτους του Άμπου Ντάμπι με τους γενναιόδωρους χορηγούς της ομάδας. Και συγχρόνως, θίγουν και δύο ακόμη σοβαρές παρατυπίες.

Το Spiegel και οι δύο άλλοι συνεργαζόμενοι δημοσιογραφικοί φορείς, λένε ότι η σχετική έρευνα της Πρέμιερ έχει αρχίσει από το 2018. Και ότι αφορά, εκτός από τους “χουβαρντάδες” χορηγούς και δύο ακόμη θέματα: Την απόκτηση έναντι αμοιβής ανηλίκων παικτών. Και, επίσης, ένα διπλό συμβόλαιο του Ρομπέρτο Μαντσίνι, προκειμένου να μη βαρύνει μόνο τη Σίτι το υπέρογκο συμβόλαιό του. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους παίκτες, το περιοδικό λέει για τις περιπτώσεις των Τζέιντον Σάντσο και Μπραχίμ Ντίαθ.

Η Σίτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πλησίασε τους ατζέντες και τις ομάδες των παικτών (Γουότφορντ και Μάλαγα, αντίστοιχα) όταν εκείνοι ήταν 14 ετών. Δηλαδή σε μια εποχή που κάτι τέτοιο απαγορευόταν από τη ΦΙΦΑ. Η κατηγορία ίσως ευσταθεί για την περίπτωση του Ντίαθ. Αλλά με δεδομένο ότι, όταν πήγε τελικά στις Ακαδημίες της Σίτι (για 240.000 ευρώ) ήταν 16 χρονών, είναι δύσκολο να αποδειχθεί παρανομία.

Κι όσο για τον Σάντσο, πήγε όντως (έναντι περίπου 80.000 ευρώ) στα 14 του στις Ακαδημίες της Σίτι, to 2015. Αλλά απολύτως νόμιμα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Αγγλικής Ομοσπονδίας για τα νέα ταλέντα (Elite Players Performance Plan)! Μάλιστα, ακριβώς λόγω των κανονισμών του ΕΡΡΡ, στη συμφωνία με τη Γουότφορντ υπήρχε και η πρόβλεψη για επιπλέον 600.000 ευρώ, ανάλογα με την εξέλιξη του παίκτη. Και η Σίτι τα έδωσε κανονικά.

Η ADUG που πλήρωνε τα… πάντα μέσω δαιδαλωδών διαδρομών

Στα θέματα των χορηγιών, πάλι, το περιοδικό αποκαλύπτει εντολές πληρωμών από την Abu Dhabi United Group Investment & Development (ιδιοκτήτρια της ομάδας έως πέρυσι) στην Executive Affairs Authority. Η τελευταία είναι μια κυβερνητική υπηρεσία του Αμπού Ντάμπι και διευθυντής της είναι ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ είναι πρόεδρος στη Σίτι, αλλά και de facto πρωθυπουργός του Εμιράτου. Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει χαρακτηριστικά την πληρωμή από την ADUG, 4 και 6.000.000 ευρώ στον Ντμίτρι Σέλουκ, ατζέντη του θρυλικού Γιάγια Τουρέ.

Συγχρόνως αναδεικνύει και την περίπτωση της Etihad. Ως χορηγός της ομάδας, η Etihad έπρεπε να πληρώσει σχεδόν 80.000.000 ευρώ στην ομάδα. Αλλά τελικά έδωσε μόλις 10.000.000. Τα υπόλοιπα τα έδωσε η… ADUG,  στο όνομά της. Αν αυτό βγεί αληθινό, είναι 100% κολάσιμο και θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ομάδα. Αντίστοιχο πρόβλημα, τέλος, μπορεί να προκαλέσει και η αποκάλυψη γύρω από τον Μαντσίνι. Το περιοδικό παρουσιάζει ντοκουμέντα βάσει των οποίων, στις 18 Δεκεμβρίου 2009, ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης με την Ιταλία υπέγραψε συγχρόνως δύο συμβόλαια. Το ένα ως προπονητής με τη Σίτι και  το άλλο ως σύμβουλος της Αλ Τζαζίρα.

Μαντσίνι-Σίτι-ADUG-Αλ Τζαζίρα και… πίσω στον Μαντσίνι!

Η Αλ Τζαζίρα είναι ένα κλαμπ των ΗΑΕ που έχει σχέση με τον σεΐχη Μανσούρ και βάσει του συμβολαίου πλήρωνε στον Μαντσίνι 2.000.000 ευρώ το χρόνο για τις “συμβουλές” του! (Περίπου άλλα 6.500.000 ευρώ ήταν η αμοιβή του, με τα μπόνους, από τη Σίτι). Μόνον που, μέσω οφσόρ εταιρειών, λέει το περιοδικό, ήταν εν τέλει η ADUG εκείνη που έδινε τα χρήματα στον Μαντσίνι. Εταιρείες του έστελναν τιμολόγια στη Σίτι, η Σίτι τα έστελνε στην ADUG κι εκείνη τα πλήρωνε στην Αλ Τζαζίρα, για να καταλήξουν και πάλι στον Ιταλό προπονητή!

Εάν όλα τα πιο πάνω αποδειχθούν αληθινά, η Σίτι κινδυνεύει να μην τη γλιτώσει τόσο φτηνά, αυτή τη φορά, όσο το 2020. Τότε, η ΟΥΕΦΑ επέβαλε διετή αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και 30.000.000 ευρώ πρόστιμο στην ομάδα. Αλλά επειδή οι παρατυπίες είχαν παραγραφεί, η Σίτι κέρδισε την υπόθεση στο CAS και πλήρωσε, τελικά, μόνο 10.000.000 ευρώ πρόστιμο. Αλλά τώρα, η εξέλιξη ίσως είναι διαφορετική. Θα δούμε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ