Καλώς ξαναήλθε -και- το δολάριο στην Premier League! Όχι ότι και πριν της έλειπε, δηλαδή. Η συμφωνία με το NBC για το 2016-2022, είχε φέρει στην EPL 1 δισ. δολάρια. Σχεδόν 880.000.000 ευρώ. Τώρα, όμως, το ποσό αναμένεται έως και να διπλασιαστεί, για την προσεχή πενταετία. Και ίσως, λένε κάποιοι, να φτάσει ακόμη πιο ψηλά […]

Καλώς ξαναήλθε -και- το δολάριο στην Premier League! Όχι ότι και πριν της έλειπε, δηλαδή. Η συμφωνία με το NBC για το 2016-2022, είχε φέρει στην EPL 1 δισ. δολάρια. Σχεδόν 880.000.000 ευρώ. Τώρα, όμως, το ποσό αναμένεται έως και να διπλασιαστεί, για την προσεχή πενταετία. Και ίσως, λένε κάποιοι, να φτάσει ακόμη πιο ψηλά αν συμφωνηθεί εξαετία.

ESPN και CBS αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους ανταγωνιστές του NBC, εάν ο Ρίτσαρντ Μάστερς “μοιράσει” την πίττα σε διαφορετικούς παρόχους.

Το NBC και… οι άλλοι

Το NBC που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσο διατηρεί τα δικαιώματα, αναμένεται να πάρει τα περισσότερα παιχνίδια με τα δύο άλλα κανάλια να μοιραστούν τα υπόλοιπα.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα η EPL να θελήσει να πουλήσει “πακέτο” όλα τα παιχνίδια. Αλλά σε τέτοια περίπτωση μάλλον δε θα μπορέσει να εισπράξει τόσο υψηλότερο ποσό από την υφιστάμενη συμφωνία. Θα φανεί στον επαναληπτικό διαγωνισμό, τις προσεχείς μέρες. Ότι θα υπάρξει, πάντως, γενναία άνοδος, είναι βέβαιο.

12 δισ. αναμένει για την τριετία 2022-2025 η EPL

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι αυτό με τα μεγαλύτερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα στον κόσμο. Ο Μάστερς ευελπιστεί ότι την τριετία 2022-2025, τα έσοδα θα κινηθούν γύρω στα 12 δισ. ευρώ (!).

Η απίθανη επιτυχία της Premier σε χώρες με παράδοση στο ποδόσφαιρο δεν αποτελεί φυσικά και θαύμα. Όμως η τόσο μεγάλη διείσδυση του πρωταθλήματος σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, είναι ένας μικρός άθλος.

Ο προγραμματισμός του NBC, που πριν από τις 4 κάθε Κυριακής μετέδιδε τρία παιχνίδια έπαιξε το ρόλο του. “Έκανε το ποδόσφαιρο μέρος του κυριακάτικου τηλεοπτικού απογεύματος εκατομμυρίων Αμερικανών”, λέει το παλιό στέλεχος της Λίβερπουλ, Πίτερ Μουρ. “Όλοι πλέον γνωρίζουν τους κανόνες του και αναγνωρίζουν τη δυσκολία και τον αθλητικό του χαρακτήρα”.

Ρόλο έχει παιξει βέβαια και το γεγονός ότι Λίβερπουλ, Γιουνάϊτεντ, Άρσεναλ, Κρίσταλ Πάλας, Λιντς και Μπέρνλεϊ είναι είτε αμερικανικών είτε και αμερικανικών συμφερόντων.

Το πιο σημαντικό είναι η top ποιότητα…

Για να γίνει, όμως, από “γυναικείο” άθλημα (σε επίπεδο αγωνιστικό και… “soccer moms“), ελκυστικό αθλητικό θέαμα για τους άντρες στις ΗΠΑ το ποδόσφαιρο, πάνω απ΄όλα έχει παίξει ρόλο η ποιότητα της Πρέμιερ Λιγκ.

Οι αμερικανοί “σνόμπαραν” επί πολλά χρόνια το ποδόσφαιρο θεωρώντας το λιγότερο “αντρικό” από το φούτμπολ και λιγότερο “εγκεφαλικό” από το μπέιζμπολ. Όμως μια διοργάνωση όπως η Premier, με πρακτικώς κάθε ματς μεταξύ οποιωνδήποτε ομάδων να είναι μια αθλητική πανδαισία μπορεί να σου αλλάξει αυτή τη γνώμη.

Η Premier δρέπει τους καρπούς των κόπων της. Και οι αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν το top ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Ισχύει, άλλωστε, ακόμη κι εδώ. Δε θα ισχύει στη Μέκκα του καπιταλισμού το… “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”;

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ