Εικονική μορφή για τη Λίβερπουλ, ο Πολωνός έχει μείνει στην ιστορία με το παρατσούκλι "Ο γκολκίπερ της Κωνσταντινούπολης". Και πράγματι, εκεί ήταν η κορυφαία στιγμή του. Αλλά όχι μόνο στα πέναλτι. Και δεν ήταν και η μόνη μεγάλη με την ομάδα...

Champions League νέα: Γιατί οι Reds δεν ξεχνούν ποτέ τον Γιέρζι Ντούντεκ! Κάθε χρόνο, στις 23 Μαρτίου, η Λίβερπουλ δεν παραλείπει ποτέ να ευχηθεί “ευτυχισμένα γενέθλια” στον Πολωνό τερματοφύλακα. Εφέτος, είναι τα 49α του. Μόνιμα στην πατρίδα του, πια, δεν έχει στενή σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά καμιά φορά δοκιμάζει να τρέξει, έτσι ως χόμπι, σε αγώνες αυτοκινήτου. Η πιο αλησμόνητη κούρσα του, ωστόσο, ήταν αυτή… προς τον πάγκο της ομάδας, στις 25 Μαΐου του 2005.

Οι πανηγυρισμοί της Λίβερπουλ, που μετά από 20 χρόνια ήταν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης ήλθαν, άλλωστε, μετά από ένα ματς που η ιστορία αποκαλεί “Το θαύμα της Κωνσταντινούπολης”. Και, εν πολλοίς, ήταν μια δική του υπόθεση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι Στίβερν Τζέραρντ, Βλάντιμιρ Σμίτσερ και Τσάμπι Αλόνσο ήταν εκείνοι που, μέσα σε 16 λεπτά έκαναν το 3-0 από τη Μίλαν, 3-3. (Πάολο Μαλντίνι και Χερνάν Κρέσπο, με δύο γκολ, οι σκόρερ της Μίλαν). Στο τέλος, όμως, ο Ντούντεκ έκανε τη διαφορά.

Μια απόκρουση για… φίλημα -και “κούπα” Τσάμπιονς Λιγκ!

Κι όταν λέμε στο τέλος, δεν εννούμε στο… τέλος-τέλος μόνο. Διότι, πράγματι. Με τις αποκρούσεις του στα πέναλτι των… Αντρέηδων, Πίρλο και Σεφτσένκο, ο Ντούντεκ χάρισε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. Όμως, για να συμβεί αυτό έπρεπε, κατ’ αρχάς, να… φτάσει στα πέναλτι το ματς, έτσι δεν είναι; Και αυτό συνέβη και πάλι χάρη στον Γέρζι.

Στο 117′ του αγώνα, ο Ντούντεκ έκανε μια διπλή απόκρουση σε εκπληκτική ευκαιρία του Αντρίγι Σεφτσένκο και, στην ουσία, ήταν μ’ αυτή την ψυχολογία του “ανίκητου” που μπήκε στη διαδικασία των πέναλτι και… “έθαψε” τη Μίλαν. Στην αυτοβιογραφία του, ο Γέρζι λέει γι’ αυτή τη φάση του 117′ ότι “ήταν η επέμβαση της, καριέρας, η επέμβαση ζωής” του. Και δεν έχει άδικο. Είναι όντως μια φάση που είναι αδύνατον να μη μείνει στη μνήμη για πάντα.

Σύμφωνα με τα x-Goals που είναι πια για τα καλά μέρος της ποδοσφαιρικής ζωής μας, άλλωστε, ένα πέναλτι έχει 77% πιθανότητες να γίνει γκολ. Αλλά μια κεφαλιά όπως η πρώτη του Σεβτσένκο έχει περίπου 90%! Και το σουτ του, στη συνέχεια, από 1,5 μέτρο, έχει 99%! Άρα, σωστά λέει ο Ντούντεκ για “επέμβαση καριέρας και ζωής”. Σε σχετική ψηφορία της ΟΥΕΦΑ, άλλωστε, αυτή η φάση φιγουράρει ως κορυφαία όλων των εποχών στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένας γκολκίπερ που ακόμη λατρεύει το “Κοπ”

Δεν ήταν, ωστόσο, η μόνη του. Αν και ο Γιέρζι ποτέ δε ήταν σε λίστες “κορυφαίων”, ήταν ένας σταθερός και ψύχραιμος γκολκίπερ που μάζεψε, εν τέλει, 78 clean sheets σε 177 ματς με τη Λίβερπουλ, 58 σε 211 ματς με τη Φέγενορντ και άλλα 3 σε μόλις 18 ματς με τη Ρεάλ, όπου έκλεισε την καριέρα του. Βάλτε κι άλλα 23 σε 60 ματς με την Εθνική του και έχετε την εικόνα ενός εξαιρετικά αξιόπιστου τερματοφύλακα. Που ήταν, επίσης και τρομερά συμπαθής ως χαρακτήρας, στο γήπεδο και τα αποδυτήρια επίσης. Στα γενέθλιά του του 2019, η Λίβερπουλ ξεχώρισε από τις αναμνήσεις της και αυτή τη σκηνή:


Σε ψηφορία που πήραν μέρος 110.000 οπαδοί των Reds, το 2006, ο Ντούντεκ ήταν 36ος στη λίστα με τους “100 παίκτες που συγκλόνισαν το Κοπ”. Και, ειδικά εκείνη την περίοδο ήταν τόσο αγαπητός στην πόλη ώστε συνέβη μέχρι και αυτό. Όσο έλειπε διακοπές, το καλοκαίρι του 2006, διαρρήκτες μπαίνουν σπίτι του και, μεταξύ άλλων, του κλέβουν και τα αναμνηστικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Αλλά η κινητοποίηση της Αστυνομίας -όπως και του απλού κόσμου (άντε και… μέρους του υποκόσμου, για να το πούμε ακριβέστερα) ήταν τέτοια, ώστε τελικά τα περισσότερα ήταν και πάλι πίσω στη βιτρίνα τους σε λίγες μέρες… Happy end -όπως λέμε… Happy Birthday!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ