Ο Πορτογάλος, στην καλύτερή του ποδοσφαιρική ηλικία δικαιώνει τον Κλοπ για την επιλογή του, το 2020. Είναι ένα χρησιμότατο "γρανάζι" στη μηχανή της Λίβερπουλ και, παρότι όχι και... πρώτο μπόι, πρώτος σκόρερ με κεφαλιές στην εφετινή Πρέμιερ!

Ντιόγκο Ζότα: Ο stealth “κολοσσός” του… 1μ78! Το έχουμε πει αρκετές φορές και για διάφορες περιπτώσεις -με πολύ χαρακτηριστική αυτή του δικού μας, Κώστα Τσιμίκα- ότι η Λίβερπουλ του Κλοπ κάνει τις πιο αποδοτικές μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ. Το “moneyball” της ομάδας, αλλά και το εξαιρετικό σχετικό της τιμ αναλυτών οδηγεί σε επιλογές που, εκ πρώτης όψεως, ίσως “δε γεμίζουν το μάτι”. Στην πράξη όμως βγαίνουν έως και σούπερ σε σχέση και με το πόσο κόστισαν.

Ο Γερμανός δικαιώνεται πλέον -και… με το παραπάνω μάλιστα- σε ακόμη μια. Είναι, φυσικά, αυτή του Πορτογάλου Ντιόγκο Ζότα, που και στο ματς με τη Σίτι ήταν κομβικός για την ομάδα. Η γρήγορη ισοφάρισή του στο γκολ ντε Μπρούιν -από την ασίστ του… εξωγήινου εφέτος Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ ξανάβαλε την ομάδα στο παιχνίδι. Και πιστοποίησε ότι είναι από τους πιο φορμαρισμένους επιθετικούς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Κι όμως. Το καλοκαίρι του 2020, όταν η Λίβερπουλ τον απέκτησε από τη Γουλβς για σχεδόν 45.000.000 ευρώ, η κουβέντα που άνοιξε στο “λιμάνι” ήταν έντονη. Και η κριτική δεν έλειψε. Η βάση της ήταν ότι για μόλις 8.000.000 ευρώ η Λίβερπουλ “έχασε” μέσα απ’ τα χέρια της το “κανόνι” της Λειψίας, τον Τίμο Βέρνερ. Το άλλο όνομα που κυριαρχούσε στα ρεπορτάζ τότε.

Δικαίωση από τους αριθμούς και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά

Σχεδόν δυο χρόνια μετά, όμως, οι αριθμοί δίπλα στους δύο παίκτες φέρνουν για μια ακόμη φορά τη δικαίωση για τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός, σε 82 ματς και 5.478 αγωνιστικά λεπτά με την Τσέλσι, έχει συμμετοχή σε 40 γκολ. 21 προσωπικά συν 19 ασίστ. Δηλαδή 1 συμμετοχή σε γκολ ανά  136 λεπτά παιχνιδιού. Ο Πορτογάλος, πάλι, έχει 34 γκολ και 4 ασίστ σε 72 ματς και 4.643 αγωνιστικά λεπτά. Δηλαδή, 1 συμμετοχή σε γκολ ανά 122 λεπτά παιχνιδιού. Κι αυτό παρότι έχασε μεγάλο μέρος της πρώτης του σεζόν λόγω τραυματισμού.

Πέρα από τους αριθμούς, όμως, υπάρχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο ροτέισον του Κλοπ δε χωρούν ούτε “βεντετιλίκια”, ούτε και η παραμικρή “αδιαφορία”. Και ο Ζότα είναι, ως προς αυτό, ένα σούπερ “εργαλείο” για το Γερμανό. Στα Big5 πρωταθλήματα, είναι ο επιθετικός που περισσότερες φορές έχει ανοίξει το σκορ για την ομάδα του. Παίζει σε όλες τις θέσεις μπροστά και είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή, κάνει τη δουλειά του άριστα και με ιδιαίτερη προθυμία και κέφι.

Πρώτος σκόρερ με το κεφάλι στην Πρέμιερ!

Και, δεν είναι μόνο ότι σκοράρει και με τα δύο πόδια. Είναι και ότι, παρότι… πρώτο μπόι δεν τον λες για επιθετικό στα 178 εκατοστά ύψος, σκοράρει συχνά και με το κεφάλι. Για την ακρίβεια, με 4 τέτοια γκολ είναι ο πρώτος στη σχετική κατάταξη στην Πρέμιερ! (Όπως και η Λίβερπουλ, με 12 γκολ από κεφαλιές, επίσης πρώτη στην κατηγορία). Είναι μια απόδειξη ότι η ποδοσφαιρική του αντίληψη είναι σε υψηλό επίπεδο και οι καλές τοποθετήσεις έμφυτο ταλέντο του που αξιοποιεί κατάλληλα.

Στην καλύτερή του ποδοσφαιρική ηλικία (στις 4 Δεκεμβρίου έκλεισε τα 25 του), ο Ντιόγκο είναι πλέον αναπόσπαστο κομάτι της “οικογένειας” που έχει χτίσει στη Λίβερπουλ ο Γερμανός τεχνικός. Ένας (ακόμη…) “πειθαρχημένος στρατιώτης” στην υπηρεσία της ομάδας, που, ματς με το ματς, γίνεται καλύτερος. Παίρνει ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες, γίνεται όλο και πιο συχνά ο πρωταγωνιστής και γράφει τη δική του ιστορία για τους Reds…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ