Ο... "Φαραώ Μο" έκλεισε σήμερα τα 30 του χρόνια. Οι εδκηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του είναι, φυσικά, απίθανες. Διότι και εκείνος έχει κάνει απίθανα πράγματα στους Reds. Είναι ο παίκτης-σύμβολο της αναγέννησης της ομάδας. Και ο άρχοντας του μεγάλου λιμανιού...

Η Αγγλία έχει Βασίλισσα, η Λίβερπουλ… “Βασιλιά”! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα αγγλικά νησιά η μοναρχία έχει ιστορία 16 αιώνων πια. Τα τελευταία 70 χρόνια και κάτι μήνες, από τις 6 Φεβρουαρίου του 1952, το θεσμό στη χώρα εκπροσωπεί η Βασίλισσα Ελισσάβετ η 2η. Είναι ευρέως αποδεκτή και ο θρόνος, όπως και οι αρμοδιότητές της, συνταγματικά κατοχυρωμένες. Μόνο που στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εκτός από την Ελισσάβετ έχουν κι ένα δικό τους “Βασιλιά”. Για την ακρίβεια; “Φαραώ”! Το όνομά του είναι Μοχάμεντ Σαλάχ και οι Reds τον λατρεύουν όπως ο ίδιος… τον Αλλάχ!

Ο “Μο” έγινε σήμερα 30 χρονών. Και τα εκατομμύρια των φίλων της Λίβερπουλ σε όλο τον κόσμο νιώθουν ότι έχει γενέθλια ένα μέλος της οικογένειάς τους. Ένα αναπόσπαστο σύμβολο της αναγέννησης της ομάδας. Της επιστροφής της στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και στην κορυφή της Πρέμιερ, μετά από τόσα και τόσα “πέτρινα χρόνια”…

Μια λατρεία που… έχει λόγο σοβαρό!

Ο ίδιος ο σύλλογος έχει καλέσει σήμερα τους φίλους της ομάδας στο τουίτερ να ευχηθούν για τα γενέθλια του “Αιγύπτιου βασιλιά τους”. Και η λίστα είναι ατέλειωτη. Το τουίτ έχει περίπου 6.000 retweets ήδη, πάνω από 75.000 like και, φυσικά, αναρίθμητα μηνύματα αγάπης για τον Σαλάχ από κάτω. Μιλάμε για κανονική λατρεία!

Δεν είναι μια αδικαιολόγητη λατρεία. Όταν τον Ιούλιο του 2017 ο Γιούργκεν Κλοπ έδινε το “ΟΚ” για να δοθούν 45.000.000 ευρώ στη Ρόμα για τον παίκτη, πολλοί θεώρησαν τα χρήματα πολλά. Και τη μεταγραφή “λίγη” και χωρίς μεγάλη προοπτική. “Πήραμε τον παίκτη που περίσσεψε απ’ το φαγητό της Τσέλσι”, είπαν, τότε, πολλοί. Αλλά… δάγκωσαν τη γλώσσα τους από την πρώτη κιόλας σεζόν του! Έκλεισε το 2017-18 με συμμετοχή σε… 60 γκολ! Έβαλε 44 και μοίρασε άλλα 16! Κι αν ο Σέρχιο Ράμος δεν του έβγαζε (προφανώς επίτηδες…) τον ώμο στο 30′ του τελικού του Τσάμπιιονς Λιγκ με τη Ρεάλ, στο Λίβερπουλ μπορεί από τώρα να υπήρχε και… πυραμίδα!

Το Τσάμπιονς Λιγκ, ο τίτλος και η… εμφάνιση-ενθρόνιση με τη Γιουνάιτεντ

Το 2018-19, μέσα στα 27 γκολ  (και τις 12 ασίστ) του ήταν κι αυτό που έκανε το 1-0 απέναντι στην Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κούπα με τα μεγάλα αυτιά επέστρεψε στο Άνφιλντ και η λατρεία για τον Αιγύπτιο έγινε ακόμη πιο μεγάλη. Και την επόμενη σεζόν, όταν και η Λίβερπουλ κατακτά και την Πρέμιερ, ο Σαλάχ είναι με 19 γκολ και 10 ασίστ στο πρωτάθλημα, από τους μεγάλους πρωταγωνιστές.

Κοινωνιολογική έρευνα στην πόλη δείχνει εκείνη την εποχή ότι η παρουσία στο Λίβερπουλ κυρίως του Σαλάχ, αλλά και του Σαντιό Μανέ, που είναι πιστοί Μουσουλμάνοι, έχει μειώσει τα περιστατικά εκδήλωσης θρησκευτικού μίσους κατά 15%! Η σεζόν 2020-21 τελειώνει χωρίς τίτλο για τη Λίβερπουλ, αλλά και με 31 γκολ και 10 ασίστ για τον ίδιο.

Χρονιά των ρεκόρ η εφετινή

Και η φετινή χρονιά είναι, απλώς φαινόμενο για τον Μο. Γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που σκοράρει για 10 συνεχόμενες αναμετρήσεις, σε όλες τις διοργανώσεις και ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της  που βάζει γκολ σε 5 συνεχόμενα εκτός έδρας ματς, μετά το 1901-02! Και κάνει μια εμφάνιση στο Όλντ Τράφορντ, πέρυσι τον Οκτώβριο, που συνιστά κανονική… ενθρόνιση Φαραώ! Γίνεται ο πρώτος που κάνει χατ τρικ στο γήπεδο της “μισητής” αντιπάλου στην ιστορία της Πρέμιερ!

Σ’ αυτή τη σεζόν ο Αιγύπτιος έγινε και ο μόλις 30ος παίκτης με 100 γκολ στην Πρέμιερ (την έκλεισε με 120 συνολικά, 2 για την Τσέλσι). Και το κατάφερε σε λιγότερα ματς απ’ ό,τι μόνον οι Άλαν Σίρερ, Χάρι Κέιν, Κουν Αγουέρο, Τιερί Ανρί.

Σάρωσε τα ατομικά βραβεία ο παίκτης με τη “χρυσή καρδιά”

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ήταν συγκλονιστικός γενικά εφέτος -μετά από μια λογική κάμψη του μετά το Κόπα Άφρικα, που ήταν πραγματικά εξαντλητικό για εκείνον. Πήρε με τη Λίβερπουλ Κύπελλο και Λιγκ Καπ, έχασε την Πρέμιερ… 9 λεπτά πριν τελειώσει η σεζόν,  στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (όπου είναι πια πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας) λύσσαξε, αλλά ο Τιμπό Κουρτουά ήταν ανίκητος… Βγήκε πρώτος σε ασίστ και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 23 γκολ, όσα και ο Χέουνγκ-Μιν Σον και, βεβαίως, κέρδισε και τον πιο τιμητικό τίτλο. Αυτό του ποδοσφαιριστή της χρονιάς από τους συναδέλφους του. Φυσικά και το γκολ του κατά της Σίτι ήταν το γκολ της σεζόν…

Κι όλα αυτά, ενώ χωρίς να το διατυμπανίζει έχει και μια πολύ σημαντική φιλανθρωπική δράση. Όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και στην Αγγλία. Οι Times τον κατατάσσουν 8ο τη σχετική λίστα και αναφέρουν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρώτον, ότι έπεισε ένα θύμα να μην κινηθεί νομικά εναντίον ενός φτωχοκλέφτη και έδωσε στον τελευταίο χρήματα για να σταθεί στα πόδια του και να φύγει απ’ την παρανομία. Και 2ον, ότι όχι μόνο σταμάτησε μια παρέα εφήβων από το να παρενοχλούν ένα άστεγο, αλλά… του αγόρασε κι ένα σπίτι! Βασιλιάς και με χρυσή καρδιά! Χρόνια του πολλά και καλά!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ