Μια απαγόρευση που κρατά εδώ και 37 χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο πάει να ανατρέψει η σημερινή κυβέρνηση του Τζόνσον. Για... ψηφαλάκια, ίσως είναι καλή σκέψη. Στην πράξη όμως;

Μπόρις, r u crazy; Ξανά αλκοόλ στα αγγλικά γήπεδα; Το 1985, μετά την τραγωδία του Χέιζελ, στο περίφημο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Θάτσερ για τον χουλιγκανισμό, η απαγόρευση πώλησης αλκοολουχων ποτών στα γήπεδα είχε κεντρική θέση. Μέχρι τότε, το να κατεβάσει κανείς μπόλικα pints μπύρας -ή και βαρύτερων ποτών- πριν πάει να δει την ομάδα του, ήταν μέρος της “αγγλικής ποδοσφαιρικής παράδοσης”. Και, φυσικά, αν δεν του έφταναν όσα είχε κατεβάσει ως τότε, μπορούσε άνετα να τα… αυξήσει στα μπαρ των γηπέδων -ή και μέσα σ’ αυτά.

Με την κατάσταση τότε στο απροχώρητο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους χούλιγκανς, η αγγλική κυβέρνηση έκανε τη ριζική τομή. Αλκοόλ στα γήπεδα, τέλος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό -σταδιακά- και με τους αυστηρούς ελέγχους στις θύρες εισόδου, περιόρισαν στο ελάχιστο τους… ρούκουνες-θεατές των παιχνιδιών. Και, για να μην κοροϊδεύουμε και τον εαυτό μας, συντέλεσαν πολύ στη μείωση των περιστατικών βίας -τουλάχιστον στους αγωνιστικούς χώρους.

Διότι, ΟΚ. Κι αν δεν έχει πάει κάποιος στην Αγγλία, μέχρι τη… Ζάκυνθο ή την Κω, ας πούμε, σίγουρα έχει πάει. Ή έχει μάθει -και δει σε δελτία ειδήσεων- τι ακριβώς σημαίνει “μεθυσμένος Άγγλος”.  Το κακό είναι, όμως, ότι (“κομμάτια” ή όχι, ποιος ξέρει;) πάντως… ψηφίζουν. Και στις 5 Μαΐου στο Λονδίνο και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας έχει τοπικές εκλογές. Στις οποίες, το 2018 (ειδικά στο Μητροπολιτικό Λονδίνο) οι Συντηρητικοί είδαν μεγάλη μείωση στα ποσοστά τους.

Οι “πονηρεμένοι” λ ογικοί έχουν την ελπίδα ότι είναι προεκλογική φωτοβολίδα…

Κάπως έτσι -αυτή είναι η ελπίδα των… πονηρεμένων λογικών τουλάχιστον- το “μπουμπούνισε” πριν από λίγες μέρες στην Αγγλία, η Daily Mail. Τι; Ότι στους ερχόμενους μήνες η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την επαναφορά του αλκοόλ στα αγγλικά γήπεδα. Τα έσοδα από κάτι τέτοιο υπολογίζονται στα 40.000.000 ευρώ στις μικρότερες κατηγορίες, λέει η εφημερίδα. Και στην Πρέμιερ, φυσικά, θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ωστόσο, αυτό που όλοι έχουν ως σίγουρο στο μυαλό τους, είναι ότι κανένα επιπλέον έσοδο δε θα… σώσει τον Μπόρις από την ξεφτίλα να δούμε όλοι ξανά στις κερκίδες μιας κοτζάμ Πρέμιερ επεισόδια από θεατές-λιώμα από το πιώμα. Και, ειδικά σε μια εποχή που τα περιστατικά βίας στα γήπεδα γνωρίζουν και πάλι έξαρση σε όλη την Ευρώπη, τυχόν “στίγμα” στο πιο λαμπερό πρωτάθλημα του κόσμου, θα είναι κάτι εγκληματικό.

Τα θεσμικά όργανα του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και η αστυνομία αντιδρούν ήδη έντονα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι αντιδράσεις θα γίνουν πιο έντονες τις προσεχείς ημέρες. Πιο μεγάλος ντόρος γύρω από το ζήτημα, με άλλα λόγια. Τα πιο λαϊκά στρώματα μάλλον θα δουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Τζόνσον. Αλλά, κατά τα συνήθη εις Αγγλίας (και αλλού…), αμέσως μετά τις εκλογές, η -πολύ κακή αυτή- ιδέα πιθανότατα θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Το σκοπό της, εν τω μεταξύ, θα τον έχει εξυπηρετήσει, άλλωστε. Και, ως γνωστόν, “μετά την απομάκρυνση από την… κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ