Το 1992, όλη η μισθοδοσία της Λίβερπουλ ήταν μικρότερη απ' όσα παίρνει σήμερα το χρόνο ο Τζέσε Λίνγκαρντ, της νεοφώτιστης Νότιγχαμ. Η Πρέμιερ έχει τρελά έσοδα. Αντίστοιχα, όμως, είναι και τα έξοδά της...

Premier League: Ετών 30 και… 40 φορές πιο ακριβή! Ανήμερα (για εμάς) της Παναγίας, ημέρα Σάββατο, ώρα 14:00 και σωτήριο έτος 1992, η νεοσύστατη κορυφαία αγγλική κατηγορία είχε σέντρα σε εννιά από τα 11 ματς της. Ένα ματς έγινε Κυριακή κι ένα Δευτέρα. Αυτό το “άπλωμα” ήταν αποτέλεσμα ακριβώς του λόγου για τον οποίο είδε, ως λίγκα, το φως της ζωής: Περισσότερα λεφτά από την τηλεόραση. Και, ίσως για να αποδείξει τη δυναμική της, σ’ εκείνη την 1η αγωνιστική καμία μεγάλη ομάδα δεν τα πήγε καλά.

Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ ξεκίνησαν με ήττες. Τσέλσι, Σίτι, Έβερτον, Τότεναμ, με ισοπαλίες. Τον τίτλο πήρε, εν τέλει, η Γιουνάιτεντ, με 2η την Άστον Βίλα και 3η τη Νόριτς. Νότιγχαμ, Κρίσταλ Πάλας, Μίντλσεσμπρο ήταν αυτές που έχασαν την κατηγορία. Η Λίβερπουλ ήταν 6η. Η Τότεναμ 8η. Η Άρσεναλ 10η.  Η Τσέλσι 11η. Αλλά η Όλνταμ κατάφερε να μείνει στους “μεγάλους” με καλύτερη διαφορά τερμάτων (2 γκολ), από την Κρίσταλ Πάλας.

Κανείς, ίσως, δεν περίμενε τόσο μεγάλη εξέλιξη…

Από τα γεννητούρια της ήδη, η Premier έδειξε ότι θα εξελιχθεί σε κάτι δυνατό. Αλλά ίσως κανείς να μην περίμενε το πόσο ακριβώς. Σήμερα, 30 χρόνια μετά είναι σίγουρα το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Και το πιο ακριβό. Και σε λαβείν, φυσικά, αλλά και σε δούναι. Τα έσοδα των ομάδων, όχι μόνον από την τηλεόραση, αλλά συνολικά από το franchise (εισιτήρια, αναμνηστικά, φανέλες, σπόνσορες κ.λπ.) είναι μυθικά. Αλλά και τα έξοδά τους, επίσης.

Τότε, πίσω στο 1992, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν τα πιο ακριβά συμβόλαια. Συνολικά (σε σημερινά χρήματα) έδιναν περί α 10.000.000 ευρώ το χρόνο η καθεμία. Σήμερα, η Λίβερπουλ δίνει 380.000.000 ευρώ, 38 φορές περισσότερα. Και η Γιουνάιτεντ, 39 φορές πιο πολλά! Η μισθοδοσία της φτάνει τα 390.000.000 ευρώ το χρόνο. Και μ’ αυτά είναι στην… 3η θέση του σχετικού πίνακα. Διότι η συμπολίτισσα Σίτι δίνει κοντά στα 430.000.000 και η 2η Τσέλσι, 415.000.000 ευρώ.

Απίστευτοι αριθμοί και σε ό,τι αφορά τους μισθούς…

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αντίστοιχα τερατώδεις είναι οι αυξήσεις και των αμοιβών των παικτών. Πίσω στο 1992, όταν είχε γίνει γνωστό ότι ο Τζο Μπαρνς έπαιρνε βδομαδιάτικο 12.000 ευρώ από τη Λίβερπουλ, ο Τύπος της εποχής είχε φρυάξει και μιλούσε για “σκάνδαλο” και “πρόκληση”. Σήμερα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο “πρωταθλητής” στην κατηγορία παίρνει καθαρά περίπου 280.000 ευρώ την εβδομάδα! (Τα ονομαστικά ποσά στην Αγγλία περιλαμβάνουν πάντοτε και το φόρο που, για τέτοιο ύψος φτάνει και το 50%).

Όμως, αυτά τα ποσά (240.000 ευρώ καθαρά για τον Κέβιν ντε Μπρόινε, 220.000 για τον Έρλινγκ Χάαλαντ κ.λπ.), δεν αφορούν μόνο την κορυφή της Premier. Ακόμη και η νεοφώτιστη Νότιγχαμ, του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει παίκτη που παίρνει (καθαρά) πάνω από 100.000 ευρώ την εβδομάδα, τον Τζέσε Λίνγκαρντ, που ανήκει έτσι στο κλαμπ των 33 συνολικά παικτών με αμοιβή ίση ή πάνω μ’ εκείνον. Λίγο πιο κάτω, ο Γουίλφριντ Ζαχά παίρνει 75.000 ευρώ καθαρά τη βδομάδα από την Κρίσταλ Πάλας, όσα και ο Φελίπε Κουτίνιο από την Άστον Βίλα. Νούμερα που ζαλίζουν. Αλλά το ίδιο κάνει και το θέαμα της Premier. Οπότε… χαλάλι!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ