Ο Ολλανδός μέσος κατά πάσα πιθανότητα θα αναζωογονηθεί ως δανεικός στην Έβερτον. Οι απορίες για τη Μάντσεστερ, όμως, παραμένουν...

Ο Φαν ντε Μπέεκ θα σωθεί. Η Γιουνάιτεντ; Μπα… Καλοκαίρι του 2020 ο Ολλανδός μέσος πρέπει να ήταν από τους πιο χαρούμενους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Ήταν 23 ετών και κάτι μηνών (γεν. 18-4-1997). Και 4ος από τη φοβερή φουρνιά του Άγιαξ, του 2019, που κάνει το άλμα για μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Και μεγαλύτερη ομάδα. Στα χαρτιά…

Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ μόλις νοιώθει  πια την πρώτη του χαρά από τότε, με το δανεισμό του στην Έβερτον. Ποια; Την ομάδα που έχει κάνει ως τώρα 11 ήττες κι έχει φέρει 4 ισοπαλίες σε 20 ματς. Και απέχει, αυτή τη στιγμή,  4 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Λες και ήθελε, απλώς, να τον “χαντακώσει”…

Τίποτε απ’ αυτά δεν απασχολεί τον ντε Μπέεκ. Αυτό που τον απασχολεί είναι, επιτέλους, να παίξει. Κι όσο για το πόσο μεγάλη και πόσο μικρή είναι μια ομάδα, δεν το λέει μόνο το όνομά της. Το λέει και ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται. Και η Μάντσεστερ, στην περίπτωσή του έχει ως τώρα πορευθεί έως και με μικροπρέπεια, όσο βαρύς κι αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός.

Διότι μόνο αν για κάποιο μυστήριο λόγο είχε στο μυαλό της ακριβώς το να “χαντακώσει” έναν τόσο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή βρίσκει εξήγηση η ως τώρα στάση της απέναντί του. Ο Ντόνι κόστισε πάνω από 45.000.000 ευρώ για να πάει στο Μάντσεστερ από το Άμστερνταμ. Όλοι μιλούσαν για σπουδαία μεταγραφή. Και είχαν απόλυτο δίκιο.

Πρακτικώς… “αόρατος” επί μιάμιση σεζόν

Μετά τον Φρένκι ντε Γιονγκ, στη Μπάρτσα, τον Ματέις ντε Λιχτ, στη Γιούβε και τον Χακίμ Ζίγιεκ, στην Τσέλσι, ο Ντε Μπέεκ ήταν ο τελευταίος που έκανε το, αναπόφευκτο για τον Άγιαξ, μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Νόμιζε.

Επί 18 μήνες, ο Ολλανδός ήταν περίπου… “αόρατος” στη Γιουνάιτεντ. Από το καλοκαίρι ως σήμερα έπαιξε στη Μάντσεστερ για 380 λεπτά συνολικά! Κι απ’ αυτά, τα 204 ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ και τα 108 για τις δύο “μικρές” αγγλικές διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα έδωσε παρών για μόλις 68 λεπτά σε 8 ματς! Στα εφτά απ’ αυτά μπήκε αλλαγή μετά το 80′!

https://www.youtube.com/watch?v=fMTTjVmgRfM

Πέρυσι, μία απ’ τα ίδια.  Συνολικά 1.456 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα 19 ματς, μόνο 2 90λεπτα και 2 ολόκληρα ημίχρονα. Σ’ όλα τα υπόλοιπα, αλλαγή μετά το 75′. Κι όλα αυτά ενώ τραυματίας ήταν μόλις για 3 βδομάδες, την περασμένη Άνοιξη.

Το καλοκαίρι τον διαβεβαίωναν ότι “όλα θα πάνε καλά…”

Το καλοκαίρι, αφού έβλεπε ότι θα χάσει και τη θέση του στην Εθνική Ολλανδίας -όπως και έγινε- ζήτησε να δοθεί δανεικός. Πήρε την απάντηση ότι δε συντρέχει λόγος. Το αντίθετο. Επειδή έδειχνε όρεξη στις προπονήσεις και βελτίωσε κατά πολύ τη μυική του μάζα, πήρε διαβεβαίωση ότι όλα πηγαίνουν καλά.

Θα πάνε καλά. Για τον ίδιο και την… Έβερτον. Για τη Μάντσεστερ όμως δε μπορεί κανείς να πει το ίδιο. Τέτοια διαχείριση ενός τόσο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή δεν την κάνει ούτε… ελληνικός σύλλογος μικρής κατηγορίας. Διότι, ΟΚ. Με Πογκμπά, Φερνάντεζ, Φρεντ κ.λπ. στην ομάδα, ούτε ο ίδιος ο ντε Μπέεκ θα περίμενε να πάρει φανέλα βασικού στο σπίτι.

Αλλά είναι δυνατόν να μην του αξίζουν καν ολόκληρα… ημίχρονα; Το κέντρο, σε δυναμισμό, θυμίζει μεσαία στη βαθμολογία ομάδα της… Ligue1 αλλά ο φαν ντε Μπέεκ είναι τελευταίος τροχός της αμάξης; Έκτη επιλογή, όταν η ίδια η ομάδα τον συγχαίρει για την πρόοδό του και το φιλότιμο που δείχνει στις προπονήσεις; Αν απλώς “δεν κάνει”, γιατί λοιπόν ξοδεύτηκαν 45+ εκατομμύρια για την απόκτησή του;

Η Μάντσεστερ δεν… ξέρει καν ποιος της κάνει και ποιος όχι…

Η απάντηση δεν είναι άσχετη με τη μέτρια πέρυσι και έως και προβληματική εικόνα της ομάδας εφέτος. Δεν είναι ότι ο ντε Μπέεκ “δεν κάνει” για τη Μάντσεστερ. Είναι ότι η Μάντσεστερ… δεν ξέρει καν τι “της κάνει” και τι όχι. Εδώ και καιρό προχωρά χωρίς ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, αλλά και χωρίς “μέταλλο”, χωρίς χαρακτήρα πρωταγωνίστριας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ποιος να σκεφτεί να ταράξει τα νερά και να δώσει ευκαιρίες στον Ολλανδό; Να αλλάξει σύστημα για να τον χωρέσει -να δείξει, τέλος πάντων, ο ίδιος: είναι τόσο κακός και καλώς δεν παίζει ή είναι καλός και κακώς δεν παίζει; Θα φανεί αυτό, από την υπόλοιπη σεζόν του στην Έβερτον. Οι… υπαρξιακές απορίες της Γιουνάιτεντ ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να βρουν απάντηση σ’ αυτό το διάστημα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ